Vi skifter til ”vintertid” natten til søndag

Pas på du ikke kommer for tidligt til din brunch søndag morgen, for natten til søndag skifter vi til vintertid. Men hvordan er det nu lige, når vi skifter fra sommertid? Stilles urene frem eller tilbage?
En god huskeregel er, at når det bliver sommertid, stiller vi havemøblerne frem og dermed urene frem. Når det bliver vintertid, stilles møblerne tilbage, og vi stiller ligeså urene en time tilbage. Dette sker altså natten til søndag d.28. oktober, og når uret slår slaget tre, så stiller vi det tilbage til to.
Det betyder fx, at når du er i byen med kollegaerne lørdag nat, så får du en ekstra time til at danse og hælde drinks ned. Det betyder også, at de efterfølgende hverdagsmorgener vil være lysere at vågne op til, fordi vi reelt set kan stå senere op i forhold til før. Til gengæld vil mørket falde på tilsvarende tidligere om aftenen. Vi skal altså til at vænne os til vintermørket.

Det hedder ikke vintertid

Selvom vi kalder det vintertid, er det faktisk ikke den korrekte betegnelse. Der er faktisk ikke noget, der hedder vintertid. Det hedder i stedet at sommertid slutter, skriver Transportministeriet, som har sommertid som et område, til Netavisen. Vi har sommertid i perioden fra den sidste søndag i marts til den sidste søndag i oktober.
Alle EU’s medlemsstater bruger sommertid, og tidspunktet, for hvornår det starter og slutter, er det samme i hele EU. Det fælles start- og sluttidspunkt for alle EU-stater blev dog først indført i 1980. Danmark har haft sommertid siden det blev indført for første gang i 1916, skriver Transportministeriet.
Sommertid blev i sin tid indført for at spare energi og for at udnytte dagslyset bedre, men ifølge Transportministeriet, er den ”energimæssige besparelse på sommertid beskeden”.

Ikke alle er glade for sommertid

Transportministeriet skriver, at mange mennesker er glade for de ”lange lyse aftener, som er et resultat af sommertiden i sommerhalvåret”. Men Landsforeningen mod sommertid mener ikke, at der er fordele ved at have sommertid. Kjeld Krageskov fra Landsforeningen mod sommertid udtaler:

”Vi er imod sommertid, fordi det er kunstigt, fordi det ikke har nogen mening, og fordi det er generende for mange mennesker, at man flytter på tiden to gange om året.”

Kjeld Krageskov mener, at det skaber forvirring hos mennesker og dyr, og at man kan opleve, det at skifte tid, som en slags mild form for jetlag. Der er, ifølge Kjeld Krageskov, ingen fordele ved sommertid.

”Det er helt unødvendigt. De sidste undersøgelser og forskning viser også, at besparelserne, hvis der er nogen, er så små, at de nærmest ikke kan måles,” siger Kjeld Krageskov og henviser til Landsforeningen mod sommertids hjemmeside, hvor der fremlægges argumenter mod sommertid.

Derfor mener Kjeld Krageskov, og Landsforeningen mod sommertid, at EU bør lave om på sommertid eller tage det op til genovervejelse.

På nuværende tidspunkt ser det dog ikke ud til, at sommertid vil blive afskaffet, så husk at stille dit ur tilbage på søndag – hvis du ikke har et de smarte elektroniske ure, som selv stiller sig om.

Læs også Dyrenes Beskyttelse: Flere vintertidspåkørlser er en myte

Besøg Landsforeningen mod sommertids facebookside her, eller gå ind på deres hjemmeside