Tyve stak af med fiskegrej og gasflasker

Selvom haveejerne er bekymrende for, at indbruddene gentager sig, har de ingen grund til at være det, siger politikommissær Otto Storm. Foto: pixabay.com

Normalt er kolonihaver et sted til at hygge sig, men omstændighederne var anderledes for to kolonihaveforeninger i Roskilde i sidste uge.

Seks kolonihavehuse i haveforeningerne Maglehøj og Roars Gave har i løbet af sidste weekend oplevet, at ubudne gæster har været på besøg.

Tyvene stjal primært værktøj. Ting, der er lette at sælge igen, forklarer John Rasmussen, der er næstformand i Haveforeningen Maglehøj.

– De stjæler buskryddere, kædesave, brændere og gasflasker. De stjålne ting er lette af komme af med, for alle kan jo bruge sådan noget, siger han.

Læs også: Politikere vil undersøge, om kolonihave-ejere bor i ulovligt i Roskilde: »Men vi skal ikke skyde gråspurve med kanoner«

Maglehøj havde haft indbrud i to kolonihavehuse og i skurene. I Roars Gave havde firee kolonihavehuse haft indbrud, og tyvene var også brudt ind i skurene.

En ny oplevelse

Trods sine 15 år som haveejer har John Rasmussen sjældent oplevet indbrud.

– Der var et tidspunkt, hvor en person gik og tog noget. Det kunne man se på grund af spor i sneen. Ellers er vi gudskelov sluppet billigt ude hos os, siger han.

John Rasmussen tror, at de aktuelle tyverier er begået af nogle garvede tyve.

– De huse, det er gået ud over, ligger alle ud til grønne arealer. Det er steder, de hurtigt kunne komme væk fra. Det tyder på, at de har været professionelle, mener han.

Læs også: De unge rykker ind i kolonihaverne

Med indbruddene kommer nye tiltag, som skal forsøge at forhindre, at indbruddene gentager sig. Nye hængelåse og nabohjælp, hvor haveejerne holder øje med hinandens huse, er løsningen.

Sådan undgår du indbrud i din kolonihave

  • Opsæt et hegn, der er højt, fintmasket og stærkt
  • Lås portene om aftenen
  • Skilt med, at haveforeningen bliver overvåget
  • Opsæt lys med sensorer, så vejene og forsamlingshuset bliver oplyste

Kilde: Kolonihaveforbundet.dk

Ingen årsag til at være bekymret

Efter mange år uden indbrud er John Ramussen nu bekymret for, at der vil komme flere indbrud. Men det er der ikke årsag til at være, siger Otto Storm, politikommissær ved Midt- og Vestsjællands Politi.

– I de her to tilfælde er der tale om flere indbrud på samme dag. Det er atypisk. Kolonihaveejerne skal ikke være bekymrede, siger han.

Politiinspektøren vurderer, at man ikke kan forhindre indbrud helt og aldeles, men ved at kigge ind til naboen, kan man i mange tilfælde undgå indbrud.

– Jeg ved, at når man har forsøgt sig med ordningen i sommerhusområder, har det haft en forebyggende effekt, forklarer han.

Sådan gjorde vi: Journalisten researchede i døgnrapporter fra Midt- og Vestsjællands Politi, og her stod det klart, at to kolonihaveforeninger i Roskilde var blevet udsat for indbrud. Vi interviewede næstformanden i den ene af de to, og kontaktede politiet for en kommentar. Begge kilder er interviewet telefonisk.