Tårnby vil lære de hjemløse at kende

En bænk ved Amagerbro station er et populært tilholdssted for flere af hovedstadens hjemløse. I nabokommunen Tårnby vil man nu lære de hjemløse at kende, for at få dem væk fra gaderne. Foto: Linnea Kadziola.

Tårnby kommune har lagt en ny strategi for at komme hjemløshed i byen til livs. Kommunalt ansatte skal de kommende måneder lære de hjemløse bedre at kende. Samt deres problemer.

Viceborgmester Allan S. Andersen (S) er medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget, og han har sammen med udvalget udarbejdet initiativet, som skal bekæmpe hjemløshed. Han fortæller, at indsatsen skal sørge for at afgøre, hvilket problem der er særligt for kommunen for senere at kunne løse det.

– Vi skal kunne finde ud af, om der er et problem, vi ikke kender til. Hvis det for eksempel er et misbrugsproblem, så skal de i misbrugsbehandling, siger Allan S. Andersen.

Der er grupper af hjemløse, vi ikke når

Udfordringen i Tårnby afspejler et landsdækkende problem, hvor nogle grupper af hjemløse er svære at nå.

-Forskning viser, at der stadig er grupper af hjemløse, man ikke får hjulpet, siger hjemløshedsforsker fra Københavns Universitet, Sandra Freodor Nilsson.

Løsningen skal omfatte alle

Langt fra alle hjemløse i kommunen er kendt af myndighederne. Det samme gælder deres problemer. Allan S. Andersen understreger derfor nødvendigheden i at opsøge de hjemløse, før man går i gang med en handlingsplan.

– Hvis vi allerede havde registreret alle kommunens hjemløse i vores systemer, kunne vi bare gå i gang med løsningen med det samme, siger han og påpeger:

– Nogle hjemløse har vi ikke haft muligheden for at kontakte.

Løsningen starter derfor med at lære alle de hjemløse at kende. Det vil man gøre ved at sende to fuldtidsansatte ud på gaden, herbergene, og hvor de hjemløse ellers befinder sig, for at tale med dem om deres problemer. Efter tre måneders arbejde skal det gerne munde ud i en overordnet handlingsplan, der træder i kraft i starten af 2018.

Hjemløse i Tårnby

Hjemløshed har flere årsager – de er oftest: Boligmangel, arbejdsløshed, misbrug og psykisk sygdom.

Tårnby kommune har 88 hjemløse.

46% af de hjemløse er hjemløse i mere end et år.

Kun ti procent af de hjemløse bor på gaden.

Kilde: Viden Til Velfærd. Hjemløshed i Danmark 2017. National kortlægning.

Hjemløsheden stiger i Tårnby

En undersøgelse fra VIVE, det Nationale Forskningscenter for Veldfærd, viser, at der er en markant stigning af hjemløse i Tårnby Kommune. Antallet er siden 2015 vokset fra 68 til 88 i dag. Denne stigning på knap 30 procent åbnede kommunalpolitikkernes øjne op for problemets omfang.

Læs også: Mangel på billige boliger i København er en stopklods for Hjemløsestrategien

Tårnbys første rigtige initiativ

Tårnby har længe været klar over, at hjemløshed er et voksende problem i deres kommune. Tidligere har man håndteret problemet ved at give de hjemløse boliger. Det er først nu, at man har valgt at gå aktivt ind og finde en løsning gennem dialog. Viceborgmester Allan S. Andersen kalder det »kommunens første rigtige initiativ«.

Et initiativ, han mener, der ved at omfavne alle hjemløse, vil kunne gøre en ende på Tårnbys hjemløshedsproblem.

One Response to "Tårnby vil lære de hjemløse at kende"