Den katolske kirke angriber Brødrene Price

Brødrene Price har fornærmet de danske katolikker. Foto: Danmarks Radio
Brødrene Price har fornærmet de danske katolikker.
Foto: Danmarks Radio

Ifølge den katolske debattør og forfatter Iben Thranholm var gårsdagens afsnit af ’Spise med Price’ en voldsom fornærmelse mod den katolske kirke.

– Jeg er dybt rystet over Brødrene Prices tur til Rom, som blev vist i aften på DR1. Det var en lang vanhelligelse af Den katolske Kirke, skriver Iben Thranholm på sin facebook-profil.

Kommentaren kommer efter, at Brødrene Price i gårsdagens afsnit af det populære madprogram ’Spise med Price’ var i Rom for at lave italiensk mad. På et tidspunkt bruger Adam Price en Jomfru Maria-statue som kødhammer, og det er noget, der vækker harme blandt danske katolikker.

– Jeg synes, at det er noget der støder mange katolikker, for Jomfru Maria har en særlig plads i Den katolske Kirke. Det burde de have sat sig ind i, inden de gør noget sådant. Mange opfatter det jo som en provokation, siger Niels Messerschmidt, informationschef i den katolske kirke i Danmark.

Jeg synes, at det er at bringe det ud af proportioner. De fleste vil opfatte det her som ren humor, og ikke vanhelligelse af 1,2 milliarder katolikkers tro.
Adam Price, tv-vært

Ingen undskyldning

Adam Price mener dog ikke, at brødrene skylder den katolske kirke en undskyldning.

– Jeg synes måske det er, at bringe det hele lidt ud af proportioner. Jeg tror den almindelige seer vil opfatte de fleste af bemærkningerne som som ren humor, og ikke som et forsøg på vanhelligelse af 1,2 milliarder katolikkers tro, fortæller han til navisen.dk.

Adam Price fortæller, at det ikke var hensigten at støde katolikker. Programmet har dog en humoristisk tone, og den mener han ikke er gået for vidt.

– Det katolske Danmark ser jo programmer med meget katolske briller, og derfor vælger de at blive fornærmede, men der vil jeg bare sige, det har aldrig været vores mål, at fornærme den katolske kirke. Vi ville alene lave et underholdende oplevelses-journalistisk madprogram, fortæller den populære tv-vært.

Manglende dømmekraft

Den forklaring køber Niels Messerschmidt dog ikke.

– Det kan han jo altid sige efterfølgende. Faktum er bare, at der er nogle folk der har følt sig stødt. Jeg vil stadigvæk synes, at det er udtryk for dårlig dømmekraft fra deres side. Det er som en hund i et spil kegler. Det siger en del om dem, at de ikke har sat sig ind i, at det her er krænkende for visse grupper af mennesker. Det er lidt trist, siger han.

Fra Brødrene Prices side understreger man, at man langt fra er de første, der leverer en humoristisk kommentar til den katolske kirke.

En storm i et glas vand

– Det er vigtigt at understrege, at den romerske kirke, ligesom alle mulige andre trossamfund i øvrigt, har været genstand for humoristisk behandling fra utallige sider gennem mange år, og mange har lavet grin med den romerske kirke i meget voldsommere grad end os, siger Adam Price.

Han tror ikke, at katolikker i almindelighed føler sig provokeret af gårsdagens program. Dog er han ked af, hvis programmet har virket stødende.

– Jeg tror ikke de fleste katolikker overhovedet har hørt om ‘Spise med Price’, men hvis nogen gennem misforståelse af programmets hensigt føler sig meget fornærmede, så beklager vi det naturligvis, fortæller Adam Price.

 

5 Responses to "Den katolske kirke angriber Brødrene Price"

 1. Valdemar   28. marts 2014 at 20:47

  Det er dog helt klart, at det der med jomfru Maria, de gør det bare for sjov, ikke for at fornemme hvem som helst, det kan dog ses. Katolikker tro ikke på det, som de hævder, at det gør, ellers ville de ikke være så nervøse. Når man tager sin tro alt for alvorlig, latterliggør man både sig selv og sin tro (se: fanatisme).

 2. Del Tomasso   29. marts 2014 at 11:34

  Adam Price siger, at han ikke vil støde katolikker. Så lad være med at forsøge derpå. For vitsen med Madonna som kødhammer er et så barokt anliggende
  der ikke vil genere ikke-katolikker. Og der er intet formål overhovedet med
  at foretage denne handling ud over at “have hovedet under armen” bevidst og
  fjollet, som kun danskere kan gøre det. Børnehumor og selvfedme. Et udtryk
  gøres aktuelt: “Die dummen Dänen”. Hold jer fra den slags i fremtiden, med
  mindre I vil sælge Danmark som en nation med tåbelige indsnævrede menne-
  sketyper, som ikke kan forstå at opføre sig ordentligt, men bare lever i det
  beskyttede Danmark, i den H.C.Andersenske andegård.

 3. Mette   30. marts 2014 at 13:12

  Jeg kender mange katolikker der ser Spise med Price med stor firnøjelse. Også afsnittet fra Rom. Jeg er også selv katolik, omend ikke hverken rabiat eller fundamentalistisk som Iben T. Det er fuldstændig grotesk hvad hun har kørt dette op til. Katolsk humor er.noget helt specielt, og brdr Price rammer den bedre end jeg tror de selv ved.

 4. Lasse M   16. april 2014 at 09:22

  Hej allesammen.
  På dete generelleplan: Hvis vi ikke må gøre noget som helst, der kan afføde at nogen føler sig stødt, så tager vi en vej der i yderste konsekvens er meget farlig for samfundet. Det er simpelthen et faktum som man uomgængeligt vil slutte sig til hvis man vil tænker over det et lille øjeblik.
  Det er naturligvis trist at nogen føler sig stødt af Price programmet, men så lad være med at se det. Det jo bare noget underholdning. Hvis man ønsker at finde sig noget underholdning på tv, man kan føle sig stødt/fornærmet over, så kan det jo sikker lade sig gøre for de fleste af os. Men er det ikke lidt spild af tid?
  Mht. omtalte priceprogram, så er pointen/humoren vel i langt højere grad deres uhøflige invadering af ægteparrets hjem og køkken, end en antikatolsk/antireligiøs? Er det ikke fuldtstændigt fejlopfattet at se temaet i indslaget som religøst? Eller er det mig der har misforstået det pgl. indslag?
  (Dette kan en Price broder måske afklare?)

  Mvh
  Lasse

 5. Baruch   24. april 2014 at 18:26

  Meget morsomt. Men for at vise at andre religioner også får plads på stegepanden, kunne brødrene Price jo i et kommende program bruge koranen som kødhammer på nogle saftige flæskekoteletter og servere dem på et fad med et motiv af Kurt Vestergaard.