Ved du nok om chili? Netavisen hjælper dig på vej

Kør musen over billederne og find ud af, hvilken chili der er stærkest!

Chili Klaus har med sine videoer givet danskerne mulighed for at opleve reaktionerne fra kendte, når de spiser stærk chili. Hvis du er en af dem, som ønsker en lignede reaktion, ved at spise en stærk chili, skal du blot vide, at styrken på den stærkeste chili i verden svarer til at spise 220 jalapenos på én gang.

I ekstreme tilfælde er mennesker døde af hjertestop. Men det sker kun, hvis man spiser enorme mængder af meget stærk chili.
Yasser Ahmed Mahmoud, lektor i biomedicin.

Når man spiser en chili

Lektor i biomedicin ved Århus Universitet, Yasser Ahmed Mahmoud, fortæller, at den varme, man oplever ved at spise en chili, er den samme varme, man oplever, når man aktivt bevæger sin krop.

– Mennesker er varmblodede, hvilket vil sige, at vi producerer varme. Dette sker for eksempel, når man bevæger sig. Dette skyldes delvist, at kalcium-pumperne i vores skeletmuskulatur bliver aktiveret og begynder at forbrænde energi, som får os til at føle varme.

Det er grundlæggende det samme, der sker, når man spiser en chili. Det aktive stof i chili får kroppens kalcium-pumper aktiveret, og vi begynder at føle varme, uddyber Yasser Ahmed Mahmoud.

Yasser Ahmed Mahmoud påpeger, at der er forskel på den varme, man oplever i sin krop og den stærke smag som chili frigiver.

– Den stærke fornemmelse man oplever, når man spiser en chili, sker ved aktivering af nerverne i ens krop. Her sender hjernen signaler ud til resten af kroppen og advarer om, at man får noget stærkt at spise, siger han.

Det er det samme, der sker, når man placerer sin hånd på et varmt objekt. Her vil hjernen fortælle os, at man skal fjerne sin hånd, fordi det er varmt, fortæller Yasser Ahmed Mahmoud.

Gode råd

Anette Wulff er driftsleder og gartner hos Gartneri Toftegaard, som er et chili-mekka for chili-entusiaster. Her har hun oplevet flere gange, at deres kunder bruger chili forkert i madlavning.

– Vi oplever, at mange af vores kunder hakker chili ud i små stykker og smider det i deres mad. Dette ødelægger maden fuldstændigt, fordi det bliver alt for stærkt, siger hun.

For at bevare den gode smag fra chili skal man derimod halvere chili og pille chili-frøene ud. Derefter skal man putte den halve chili ned i et tebrev, hvorefter man lægger tebrevet ned i sin mad og smager løbende for at få den perfekte smag og styrke, forklarer Anette Wulff.

Desuden er det altid en god idé at iføre sig plastikhandsker, når man bruger chili. Hvis man for eksempel får chili-saft på sine fingre og klør sig i øjet, kan man få rigtigt ondt, siger Anette Wulff.

Der er mange, der tror, at man skal drikke vand, når man har spist en chili for at dæmpe den brændende følelse i kroppen, men det er helt forkert, påpeger Anette Wulff.

– Saften, som chili frigiver, kan sammenlignes med olie. Derfor skal man bruge mælkeprodukter såsom mælk, cremefraiche eller yoghurt til lindre den brændende fornemmelse. Det er vigtigt, at man ikke synker mælkeproduktet med det samme, men lader det fylde ens mund, så længe man kan. Dette afdæmper chiliens styrke en smule, fortæller Anette Wulff.

Anette Wulff fortæller også, at man skal behandle chili med respekt, fordi det kan være en meget ubehagelig oplevelse at spise en meget stærk chili. Yasser Ahmed Mahmoud er enig med Anette Wulff.

– I ekstreme tilfælde er mennesker døde af hjertestop. Men det sker kun, hvis man spiser enorme mængder af meget stærk chili, siger Yasser Ahmed Mahmoud.

Måleenhed for chili

For at måle chilistyrken skal man bruge scoville-skalaen. Skalaen blev udviklet af den amerikanske kemiker, Wilbur Scoville i 1902, hvor han målte hvor meget sukker, der skal tilsættes i chili-saften, før chili ikke længere er stærk.

One Response to "Ved du nok om chili? Netavisen hjælper dig på vej"