Cykelværksted kan køre hjemløse i stilling til arbejde

Lugten af ny gummi blander sig med lyden af en livlig ringeklokke og morgenhilsnerne ned gennem Cykelværkstedets gange. På værkstedet er der plads til, at udsatte borgere allerede klokken 7.30 kan begynde at skrue koncentreret på cykelbremserne og gøre de første kørestole klar til at blive behandlet med knofedt. Cykelværkstedet har ligget i starten af Amager de sidste 25 år og dannet ramme for, at både cykelmekanikere og udsatte borgere kan rode med mekanik. De top tunede køretøjer bliver fragtet videre, så hjemmehjælpere, sygeplejersker og rådhusbetjente i Københavns Kommune ufortrødent kan trampe i pedalerne.

Hjemløse kan komme i job
Johnny Andersen er værkstedsleder på Cykelværkstedet og har i løbet af sine 25 år på værkstedet set flere eksempler på, at en hjemløs er kommet videre ud i arbejdslivet efter at have været sat i sving hos dem. Cykelværkstedet er en del af en vifte af tilbud til hjemløse, som bliver tilbudt af Aktivitetscentret Sundholm, som tilbyder væresteder og værksteder til socialt udsatte borgere.

»Nogle af de hjemløse, vi har haft inde igennem tiderne, har startet noget op eller er kommet ud i noget arbejde,« forklarer han.

Når medarbejderne er hjemløse og udsatte personer, kan man ikke altid forvente stabile mødetider.

»Det kan godt være, at nogle af dem, der har været her på værkstedet, stadig har haft lidt misbrugsproblemer. Men så er aftalen, at de holder pause, mens de er her. Hvad de så laver i deres fritid, det blander vi os ikke i,« fortæller leder af værkstedet Johnny Andersen, der er uddannet cykel-, knallert-, og motorcykelmekaniker.

Noget at stå op til
Peter Uldal har været hjemløs af flere omgange gennem de sidste ti år. Han arbejder på værkstedet hver dag fra klokken 7 til 13 for en løn på 14 kroner i timen, som er det, man må tjene, når man er på kontanthjælp. For Peter Uldal er det ikke lønnen, der får ham op om morgenen, men den tryghed som fællesskabet på arbejdspladsen giver ham.

»Det er vigtigt for mig at have noget at stå op til. Alternativet var, at jeg bare skulle sidde hos mig selv, og ikke have nogen at være sammen med. Det ville jeg ikke kunne holde ud. Jeg vil meget nødigt undvære det her sted. Økonomisk får jeg ikke noget ud af det. Det er jo bare lommepenge, så det er ikke vigtigt,« fortæller Peter Uldal.

På værkstedet har Peter Uldal arbejdet med at rengøre kørestole og andre små lette jobs. I dag kører han rundt med sin trillebør og sørger for at holde området fri for skrald.

Uddannelse på værkstedet
Før en hjemløs begynder i et reelt arbejde starter de ofte med at få en uddannelse, som kan ruste dem bedre. Værkstedet er blevet godkendt af Metalindustriens Lærlingeudvalg til at kunne bruges som uddannelsessted.

»Jeg har haft en hjemløs, som har boet herinde i rigtig mange år, som også fik en uddannelse. Men det er ikke sådan, at vi uddanner ti om året, der kan gå år imellem, at økonomien tillader, at vi uddanner nogen,« fortæller Johnny Andersen om de hjemløses mulighed for at uddanne sig.

Man kan dog ikke komme gående ind fra gaden, og forvente at få en læreplads.

»Det er ikke sådan, at vi tager hjemløse ind fra gaden og giver dem en uddannelse. For hjemløse er det tit andre ting, der skal hænge sammen først. Nemlig at få styr på deres eget liv. Så et sådan et job, som det hos os, vil komme senere i forløbet. Hvis vi etablerer et uddannelsesforløb for f.eks. en af de hjemløse, vil det være med nogle, der har mere styr på det hele,« fortæller leder af værkstedet Johnny Andersen.

Ikke alle vil være cykelsmed
Peter Uldal forventer ikke at være parat til at komme i et reelt job foreløbig.

»Jeg tror ikke, det bliver aktuelt, at jeg kommer til at arbejde på et andet cykelværksted. Det har også noget at gøre med, at jeg ikke har haft så meget med cykler at gøre. Det eneste jeg har lavet med cykler, er at splitte dem ad, når de skulle kasseres. Det der med at sætte dem sammen, det skal de ikke sætte mig til. Så vil jeg nødig være den, der sætter sig i sadlen,« fortæller Peter Uldal om sin fremtid inden for cykelfaget.

Læs også: Københavnsk hjemløselejr ryddet af kommunen 

Læs også: S ser lys i fattigdomsmørket