Gamle brændeovne vil måske snart være fortid i Furesø Kommune.
Byrådet skal i denne måned beslutte, om brændeovne fra før 1. juni 2008 skal udskiftes eller fjernes.
Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for den potentielle beslutning, hvor ca. 1.166 husstande står til at blive ramt.
Bekendtgørelsen om mindre partikelforurening ved brændeovne fra september 2021 kom som led i regeringens indsats for renere luft i byerne. Her blev det lovpligtigt, at brændeovne produceret før 1. januar 2003, skal udskiftes eller fjernes ved ejerskifte.
Kommunerne får med hjemmel i bekendtgørelsen fra maj 2023 mulighed for at nedlægge forbud mod brændeovne fra før 1. juni 2008 i områder, der i forvejen har kollektiv varmeforsyning.
Furesø Kommune er i november måned i forhandlinger om at tilslutte sig denne ordning på trods af, at der stort set ikke er noget fjernvarmenet i kommunen.
Borgerne skal desuden selv betale for en ny brændeovn, hvis de tvinges til at skifte den gamle, og der vil ikke være mulighed for økonomisk støtte fra kommunen.
Læs også: Hillerød overvejer nyt fjernvarme projekt: »Vi er ikke afvisende«
“Planen er forhastet og unødvendig”
Karen Heinesen fra Hareskov ejer en brændeovn og mener, at planen er forhastet, og at problemet vil løse sig selv med tiden.
– Nogle gange er de løsninger, som giver hurtige handlinger, ikke også dem, som giver de bedste resultater i forhold til formålet. Det her med yderligere udskiftning af brændeovne, som byrådet vil tage stilling til, er jo allerede ved at løse sig selv, siger hun.
Hun kalder lovgivningen på området for “lidt usammenhængende”, men hæfter sig ved, at regeringen i 2021 besluttede, at gamle brændeovne fra før 2003 skal udskiftes ved ejerskifte.
En anden af de borgerne, som forholder sig kritisk til forslaget, er Lene Karmisholt fra Farum, som havde en brændeovn hos sine forældre, da hun var barn.
– Min personlige holdning er, at når der er lovgivning på området, så skal et byråd ikke til at presse tingene ned over hovedet på folk, siger hun.
Sundhedsskadelige partikler
Baggrunden for tilslutningen til ordningen er ifølge Anders Medum Groth (R), medlem af Natur og Klima-udvalget i Furesø Kommune, den store sundhedskadelige belastning brændeovnene forårsager.
– De gamle brændeovne udleder langt flere sundhedsskadelige partikler end nyere brændeovne, faktisk op til fem gange flere. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt for astmatikere, og partiklerne kan også udvikle astma hos borgerne. Faktisk er partikelforureningen skyld i, at vi har alt for mange tidlige dødsfald de seneste år. Det er altså et stort miljømæssigt problem, og derfor overvejer vi, om vi skal forbyde de gamle brændeovne, så folk skal sætte nye brændeovne op inden for et år, siger han.
Forvaltningen har i forbindelse med sagsfremstillingen været i dialog med en skorstensfejer i Værløse og Farum, som har vurderet, at der i Furesø Kommune er 3.500 pejseindsatser og brændeovne. Der bliver mellem forvaltningen og skorstensfejeren vurderet, at en tredjedel af disse er fra før 1. juni 2008.
Disse brændeovne vil ikke være indbefattet af forbuddet:
- Antikke brændeovne produceret før 1920.
- Brændeovne og pejseindsatse i fredede bygninger.
- Brændeovne med vandtank.
- Brændekomfurer opbygget på stedet.
- Indmurede pejseindsatse, hvor udskiftning eller nedlæggelse kræver så omfattende konstruktions- og/eller bygningsmæssige ændringer, at det nødvendiggør en betydelig indsats fra bygningshåndværkere og deraf følgende omkostninger for ejeren.
- Kakkelovne.
- Masseovne.
- Pilleovne.
- Åbne pejse, hvorved forstås et åbent ildsted, hvor forbrændingen ikke er adskilt fra det rum, hvori pejsen er placeret, og som tager forbrændingsluften gennem pejseåbningen.
Kilde: Miljø- og Ligestillingsministeriet, Bekendtgørelse 640, §2
Kan skabe økonomiske udfordringer
Hvis der kommer et forbud, vil det dermed påvirke ca. 1.166 brændeovne i Furesø Kommune, og udskiftningen til en ny brændeovn skønnes til at koste mellem 5.000 og 10.000 kroner. Udskiftningen skal ske i løbet af et år, og der vil ikke være mulighed for økonomisk støtte.
– Det er selvfølgelig en økonomisk udfordring for folk at skifte en brændeovn, så det er jo én af de overvejelser vi skal gøre os, om det er fair at pålægge boligejere den udgift. Men på den anden side, så står jo hensynet til vores sundhed. Og vi har jo mange boliger, der ligger rigtig tæt i Furesø, så det er i hvert fald en klar overvejelse, vi skal gøre os, siger Anders Medum Groth (R).
Til spørgsmålet om, hvorvidt det er kommunens ansvar at forholde sig til de brændeovne, folk har i private hjem, svarer Anders Medum Groth:
– Lovgivningen er lavet sådan, at det er op til kommunerne, om de vil effektuere det her forbud eller ej. Det er jo den sag, vi skal forholde os til her i november, siger han.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt politikerens opslag på Facebook, og tog derefter kontakt til politikeren, og nogle af dem, der havde kommenteret opslaget. Herefter fandt journalisten referatet fra dagsordenen på kommunens hjemmeside. Interviewet med politkeren er foretaget telefonisk, og borgeren skrev en skriftlig udtalelse.