Knib underlivet sammen med hjælp fra mobilen

Hvis det passer bedst at lave knibeøvelser mellem klokken syv og otte om morgenen, kan man nu få en påmindelse til sin mobil. En sms på mobilen kan nu minde kvinder om at knibe sammen i underlivet. Samtidig kan man få sendt et link til film eller lydfiler, der pædagogisk guider igennem den praktiske udførsel af de forskellige øvelser. Initiativet kommer fra Træningsafsnittet og Social og Sundhedssekretariatet i Roskilde Kommune, hvor man har valgt at inddrage kvinderne aktivt i planlægningen af øvelserne.

Videoer og lydfiler af bækkenbundsøvelserne er rettet mod kvinder, der har problemer med et nedsunket underliv eller har problemer med at holde på vandet.

»Filmene er udarbejdet til kvinder mellem 30 og 80 år. Der er udarbejdet programmer så både begyndere, letøvede og øvede kan gå ind og downloade de forskellige film,« fortæller Tina Holm om videoerne.

For at få videoer og lydfiler tilsendt dagligt på sms skal man klikke ind på Træningsafsnittets hjemmeside.

»Kvinder, der kommer til bækkenbundstræning, ønskede at få nogle remindere på, hvordan de får øvelserne ind i deres hverdag,« fortæller fysioterapeut og faglig udviklingskonsulent ved Træningsafsnittet i Roskilde Kommune, Tina Holm, som er leder for projektet.

Under fanebladet ’muligheder for træning’ og under ’bækkenbund og inkontinens’ kan man finde en udførlig guide til, hvordan man husker på at lave sine knibeøvelser. Hjemmesiden viser også en QR-kode, som man kan scanne med sin smart-phone for at komme direkte til hjemmesiden med bækkenbundsøvelserne.

»Tilbagemeldingen fra kvinderne er, at det giver dem en fleksibilitet, at de kan gå ind og udføre øvelserne, når det passer dem. Tilbuddet giver dem en påmindelse, som er med til at fastholde deres motivation for at udføre øvelserne,« forklarer fysioterapeut, Tina Holm. Hun mener ikke, at der er forskel på, hvilke aldersgrupper, der bruger mobilen til at minde dem om knibeøvelserne. Det bliver brugt af de kvinder, der har brug for øvelserne, uafhængigt af alder.

Læs også: Sundhedsdanmark bøvler med teknikken

Det er kun i Roskilde Kommune man kan få en automatisk reminder på telefonen om de daglige knibeøvelser, men hvis man ikke er fra Roskilde, kan man gå ind på kommunens hjemmeside og sætte linket ind på sin egen telefon. En anden hjemmeside, hvor man kan finde inspiration til knibeøvelser, er internetsiden Gynzone.dk. Siden er en faglig hjemmeside for læger, jordemødre og fysioterapeuter, der har udviklet film og guides til at lave knibeøvelser, målrettet mod kvinder, som lige har født. Her er det dog ikke muligt at få sendt påmindelser med link direkte til mobiltelefonen.