Pas på julehygge på jobbet

Juletiden kan være hård for folk med allergi og astma. FOTO: www.morguefile.com
Juletiden kan være hård for folk med allergi og astma.
FOTO: www.morguefile.com

Julehygge på arbejdspladen er for nogle en måde at overkomme de lange vinterdage. Men stearinlys, mandariner og julepynt kan være problematiske for medarbejdere med luftvejsproblemer. I Danmark er næsten en million danskere ramt af allergi.

Astma & Allergi i DanmarkTal fra 2010

  • Personer med allergi: 972.000
  • Personer med astma: 337.00

Stearinlys på kontoret kan være et stort problem, når man har følsomme luftveje, og de er ikke det eneste der skal undgås. Også juledekorationer og mandariner kan skabe problemer.

”Det der kan være et problem med mandariner er duften. Har man følsomme luftveje, som allergi eller astma eller andre lungesygdomme, så kan det virke generende på luftvejen med sådan en kurv der dufter. Det kan også være lugten fra gran, eller nogle juleblomster der dufter,” siger Christine Højer Eriksen, rådgiver i Astma-Allergi Danmark.

Hver femte dansker har allergi

Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2010 viser, at mere end hver femte dansker har en allergi.

Allergi

Ved allergiudvikling danner kroppen antistoffer mod stoffer i omgivelserne, som normalt ikke er skadelige – altså en “fejl” fra kroppens side. Disse normalt uskadelige stoffer kaldes allergener.

”Det er ikke alle, der har allergi, der bliver generet af hverken gran eller mandariner, men der er nogle der bliver det. Vi vil selvfølgelig opfordre gevaldigt til, at man tager hensyn,” siger Christine Højer Eriksen.

Derudover levede 337.000 danskere med astma på undersøgelsestidspunktet.

Allergi for mandariner?

Men hvordan er det nu lige med de der mandariner? De fleste kender én, der er allergisk over for citrusfrugter. Men faktisk er det syrens kontakt med huden der skaber problemet.

”Der er jo nogle der siger, at de har allergi overfor citrusfrugter, men det er som oftest ikke en egentlig allergi der kan påvises, hverken ved priktest eller blodprøve. Det er syren fra frugten der giver den irritation på huden. Det er det samme der er ved tomater, ananas, remoulade, osv.,” siger rådgiver i Astma-Allergi Danmark, Christine Højer Eriksen.

One Response to "Pas på julehygge på jobbet"