Behandlingssteder for alkoholmisbrug er pressede af coronakrisen

Flere oplever problemer med alkohol i forbindelse med nedlukningen
Foto: Matthias Ripp, Flickr

Corona-restriktionerne, der har medført til hjemmearbejde eller hjemsendelse for mange danskere, forstærker risikoen for at udvikle alkoholproblemer. Det oplever Alkolinjen, som drives af Alkohol og Samfund og Sundhedsstyrelsen, og Blå Kors, der begge får flere henvendelser fra danskere landet over.

Ifølge en ny analyse fra Dansk Erhverv er godt 35.000 job påvirket af restriktionerne. Og ensomheden og tidfordrivet, som restriktionerne medfører, forstærker risikoen for alkoholproblemer.

Alkoholforbruget er steget

Ifølge Alkolinjens leder, Bjarne Stenger Elholm, er flere begyndt at drikke eller drikke igen, fordi flere behandlingssteder måtte holde lukket i første bølge af corona-nedlukningen.

— Jeg kan bare konstatere, at der er flere, der ringer ind, fordi de er begyndt at drikke igen, fordi deres behandlingssted var lukket i første omgang. Der er jo nogen, der har mistet jobbet, og derfor er begyndt at drikke igen, siger han.

Birgitte Thylstrup, rusmiddelforsker på Aarhus Universitet siger, at corona-restriktioner kan føre til et større alkoholforbrug, da man kan være nødsaget til at blive hjemme.

—Folk, der allerede drikker hjemme, drikker mere, fordi de har mere tid. Jo mere tid man har, jo større mulighed er der for at drikke, siger hun.

Desuden har Birgitte Thylstrup lavet en undersøgelse, der peger på, at alkoholforbruget er steget den seneste tid blandt folk i rusmiddelbehandling. Men dette betyder ikke nødvendigvis, at alle, der drikker mere under corona, når ud i et misbrug.

For flere kan det dog være problematisk, hvis det ikke er muligt at adskille privatliv og arbejdsliv som før, fordi man på grund af corona-restriktioner er nødsaget til at arbejde hjemme, forklarer Birgitte Thylstrup.

—  Hvis man ikke har et job, så kan man ikke adskille situationer, hvor man plejer at drikke, og situationer, hvor man ikke plejer at drikke. På arbejdet har vi ofte en velfungerende alkoholpolitik, hvorimod vi i privatlivet selv skal styre vores brug af alkohol – og det er dér, hvor det kan blive problematisk for nogle.

 

Fakta boks:

    Information for borgere der har et alkoholproblem og pårørende:

    • På Alkolinjen kan man tage en alkoholtest, der vurdere om du har et alkoholproblem, eller er på vej ind i et alkoholmisbrug.
    • Hos Alkolinjen kan man anonymt ringe ind til linjen eller skrive til deres brevkasse, både hvis man selv tror, man har et alkoholproblem, eller er pårørende.
    • Alkoholbehandling under Sundhedslovens paragraf §141, som er kommunal finansieret alkoholbehandling, giver alle voksne har ret til alkoholbehandling.
    • Der er behandlingsgaranti, og du kan få oplysninger om at få gratis behandling inden for 14 dage.

Kilde: Alkolinjen.dk

 

Nedlukningen har koste flere livet

Også Blå Kors’ behandlingscenter i Taastrup kan skrive under på, at der allerede under første nedlukningsfase var flere, der søgte hjælp til behandling:

— Vi kan se, at vi har fået flere henvendelser fra folk, der gerne vil i behandling eller pårørende, der blevet bevidste om, at her har vi at gøre med et problem, siger Lars Lau Utzon, som er souschef for Blå Kors i Taastrup behandlingscenter.

Han forklarer, at de oplever flere tilbagefald end nogensinde før i forbindelse med nedlukningen. Han understreger endda, at nogle brugere, som følge af nedlukningen, fik så stort et tilbagefald, at de drak sig selv ihjel.

Men som Birgitte Thylstrup forklarer, er overforbrug af alkohol ikke nødvendigvis et misbrug. Lars Lau Utzon fortæller, at flere af deres opringninger sagtens kan være fera folk, der selv erkender et alkoholproblem. Det kan udvikle sig til at misbrug på længere sigt, men et alkoholproblem er ikke et decideret alkoholmisbrug:

—  Det tager jo tid at udvikle en afhængighed, men man kan sagtens komme til at starte en afhængighed som følge af COVID-19, siger Lars Lau Utzon.

 

Læs også: Ædru alkoholiker: Ingen tog fat i mig

 

Kampagne fra Alkohollinjen viser flere, som søger svar

Alkolinjen lige netop ført en kampagne, som har fået flere til at teste deres alkoholvaner.

—  Der har været 15.000, der har taget testen i forbindelse med vores uge 40 kampagne. Vi har en brevkasse, opringninger gennem telefonen og en chatfunktion med et stigende antal henvendelser, ca. 70 opkald om ugen, dog uafhængig af kampagnen. Det er ligeligt fordelt mellem folk med et alkoholmisbrug eller alkoholproblem og pårørende. Det fungerer godt nu, men jeg kan se, at der er en del opkald, vi ikke kan besvare, fordi folk ringer sådan lidt mere i hele døgnet – og vi har 26 timers åbent om ugen, siger Bjarne Stenger Elholm.

Den gode nyhed er, at Alkolinjen har undersøgt, hvordan behandlingsstederne tager stilling til den nye bølge. Og modsat første bølge holde behandlingsstederne ikke lukket denne gang. Det giver mulighed for, at pårørende og folk med et alkoholmisbrug eller alkoholproblem kan få hjælp.

 

Journalisten har ringet rundt til forskellige partskilder, for at få en afklaring, for om der har været en stigning af folk med alkoholproblemer ifm. første nedlukning af Danmark. Dertil har journalisten forsøgt at finde en erfaringskilde, der havde lyst til at fortælle sine erfaringer, men det var ikke muligt at finde en der havde lyst til at deltage. Til sidst var en ekspertkilde essentielt, for at finde frem til, om nedlukningen havde en sammenhæng med ensomheden, mangel på at holde sig beskæftiget, med alkoholproblemer.