Udsigt til ny medicin får varm modtagelse af bløderforening

Injection

Medicinkoncernen Novo Nordisk offentliggjorde onsdag aften godkendelsen af et nyt behandlingsprodukt mod blødersygdommen hæmofili A. Novoeight, som produktet kaldes, er kun godkendt til behandling i USA, men det forventes, at Det Europæiske Lægemiddelsagentur, EMA, nærmer sig en godkendelse.

Vi hilser ethvert tiltag indenfor udviklingen af ny medicin velkomment
Karen Binger Holm, sekretariatsleder i Danmarks Bløderforening.

Novoeight er godkendt til anvendelse hos både voksne og børn med blødersygdommen hæmofili A. Medikamentet kan benyttes til behandling og forebyggelse af blødninger samt blødningsbehandlinger ved operationer, beretter Novo Nordisk i en pressemeddelelse.

– Godkendelsen af Novoeight er et vigtigt skridt på vejen til at kunne tilbyde et nyt behandlingsalternativ til mennesker med hæmofili A og understreger samtidig vores engagement indenfor hæmofiliområdet, siger Novo Nordisk koncernforskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, i pressemeddelelsen.

Læs også: Novo får grønt lys til blødermiddel i USA

I Danmarks Bløderforening er man bevidst om den nye medicin og glæder sig over udviklingen på området.

– Vi hilser ethvert tiltag indenfor udviklingen af ny medicin velkomment. Den nye medicin virker efter sigende bedre og kan betyde, at den enkelte bløder ikke behøver stikke sig hver anden dag. Det har betydning for en bløders livskvalitet, siger Karen Binger Holm, sekretariatsleder i Danmarks Bløderforening.


Fakta om hæmofili A

  • Kronisk, arvelig sygdom
  • Mangel på et protein, der får blodet til at størkne
  • Blod størkner langsomt eller slet ikke
  • Større tendens til indre blødninger
  • Behandles med indsprøjtning af protein
  • Ca. 350.000 lider af sygdommen på verdensplan

Lovende testresultater
Novoeight blev godkendt efter en klinisk undersøgelse, kaldet guardian, der er et af de største og mest omfattende forsøgsprogrammer indenfor hæmofilibehandling. Medikamentet viste ifølge pressemeddelelsen lovende resultater:

– Novoeight har god effekt med hensyn til forebyggelse og behandling af blødninger uden bekræftet udvikling af antistoffer, og behandlingen var virkningsfuld for alle patienter.

Medicinen har utvivlsomt klaret sig godt i test, men Karen Binger Holm fra Danmarks Bløderforening maner til generel forsigtighed. Effektiv og sikker medicin er ikke det eneste fokus for patientforeningen.

– Det handler også om, at sundhedsvæsnet har den nødvendige lægefaglige ekspertise og erfaring til at sikre korrekt behandling. Faktormedicin er dyrt, og både over- og underbehandling betyder merudgifter, siger hun og fastslår sygdommens alvorlighed.

– Selvom der er sket en utrolig udvikling de sidste 50 år, så er blødersygdommen en kompleks og kronisk sygdom, der påvirker mange aspekter i livet hos den ramte, og det bør afspejles i behandlingen.

Læs også: Novo tæt på europæisk blåstempling af NovoEight

Novoeight fik en positiv anbefaling af en komité under de europæiske lægemiddelmyndigheder, EMA, den 19. september. Det giver Novo Nordisk forhåbninger om en marketings godkendelse inden for et par måneder.