TV: Her kan du købe skinke lavet på planter

Af Inas B. Hamza og Pernille Mette Damsgaard

Frikadeller lavet af champignon og mælk lavet af nødder. Det er noget af det, du kan finde på hylderne i Danmarks første veganske supermarked ‘Astrid og Aberne’ på Frederiksberg i København. Der kan komme flere af den slags butikker i fremtiden, for både Dansk supermarked og Coop oplever større efterspørgsel på veganske varer.

Veganere spiser slet ikke mad, der kommer fra dyr. Det vil sige intet kød, men heller ingen mælkeprodukter og æg. Det kan lyde sundt, men diætist Marina Fredskilde, som har mere end 15 års erfaring i kostrådgivning, er skeptisk. Hun påpeger, at man nemt kan komme til at mangle vigtige vitaminer og mineraler som veganer.

– Jeg synes, at veganisme er en overdrevet kostform. Jeg ser ikke, at der er nogen grund til ikke at få alle de gode ting, som man kan få fra de animalske fødevarer, siger hun.

Læs også: Sojamælk forstyrrer din hormonbalance

Marts med Medfølelse

Alligevel oplever det veganske supermarkeds direktør Bezz Mortazawi stor efterspørgsel. Især i marts måned er der flere kunder i butikken, da måneden bruges til reklamefremstød for vegansk mad under navnet ”Marts med Medfølelse”.

Trinemaija Brandt er en af de kunder, der er hoppet med på veganisme-trenden i marts.

– Jeg er hoppet med på Marts med Medfølelse ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt. Jeg er selv kostvejleder og har prøvet alle mulige former for mad. Men det her virker for mig og min krop. Jeg har en masse betændelse i min krop, og det kan jeg få væk ved at spise plantebaseret mad, siger hun.

Læs også: Derfor skal du proppe tang i din pizzadej