Trick or treat i Trekroner: Halloween styrker det lokale fællesskab

Efter skoletid stod eftermiddagen på græskarudskæring for de tre veninder Frida Biener Petersen, Clara Dirch Palmelund og Emilie Granzau. FOTO: Heidi Biener
Efter skoletid stod eftermiddagen på græskarudskæring for de tre veninder Frida Biener Petersen, Clara Dirch Palmelund og Emilie Granzau. FOTO: Heidi Biener

Græskar, skelet kostumer og slik ved hoveddørene. Børnefamilier fra hele landet fejrer i disse dage halloween ved at rasle fra dør til dør udklædt som hekse, skeletter og spøgelser. For en række beboere i Trekroner er halloween ikke bare en hyggelig børnefest, men en tradition der styrker det lokale fællesskab.

– Trekroner er et mini-samfund, hvor beboerne støtter op om hinanden. Vi støtter op om forskellige initiativer og begivenheder, og det er det, der er det gode ved området. Da vi som familie besluttede os for at flytte, havde vi stadig et stort ønske om at blive boende i Trekroner-området netop på grund af traditioner som f.eks. fejringen af Halloween og Trekroner Festivalen, fortæller Heidi Biener.

Heidi Biener er ansat som product manager hos Borg & Bigum A/S. Hun bor sammen med sin mand og to børn, Frida og Bertram Biener, ved Bækken i Trekroner Øst.

– Sidste år poppede vi 130 poser popcorn. De røg allesammen. Så jeg tror i hvert fald, at vi havde mellem 140 og 150 besøgende til Halloween sidste år,
fortæller far til tre, Kristoffer Schou .

Familien Biener er ikke de eneste, der støtter op om, at Halloween i Trekroner styrker det lokale fællesskab. 76 procent af medlemmerne i Facebookgruppen Alt om Trekroner, hvor beboere i Trekronerområdet deler oplysninger om deres lokale interesser, svarer ja til, at de følger en eller flere halloweenritualer i deres lokalområde.

Det viser en rundspørge, som NetAvisen har foretaget. 

76% af Trekroners beboere følger én eller flere af de tre Halloweenritualer

  • Rasler til Halloween
  • Pynter op til Halloween i og/eller uden for hjemmet
  • Deler slik ud til børnene, når de banker på døren

Kilde: Meningsmåling foretaget af NetAvisen. Undersøgelsen tager udgangspunkt i svar fra i alt 103

– Vi synes, det er positivt, at halloween kan være med til at samle folk ved at give dem noget at gå op i sammen med de andre familier. Traditioner som halloween skaber grundlag for at lære hinanden bedre at kende i området, siger gymnasielærer Marie Louise Thomassen.

Marie Louise Thomassen bor i bofællesskabet Glashusene i Trekroner sammen med sin mand og deres 5-årige søn Hannibal Thomassen, der i dagens anledning er klædt ud som dinosauren Dino.

Også de unge dyrker uhyggen

Ægteparret Kristoffer Schou og Camilla Wessman fra bofællesskabet Bakkefaldet i Trekroner gør også en del ud af fejre halloween. Det er nu femte år i træk, at parret og deres tre børn, Kalle på 2 år, Rosa på 9 år og Emilie på 15, fejrer halloween. Med kæmpeballoner, der er formet som edderkopper, udskårne græskar og uhyggelige skeletter er det tydeligt, at familien gør ekstra ud af udsmykningen.

Forældrene i bofællesskabet Bakkefaldet afholder et børnehalloween-arrangement om lørdagen.I år er det femte år i træk, at bofællesskabet afholder et børnearrangement for skolebørnene, hvor der er noget for både de yngre børn og ældre børn.

– Arrangementet består først og fremmest af fællesspisning. Efter spisningen er der arrangeret aktiviteter for børnene, f.eks. natteløb og diskotek for de lidt ældre børn. Det er også her, forældrene kan komme hinanden ved, fortæller Kristoffer Schou, der ved siden af sit arbejde som diætist på Gentofte Hospital, laver børneunderholdning under aliaset Ballonkongen.

– Sidste år poppede vi 130 poser popcorn. De røg allesammen. Så jeg tror i hvert fald, at vi havde mellem 140 og 150 besøgende sidste år, fortæller Kristoffer Schou.

Fakta om Halloween

  • Ordet Halloween stammer fra det engelske “all-hallow-even”, som betyder “alle helgeners aften”
  • Halloween udspringer af den katolske allehelgensdag og allesjælesdag, som falder d. 1. og 2. november
  • Halloween kom til Danmark i løbet af 1990’erne

Kilde: Det kongelige Bibliotek

Fællesskab for både børn og voksne
Netavisen møder familien Biener midt i deres dekorerede hjem med udskårne græskarhoveder, blinkende spøgelser, mørke kister og kunstige edderkopper i spindelvæv. Fra køkkenbordet spiller en højtaler uhyggelige toner, mens Frida Biener på 6 år og hendes to jævnaldrende veninder, Clara Dirch Palmelund og Emilie Granzau, sidder rundt om spisebordet og nyder en skål med heksefingre, heksehatte, skelletslikkepinde og spindelvævsmuffins. Frida Biener har iklædt sig et skeletkostume, mens hendes to veninder er iført flagermuskostumer.

Tidligere på dagen har de tre veninder fejret Halloween i Trekroner Skolens SFO, og om aftenen var de ude at rasle med deres kammerater og forældre i Trekroner. Hvad de tre piger havde glædet sig mest til.

– At rasle! udbryder de i kor, inden de begiver sig ud i natten.

Det er tredje år i træk, at de tre piger fejrer halloween sammen.

Det er ikke kun børnefamilierne, der fejrer Halloween i Trekroner. Også de unge i ungdomsboligerne har taget traditionen til sig. Den 29. oktober blev der afholdt Halloweenfest for beboerne i ungdomsboligkvarteret Filosofparken i Trekroner, mens der den 4. november bliver afholdt fredagsbar med halloween som tema.