Affald ender ofte i de forkerte skraldespande

En københavner producerer cirka 5 kilo affald om dagen. En stor del af det kan genanvendes og blive til nye produkter, hvis det bliver sorteret. For københavneren Clara Emilie Lindgreen er det svært at motivere sig selv til at sortere affald, og hun vil gerne vide mere om, hvorfor det er vigtigt. Foto: Cecilie Uhre

Selvom der i de fleste Københavnske gårde findes diverse farverige skraldespande markeret med ordene pap, papir, metal, plastisk, elektronik, haveaffald, farligt affald, dagsrenovation eller glas, er skraldsortering stadig en udfordring for danskerne. En undersøgelse fra Bolius, lavet af YouGov fortæller, at kun en tredjedel af danskerne sorterer deres madaffald og plastik fra resten af deres affald.

Jeg orker ikke altid at sorterer mit skrald, det er bøvlet, hvis det skal vaskes af, så det bliver ikke altid sorteret. Jeg tror, jeg ville sortere mere, hvis jeg så en vigtigere mening med det, eller hvis vi havde en opdelt skraldespand, så der ligesom var et sted til de forskellige slags skrald, afslutter hun.
Clara Emilie Lindgreen 

Affaldssortering er bøvlet
Clara Emilie Lindgreen er vokset op på Vesterbro i København og er fornyligt flyttet hjemmefra. Hendes forældre har altid sorteret papir og glas, men resten af deres skrald er alt sammen røget i den grå skraldespand under vasken. Derfor er sorteringen heller ikke blevet integreret i Clara Emilie Lindgreens egen hverdag.

-Jeg orker ikke altid at sorterer mit skrald, det er bøvlet, hvis det skal vaskes af, så det bliver ikke altid sorteret. Jeg tror, jeg ville sortere mere, hvis jeg så en vigtigere mening med det, eller hvis vi havde en opdelt skraldespand, så der ligesom var et sted til de forskellige slags skrald, afslutter hun.

Læs også: Turismeforsker: Klimakrisen lokker flere rejsende til Grønland

Gør affaldssortering til en vane
Seniorforsker i miljøsociologi på Aarhus Universitet, Lars Kjerulf Petersen, synes også selv at sorteringsprocessen kan være besværlig, men han mener, at det handler om at få indrette køkkenet, så der er plads til sortering og gøre det til en vane.

Regeringensmål for affaldssortering i 2022

    • 50% af affaldet fra husholdninger i Danmark skal genanvendes

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

-Vi skal gøre det til en vane. Have en plads til det i et køkkenhjørne eller på bagtrappen. Det er bøvlet at vaske makreldåser eller dåser fra flåede tomater af, men så gør man det nogle gange og prøver at gøre det til en rutine, forslår han.

Lars Kjerulf Pedersen forklarer, at affaldssortering i den enkelte husholdning er vigtig, fordi det usorterede affald alt sammen bliver brændt, og derved bliver en del af affaldsressourcerne ikke genanvendt.

-Det er vigtigt at sortere sit skrald, fordi det gør det muligt at genanvende nogle af ressourcerne i skraldet. Metal er ikke brandbart, og det er bedre for miljøet, at man genanvender det, end at det ender som slagger fra forbrændingen. Det er også bedre for miljøet at få både næringsstoffer og energi ud af madaffaldet i stedet for bare at brænde det, forklarer han.