Nye grønne smagsforstærkere trender i Danmark

I grafikken her kan du undersøge, hvordan danskernes forbrug af friske krydderurter har ændret sig de sidste 10 år.

Danskerne har længe brugt persille, dild og purløg til nationalretter som stegt flæsk med persillesovs, laksemaden med rævesovs eller topping til ægge- og rejemaden. Vi er klar over, at disse smagskombinationer hænger sammen, og vi er nu begyndt på at udvide vores horisont:

– Danskerne bliver mere nysgerrige, og benytter moderne krydderurter som smagsforstærkere, siger Johnny Albertsen, administrerende direktør i koncernen Rosborg, der sælger krydderurter til detailhandlen.

Læs også: 5 gode grunde til at komme syrer i din mad

Johnny Albertsen oplever en stigende trend indenfor salget af især kørvel, syre og koriander, som for få år siden kun kunne købes i specialforretninger

– Stigningen er sket på nye produkter. Innovation er det, der gør en stigning i antallet af solgte krydderurter. Med innovation mener jeg nye slags krydderurter, som rød skovsyre, havesyre, kørvel og koriander, siger Johnny Albertsen.

Coop ser også en stigning i deres salg

Hos Coop Danmark oplever de en generel stigning iblandt alle friske krydderurter på 20 procent over de seneste 10 år. Stigningen ses især indenfor moderne krydderurter (kørvel, koriander og syrer, red.):

– Over de seneste 10 år er der sket en stigning på 70 procent blandt moderne krydderurter. Stigningen sker i takt med, at vi udvider vores brug af moderne krydderurter. Samtidig bliver efterspørgslen større, fordi der findes flere forskellige krydderurter, som kan købes hele året rundt, siger Lars Aarup.

Vi lader os inspirere

Krydderurte-trenden skyldes ifølge livsstilsekspert Helle Lundsgaard inspiration fra både det udenlandske køkken, madprogrammer på tv og opskrifter i ugebladene:

– Det udenlandske køkken inspirerer os til at bruge forskellige og anderledes krydderurter, som smagsforstærkere og samtidig skaber både tv og ugeblade et øget fokus på brugen af moderne krydderurter, siger Helle Lundsgaard.

Økologi hitter

Derudover er producenterne blevet bedre til at fremstille økologiske krydderurter uden tilsætningstoffer og sprøjtegift:

– Der sker en vækst i økologien, hvilket også er årsagen til at der sker en vækst i krydderurte salget, siger Johnny Albertsen, administrerende direktør i Koncernen Rosborg, som sælger krydderurter til detailhandlen.

Dette er ifølge Helle Lundsgaard også en af grundene til, at vi spiser flere krydderurter:

– Krydderurter har tidligere haft et odiøst ryg for at indeholde sprøjtegift, men der er kommet rigtig mange økologiske krydderurter i detailhandlen, som har øget danskernes brug af krydderurter, siger livsstilsekspert Helle Lundsgaard.