Voldsramte kvinder var et kæmpe hit til kulturnatten

Dannerhuset for voldsramte kvinder var særligt populært på kulturnattens program.
Dannerhuset for voldsramte kvinder var populær i kulturnattens program. Foto: Privat

Vi står ude foran den kæmpe sorte port og kigger ind på den smukke oplyste nyrenoveret bygning, der er en stemning af spænding og uvished. Det er jo ikke hver dag Dannerhuset åbner op for tilskuere, så fredag aften står jeg med en masse andre nysgerrige sjæle og venter foran det helt særlige hus.

– Folk har været på venteliste til aftens arrangement, og alle rundvisningshold var fuldt booket, lyder det fra Marie Visti Hansen, leder af Danners Ledelsessekretariat.

Læs også: 200.000 ekstra gæster i København: Her bliver der prop i aften

Det var en travl aften for de mange frivillige i rødstrømpehuset.

Hele 250 personer lagde vejen forbi kvindernes hus. Derfor blev ledelsen nød til at begrænse rundvisningerne, da der simpelthen ikke var bemanding nok til den store interesse.

– Vi skal kunne garantere kvinderne og børnenes sikkerhed, selvom der bliver holdt et åbent hus arrangement i deres hus siger Marie Visti Hansen, leder af Danners ledelsessekretariat.

Sikkerheden er altid i centrum i Dannerhuset, det er det mest centrale element for Dannerhuset, og deres tilbud til voldsramte kvinder.

Målet er stadig det samme, som da huset blev stiftet, vi kæmper for kvinders rettigheder og dermed sikkerhed, siger direktør Susanne Philipson til Danner.dk.

Voldsramte kvinder i Dannerhuset:

Kvinder udsat for:

– Psykisk vold

– Stalkingofre (er i stigende grad vokset pga. de sociale medier)

– Fysisk vold

Da Dannerhuset rummer mange forskellige typer af voldramte kvinder, har de mange frivillige en vigtig rolle i huset, da det kræver flere resourcer end den egentlige behandling af kvinderne. Især stalkingofre møder medarbejderne mere og mere.

– Seksuel vold

– Materiel vold (få fjernet eller ødelagt sine ting)

– Økonomisk vold (at få fjernet muligheden for at råde over egen økonomi)

Kilde: Danner.dk

De knap 200 frivillige i Danner spiller en vigtigt rolle i arbejdet for stoppe vold mod kvinder og børn. Kvinderne, der flytter ind på Danners krisecenter, har været udsat for forskellige typer af vold, og ofre for stalking møder medarbejdere og frivillige i Danner stadig oftere – både som beboere på krisecentret og i den ambulante rådgivning.

Det er digitaliseringen af vores samfund, som øger ofrene for stalking. De sociale medier tages med overalt, kvinderne er online via deres smartphone, ipad eller computer, derfor er de også mere udsatte for eventuel stalking.

Forskellen på de voldramte kvinder, som er bosat i Dannerhuset er stor. Men der er og har altid været en overvægt af kvinder, som er udsat for psykisk vold.

Læs også: Børns astronautdrømme sikrer fremtidsudvikling

Stilhed før stormen

Da vi træder ind af døren, er det som om hele verden udenfor står stille. Vi bliver mødt af en mur af stilhed og ro, som man kun sjældent møder. Det er egentlig ikke ubehageligt, for de mange frivillige vi møder på vejen op i husets store balsal emmer af overskud.

 

Kvindekampstegnet er tegnet på vinduerne
Kvindekampstegnet er Danners kendetegn og er malet på vinduerne. Foto: Privat

 

-Det har været dejligt at mærke den interesse, der har været i aften for vores hus. De besøgte har været den ældre generation, som kender til forhistorien om rødstrømpebesættelsen. Men også de unge har været forbi, de har måske set det underlige tegn udenpå vores vinduer og været nysgerrige, fortæller Marie Visti Hansen, leder af Danners Ledelsessekretariat.

Netop de fire røde kvindekamptegn, som er malet udenpå de store facade vinduer, kendetegner selve besættelsen af huset tilbage i 1979. Året efter blev der via en landsindsamling, samlet 2,8 millioner kroner, som gjorde at rødstrømpebevægelsen kunne købe Dannerhuset.

– Arrangementet er blevet afviklet super fint og udover al forventning. Målet er også at holde kulturnat igen til næste år, siger Marie Visti Hansen.