Unge går uden om organisationerne

Det er dyrt at rejse til udlandet og arbejde frivilligt med en organisation. Det er en af grundene til, at unge tager sagen i egen hånd og arrangerer hele deres ophold uden om organisationerne. Ønsket om frie rammer og frygten for, at pengene ender i forkerte hænder er årsagen, fortæller flere unge, som NetAvisen har talt med.

En af dem er Andreas Melson, der for fire år siden rejste sammen med en kammerat til Ghana for at arbejde frivilligt i fire måneder på et børnehjem. Han var glad for sit ophold, der var arrangeret af en organisation, men alligevel fandt han og hans ven hurtigt ud af, at de hellere ville rejse på egen hånd.

»Vi havde en fornemmelse af, at der blev brugt mange penge på unødvendige ting. For eksempel sprogkurser og en organisation i Ghana, der skulle have penge for at formidle kontakt til en værtsfamilie,« fortæller Andreas Melson. Alt sammen fine ting, men de to unge fyre ville have, at alle pengene gik til børnehjemmet.

Derfor oprettede de en fælleskonto, da de kom hjem, hvor de hver måned indbetaler 150 kroner, der skal gå direkte til børnehjemmet i Ghana. På et år kan Andreas og hans ven spare knap 15.000 kroner sammen, som de hver sommer skiftes til at tage med til Ghana.

»Så vi kan gøre det billigere ved at gøre det selv, og vi kan sikre os at der går flere penge til børnene,« siger Andreas Melson.

Friheden er vigtigst

Dea Juul Larsen er også en af de unge, der har valgt at klare det hele selv. Det var dog hverken prisen eller hvor pengene endte, der afgjorde hendes beslutning om at rejse uden om en organisation. For hende var det allervigtigste friheden til at forme sit ophold og selv bestemme, hvor længe hun ville være afsted. Hun mødte nogle ghanesere i Danmark fra en NGO-organisation, som hun derefter tog ned og arbejdede frivilligt for i et halvt år.

»Jeg synes Mellemfolkeligt Samvirkes programmer er for korte. Man er kun tre måneder ude på det sted, hvor man skal arbejde, og det synes jeg er alt for kort tid. Jeg ville virkelig gerne nå at få landet ind under huden,« siger Dea Juul Larsen.

Både Andreas Melson og Dea Juul Larsen forstår dog godt, at unge rejser med en organisation, når de skal ud i verden for første gang. Man får flybillet, forsikring, højskole, og nogen, der henter en i lufthavnen, så det er overskueligt, nemt og trygt, mener de. Men når man har rejst flere gange, kan man sagtens selv arrangere sit ophold.

Læs også: Boom i frivilligt arbejde i udlandet

Projekterne får en arbejdskraft – ikke penge

Hos Mellemfolkeligt Samvirkes rejseprogram Global Contact er man positive over for, at unge vil prøve kræfter med selv at arrangere deres ophold.

»Vi er til for dem, der gerne vil have det meste ordnet og have nogle rammer på plads. Dem, der selv kan finde ud af det, opfordrer vi til at prøve på egen hånd. Det har vi ikke noget problem med,« siger Lasse Jensen, daglig leder af Global Contact. Ifølge ham er det dog en misforståelse, at for få penge af prisen for opholdet går til projekterne.

»Det går ikke ud på at støtte børnehjemmet økonomisk, men på at støtte med den ressource, det er at sende en frivillig ned og arbejde på projektet. Ellers kunne man lige så godt blive hjemme og sende alle pengene,« siger Lasse Jensen. Han afviser, at opholdene er for dyre og understreger, at en del af pengene går til at have nogen til at hente de unge i lufthavnen og at hjælpe, hvis der er problemer undervejs.

Unge vil vælge og vrage

Rejsebureauet Kilroy Danmark kender godt til fænomenet med, at unge springer uden om organisationerne, køber en flybillet og selv opsøger et børnehjem, hvor de kan lave frivilligt arbejde. De har dog ikke tal på, hvor mange, der gør det. Til gengæld mærker man hos Kilroy en øget efterspørgsel på kortere frivillige ophold på bare 14 dage med mere specifikke programmer. Det kan skyldes, at de korte ophold er mere konkrete og intensive end de lange projekter på 2-4 måneder, hvor der er mere udefinerbare rammer, forklarer marketing manager Michael Atzen.

»Jeg tror, de unge vil vide præcis, hvad de skal ned og lave, og de vil gerne kunne vælge og vrage. De er mere målrettede og går efter nogle helt specifikke projekter,« forklarer han.

Foto: Privatfoto

Læs også: Afviste unge vil være ulandsfrivillige