Det kom som et chok for den 23-årige fransk-canadier, Jean-Francois Allard, da han så et billede af en mand florere på diverse boligsider med advarslen ‘svindler’. Det var nemlig samme mand, som Jean-francois Allard lige havde skrevet lejekontrakt med.
– Jeg fandt ud af det to uger før, jeg skulle flytte ind, da et af hans billeder poppede op på Facebook med teksten ‘stol ikke på denne mand, han er en svindler! Giv ham ikke nogen penge’.
Jean-Francois Allard flyttede til København i sommeren 2015 som led i sin arkitektuddannelse. Som for mange andre unge i hans situation var det problematisk at finde en lejebolig i hovedstadsområdet.
Læs også: “Forkasteligt” at boligmangel sender studerende på camping
Fransk-canadieren oprettede sig på diverse boligsider i håb om at finde et sted at bo. Her fik han kontakt med en mand fra Bulgarien, der tilbød ham et værelse i en lejlighed ved Ørestaden.
Det her er et kæmpestort problem, Jeg ved ikke, hvor mange tusinder af kroner folk bliver snydt for gang på gang
Markus Klokhøj, UNG RET
– Jeg vidste, hvem manden var, før jeg mødtes med ham, og det hele virkede troværdigt. Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle have været mere forsigtig. Jeg tror, at hans mål var udenlandske studerende. Vi er nok mere sårbare, fordi vi ikke kender systemet, siger Jean-Francois Allard .
Boligmangel i København
- 866 udenlandske studerende var i 2011 bosat i Danmark, viser seneste tal fra Danske Studerende Fælles råd.
- Siden 1995 er vi blevet 23% flere københavnere befolkningsvæksten forventes at fortsætte frem mod 2025 ifølge Københavns kommune.
- Alene i København mangler der 8.500 boliger til studerende ifølge kollegiernes kontor
- På studenterguiden.dk kan man få gode råd til, hvad man skal være opmærksom på, når man søger studiebolig, så man ikke bliver snydt.
Flere snydt
Det viste sig senere, at Jean-Francois Allard langt fra var den eneste, der var blevet snydt af den bulgarske udlejer. Gerningsmanden var en del af et netværk, der brugte forskellige boliger i Ørestaden til at snyde udenlandske studerende for indskud.
Ved hjælp af Facebook fandt Jean-Francois Allard 30 andre studerende, som stod i samme situation. De var alle blevet franarret indskud af den bulgarske gerningsmand, som fik et samlet beløb på over 200.000 danske kroner. Gruppen gik til politiet, og gerningsmanden blev pågrebet, men pengene får de ikke igen.
Læs også: Lejere lejer bolig ud ulovligt gennem Airbnb
Hos organisationen UNG RET tilbydes der gratis juridisk rådgivning til studerende mellem 16 og 30 år. UNG RET får flere og flere henvendelser om boligsvindel, og er lige nu oppe på fem om ugen.
– Det her er et kæmpestort problem, Jeg ved ikke, hvor mange tusinder af kroner folk bliver snydt for gang på gang, fortæller UNG RETs Markus Klokhøj, der sagtens kan genkende problematikken.
Markus Klokhøj fortæller samtidig, at det er svært at gøre noget, når skaden er sket. Man kan godt melde sagen til politiet, men det er yderst sjældent, at man får sine penge igen. Det bedste råd til at undgå sådan en situation er derfor at gå præventivt til værks.
– Man kan slå udlejer op i tinglysningsregistret for at se, hvem der er registreret på adressen. Hvis en studerende henvender sig til os, kan vi også tilbyde rabat på 15 minutters samtale med en advokatfuldmægtig, der gennemgår lejekontrakten.
Sager, som den Jean-Francois Allard var udsat for, sker ofte, og en stor del af problemet er manglen på billige ungdomsboliger i København.
– Alle, der har prøvet at finde en bolig i Københavnsområdet, ved, hvor umuligt det er, og hvor få ungdoms- og studieboliger der er til rådighed. Ofte bliver unge snydt af en eller anden bolighaj, fortæller formand for studenterrådet i København, Malou Astrup Clemmensen.
På studenterguiden.dk er der oplistet gode råd til, hvordan du finder en bolig, og hvad du skal være opmærksom på.