Kalenderen viser november, men alligevel spreder duften af vaniljekranse sig mellem supermarkedernes fyldte hylder med mælk og rugbrød. Julekalendere tårner sig op blandt glitrende gavepapir og nisser med strittende røde huer, der frister kunderne allerede ved indgangen til butikken.
Allerede i begyndelsen af oktober gør julen sit indtog i supermarkederne. Og selv om det er måneder før juleaften, er det en god forretning for butikkerne, som derfor gerne bruger kostbar hyldeplads på at vække danskernes tidlige julehumør.
– Der er klart et marked for juletingene så tidligt, for ellers var de ikke på hylderne. Det er sådan set kunderne, der bestemmer, hvad der er på hylderne hvornår, for vi prioriterer vores sortiment benhårdt efter den efterspørgsel, vi møder, siger Martin Aaman, kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked, der står bag butikskæderne Netto, Bilka og Føtex, der alle har fuld gang i juleoppyntningen.
Læs også: Dine juleindkøb starter nu
Træt af julen – allerede i oktober
Selv om julevarerne ryger i indkøbskurven, vækker de tidlige påmindelser om decemberhøjtiden ikke begekstring blandt kunderne, der ikke er klar til brunkager og skumnisser.
– Butikkerne trækker julen lidt for langt ud. Julen bliver for lang, så den ene måned i december er ikke lige så speciel, siger 21-årige Caroline Jerver Asmussen blandt krydderihylderne i Netto i Fiolstræde. Hun har endnu ikke har gjort sit første julekøb.
I Bilka har man indrettet en hel juleafdeling. Her er 49-årige Lene Høiby i færd med at opveje behovet for de farvestrålende keramiknisser. Hun mener også, at julens indtog i butikkerne falder alt for tidligt. Det får hende til at blive træt af julen, inden den for alvor er begyndt. Lene Høiby så gerne, at julen først rykkede ind blandt mælk og andre dagligvarer den første søndag i advent.
– Jeg synes, at butikkerne skal vente med at pynte op og sælge juleting. Det er vildt, at de begynder to en halv måned inden jul. Det burde der være en lov imod, siger Lene Høiby, som ikke lader sig friste af butikkernes tidlige julehumør.
Danskerne er glade for julen, bare ikke i november
Danskerne er dog ikke julehadske, da de fleste danskere glæder sig til denne tid, hvor sneen falder hvid. Så det er ikke fordi danskerne ikke vil købe alskens julevarer, men det er bare for tidligt julen kommer snigende.
Men faktisk er det vores egen skyld, at julevarerne allerede nu sælges i butikkerne, mener Flemming Birch, der har skrevet bøger om forbrugertendenser.
– Butikkerne er virkelig effektive, og hver eneste centimeter hyldeplads udnyttes. Så hvis vi ikke købte julekager, julepynt, julekalendere og nisser, ville varerne med det samme ryge af hylderne og blive erstattet af andre dagligvarer. Selvom danskerne er negativt indstillet overfor julevarer i oktober og november, finder julegodterne alligevel vej til de danske hjem, siger Flemming Birch, der kalder danskerne for en “samling brokkehoveder”, der elsker at brokke sig over butikkernes tidlige jule-entusiasme.
– Supermarkederne gør det ikke, fordi de er nissetossede, eller fordi de er rigtig glade for julen, de gør det, fordi vi det er god forretning. Når danskerne kalder det er salgsstunt, og at de ikke køber julevarerne før december, er de fulde af løgn. Vi køber juletingene, også selvom vi går og klager over det, siger Flemming Birch.
Julen kommer ikke tidligere og tidligere
At “Julen begynder tidligere og tidligere hvert år” er en vending, som supermarkederne hører hvert år, både fra kunder og journalister. Det er en myte, der lever i bedste velgående. Men faktisk er det ikke tilfældet, for butikkerne finder julevarerne frem på samme tidspunkt hvert år.
– Det er det samme tidspunkt hvert år. Vi begynder så småt med nogle enkelte varer som juleknas og juleslik i uge 41 op til efterårsferien, siger Martin Aaman, der er kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked.
Julesagerne kommer dog frem i etaper, da det især er de spiselige julesager, som danskere først bliver fristet af i oktober og november, selvom der et lang tid til højtiden.
-Vi begynder med juleknas og juleslik i uge 41. Fra uge 43 og frem bliver der lige så stille og roligt pyntet op i butikkerne, hvor der kommer flere julevarer, såsom rødkål og ænder. Men det er først i uge 45, at der for alvor bliver sat ind på julen, for så er vi lige kommet over på den anden side af Halloween, siger Martin Aaman, som vurderer, at danskernes brokken over julens tidlige indtog, er lige så traditionsbunden som selve julen.