Tre spillesteder modtager 1 million i tre år

Teaterbygningen, i Køge, er en af stederne, som står til at modtage økonomisk støtte.
Foto: Josephine Laura Teinby

Teaterbygningen, Tapperiet og Musikforeningen Bygningen er spillesteder i Køge, som står til at modtage 1 million kroner årligt i tre år, fra Statens Kunstfond. De tre spillesteder er samtidigt blevet udnævnt til såkaldt netværks – og genrespillesteder af Statens Kunstfond. Det betyder blandt andet, at spillestederne skal fremme musiklivet lokalt, og det giver bedre muligheder for vækst.

Kulturhus- og ungdomsskoleleder på Teaterbygningen og Tapperiet, Sidse Marie Olsen siger, at støtten kommer til gavn på de tre spillesteder, så publikum får en endnu bedre oplevelse.

Sidse Marie Olsen forklarer, at pengene ikke bliver delt i tre lige store summer, men at der bliver set på, hvor der er behov for pengene de tre næste år. Der er dog en opdeling i hvad pengene skal gå til.

– Den ene del af midlerne går til kunstnerhonorar, og den anden del går til udviklingsmidler, men der bliver helt klart kigget på, hvad er fedest for publikum, siger Sidse Marie Olsen.

Udviklingsmidler er for eksempel at ansætte både en tekniker til lys og en tekniker til lyd, som giver et løft til den enkelte koncert.

Støtten skal give et kvalitetsløft

Formand for Kultur- og Idrætsudvalget Anders Ladegaard Bork siger, at kommunen er afhængig af, at disse mindre spillesteder samarbejder på tværs, så tingene går op i en højere enhed. Samarbejdet opnås nemt ved, at ledelsen og medarbejderne stort set er de samme mennesker på spillestederne i Køge. Selvom der er samarbejde, så giver støtten et rygstød.

– En økonomisk støtte af denne karakter giver os et kæmpe rygstød til samarbejdet og endvidere muligheden for at løfte kvaliteten, så vi kan sikre en god publikumsoplevelse, siger Anders Ladegaard Bork.

For at komme i betragtning til støtten skal spillestedet modtage medfinansiering fra kommunen, skriver Kulturministeriet, og det opfylder spillestederne i Køge. Det betyder, at udover 1 million i tre år fra Statens Kunstfond, så modtager Teaterbygningen 3.153.254 kroner og Tapperiet får 9.722.554 kroner fra kommunen.

– Et spillested er en forretning og man skal have dækket sine udgifter, men 1 million i tre år giver mulighed for at udvikle kulturen og bane vejen for noget nyskabende, siger Anders Ladegaard Bork.

Man skal ansøge om støtten

Statens Kunstfond modtog 26 ansøgninger fra spillesteder, for at blive udnævnt til et netværks- og genrespillested. Det er projektstøtteudvalget fra Statens Kunstfond, som kiggede på ansøgningerne, og der blev blandt andet lagt vægt på spillestedets originalitet, nyskabelse, ambition og samarbejde.

Støtten, som kommer fra Statens Kunstfond og er afsat via finansloven, skal sikre et varieret koncertudbud. Det er i alt ti spillesteder, som modtager denne økonomiske støtte og Køge er det eneste sted på Sjælland, udover København, som skal modtage penge i perioden 2022-2024.

Ti spillesteder får 1 million kroner i tre år

    • Huset (Aalborg)
    • Spillestedet Generator (Ringkøbing)
    • Tapperiet/Teaterbygningen (Køge)
    • Kulturmaskinen (Odense)
    • Culture Box (København)
    • Aabenraa Live (Aabenraa)
    • Jazz I Trekanten (Kolding)
    • KulisseLageret/Platform K (Horsens)
    • Loppen (København)
    • Spillestedet Harders (Svendborg)

Kilde: Statens Kunstfond

– Vi søgte, og vi er dygtige. Der er også noget med geografisk placering, for Køge ligger lidt i midten og stråler ud til alle sider, siger Sidse Marie Olsen.

Ligesom mange andre spillesteder, har spillestederne i Køge også været mærket af nedlukninger, grundet Covid-19 pandemien, men på trods af nedlukning, så står de tre spillesteder i Køge stadig.

Læs også: Hjemmekoncerter leverer livemusik i krisen

– Vi gik fra stigende billetsalg, og havde svært ved at få armene ned, så sagde det smask og vi blev bedt om at gå hjem, men nu er vi i gang igen og det er fedt, siger Sidse Marie Olsen.

Sådan gjorde vi: Nyheden udsprang fra en pressemedelelse på Køge Kommunes hjemmeside. Formand for Kultur- og Idrætsudvalget blev kontaktet for at få en forståelse af den økonomiske støtte, set fra kommunens perspektiv. Derefter blev kulturhus- og ungdomsskoleleder kontaktet for at høre hvordan en støtte på den størrelse, påvirker spillestederne i Køge. I en mailkorrespondance med Statens Kunstfond blev der oplyst om antal ansøgninger og kriterier.