I løbet af de sidste to år har flere hjemløse i Helsingør Kommune fået tag over hovedet. Faktisk er der sket et fald fra 104 hjemløse i 2022 til 71 i 2024.
Det viser den nyeste hjemløsetælling, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) gennemførte i uge 6 i 2024.
En stor del af æren tilfalder kommunes succes med den såkalde “Housing First”-tilgang, som er en del af hjemløsereformen fra 2023.
– Strategien tager udgangspunkt i, at dét have en bolig er vigtigst. Det er derfor, det hedder “Housing First”. Derefter kan vi som kommune hjælpe borgeren med arbejdssituation og andre sociale udfordringer, siger Pernille Madsen, centerchef for Særlig Social Indsats (SSI).
Når du bliver tilbudt din egen bolig, er der fire hvide vægge. Ensomheden overvælder mange, fordi der heller ikke er nogen personlige ting. Det kan betyde, at man ender i hjemløshed igen
Ina Fried, afdelingsleder Pensionatet, Porten og Projekt På Vej
En bolig og et hjem er ikke det samme
Selvom Helsingør Kommune oplever succes med at skaffe tag over hovedet hos flere udsatte borgere, stopper arbejdet langt fra i det øjeblik, den hjemløse får et sæt nøgler i hånden.
– Mange har troet, at når de fik en bolig, så skulle alt nok blive godt. Men en bolig er ikke et hjem, før man føler sig hjemme. Derfor har vi særligt fokus på bostøttemedarbejdere, der støtter borgerne, i forbindelse med at de får en bolig, siger Pernille Madsen.
Støtten omfatter blandt andet praktisk hjælp til at skaffe møbler og interiør, så boligen føles som et hjem.
Læs også: Kommune knækker kurven: Markant fald blandt unge hjemløse i Helsingør
– Flere tidligere hjemløse fortæller, at det er en stor omvæltning at gå fra at bo på herberg med andre mennesker til at bo alene. Når du bliver tilbudt din egen bolig, er der fire hvide vægge. Ensomheden overvælder mange, fordi der heller ikke er nogen personlige ting. Det kan betyde, at man ender i hjemløshed igen, siger Ina Fried, afdelingsleder på herberget Porten.
Derudover hjælper bostøttemedarbejderne med administrative ting såsom at gå i banken, til samtaler på kommunen, til jobsamtaler samt at blive en del af lokallivet.
Trygge relationer er essentielt for succes
Netop bostøttemedarbejderne er ifølge Ina Fried en stor del af kommunens succes med Housing First-tilgangen. Både i forbindelse med at give borgere tag over hovedet – men også at borgerne forbliver under dét tag.
Helsingør Kommune kan nemlig se, at over 90 % af de hjemløse, der får egen bolig, også bliver boende i boligen, fortæller hun.
– En del af forklaringen findes i, at den hjemløses bostøtteperson typisk også var kontaktpersonen på det herberg, vedkommende kommer fra. Så allerede dér er der en tryghed i relationen, som er vigtig, siger Ina Fried.
Denne type relation er særlig for Helsingør Kommune. I flere andre kommuner kommer bostøttemedarbejderen fra et fremmed bostøtteteam, som den hjemløse ikke kender på forhånd.
Læs også: Stigende hjemløshed bekymrer politiker: “Vi skulle gøre mere”
– Vi er ret sikre på, at relationerne har en kæmpestor betydning. Det betyder, at borgeren har en tryg relation til medarbejderen – midt i en ofte utryg situation, fortæller Ina Fried.
Uddanner medarbejdere i Housing First-tilgangen
Housing First-tilgangen
- Housing First-tilgangen er en helhedsorienteret tilgang til hjemløshed, der består af tre bostøttemetoder: CTI, ICM og ACT.
- CTI er faseopdelt. Her arbejder man i tre måneder med at gøre boligen til et hjem, tre måneder med administrativ hjælp og tre måneder med at forankre borgeren i lokalområdet.
- ICM er en variabel støttestørrelse. Her kan borgerens behov for støtte opstå på forskellige tidspunkter af døgnet. Alle tingene fra CTI indgår derfor i ICM, men støtten er variabel og gælder i op til to år.
- ACT er en modificeret udgave. Her er der et ofte helt team bestående af sygeplejerske, teamkoordinator og sagsbehandler omkring borgeren.
Kilde: Social- og Boligstyrelsen
Helsingør Kommune har, som én af de første kommuner i landet, arbejdet målrettet med Housing First siden 2016. Housing First blev senere vedtaget i den nye hjemløsereform i 2023.
– Vi er vokset med opgaven, og vi har uddannet vores medarbejdere i det, siger Pernille Madsen.
Medarbejderne på kommunens herberger bliver blandt andet uddannet i CTI- og ICM-strategierne, som er to ud af tre metoder i Housing First-tilgangen. Begge metoder handler om at støtte den hjemløse, særligt i processen fra at bo på herberg til at få egen bolig.
Sådan gjorde vi: Denne artikel er en uddybende historie til en anden artikel. Journalisten blev bekendt med emnet via kommunens hjemmeside, hvorfra journalisten kontaktede Thomas Horn og Pernille Madsen. Da journalisten kontaktede Pernille Madsen for uddybende svar, blev der henvist til Ina Fried, som journalisten derefter interviewede telefonisk.