Nye nominerede til europæisk opfinderpris – Flere danskere har tidligere vundet

Vinderne af European Inventor Award i 2018 til prisoverrækkelsen.
Foto: European Patent Office

Det Europæiske Patentkontor har netop modtaget over 500 nomineringer af forskere til European Inventor Award 2019. I den kommende tid skal en jury udvælge de 15 finalister, der skal deltage i prisuddelingen og dyste om 5 priser, som uddeles til sommer. Juryen har endnu ikke overblik over ansøgernes nationalitet, men hvis der er danskere iblandt, har vi tradition for vinde prisen.

European Inventor Award uddeles hvert år af Det Europæiske Patentkontor (EPO), og prisen går til opfindere, der har skabt en samfundsmæssig forandring med deres opfindelse. Juryen, der vælger finalisterne, dømmer ikke blot ideens originalitet, men også dens økonomiske og sociale indvirken på samfundet.

– Prisen hylder opfindernes kreativitet og giver dem den anerkendelse, som de fortjener. Prisen skaber offentlig opmærksomhed og bevidsthed om det fremragende arbejde, som disse forskere gør til gavn for samfundet, siger Justin Firrell, som er pressemedarbejder for European Patent Office.

“Vi var naturligvis meget stolte over at vinde prisen”
Tue Johannessen, CTO for Amminex, der vandt prisen i 2016

Det Europæiske Patentkontor oprettede European Inventor Award i 2006, og prisen er en af de mest prestigefyldte af sin slags. Selve trofæet er sølvfarvet og har form af et skibssejl. Sejlet symboliserer, hvordan nye opfindelser kan bringe mennesker til hidtil uopdagede kyster. Opfindelsen skal være patenteret for at kunne vinde prisen, der skal inspirere spirende opfindere.

– Formålet med prisen er at fortælle historien bag historien: Hvad motiverede opfinderen til at forfølge en bestemt vej indenfor innovation? Hvilke forhindringer han eller hun oplevede, og hvordan de blev overvundet, siger Justin Firrell.

European Inventor Award uddeles hvert år til den bedste opfinder i fem kategorier: i industribranchen, indenfor forskning, i ikke-europæiske virksomheder og i små og mellemstore virksomheder. Den sidste kategori går til en opfinder, der har udført en livslang indsats indenfor et bestemt område.

Tradition for danske vindere af European Inventor Award
2011: Jens Dall Bentzen fra Dall Energy ApS i kategorien for små og mellemstore virksomheder for udviklingen af en særlig biomasseovn

2012: Jan Tøpholm, Søren Westermann og Svend Vitting Andersen fra danske Widex i industrikategorien for udviklingen af en særlig teknologi til at designe høreapparater.

2014: Peter Holme Jensen, Claus Hélix-Nielsen og Danielle Keller fra Aquaporin i kategorien små og mellemstore virksomheder. Opfinderteamet havde udviklet en membran, der filtrerer rent vand fra spildevand uden et højt og dyrt energiforbrug.

2016: Tue Johannesen, Ulrich Quaade, Claus Hviid Christensen og Jens Kehlet Nørskov fra Amminex i kategorien små og mellemstore virksomheder (SMV) for at have udviklet kompakte metalsalte til lagring af ammoniak som faststof.

Danske vindere
Der er stor tradition for dansk deltagelse ved European Inventor Award, hvor danskere har vundet 4 gange. Sidst var i 2016, hvor Tue Johannessen, Ulrich Quaade, Claus Hviid Christensen og Jens Kehlet Nørskov fra Amminex Emissions Technology A/S tog prisen for små og mellemstore virksomheder. Deres opfindelse skulle sikre et renere byliv ved at reducere forureningen fra dieselbilers udstødning.

– Vi var naturligvis meget stolte over at vinde prisen – ikke kun prisen i sig selv men fordi den bekræfter relevansen af vores innovation og arbejdet med at minimere NOx-udledningen fra dieseludstødning, udtaler Tue Johannessen, CTO for Amminex.

Amminex’s prisvindende patent beskriver, hvordan man reducerer udledningen af de sundhedsskadelige NOX-gasser med op til 99 procent. Dette gøres rent teknisk ved, at Amminex har udviklet kompakte metalsalte til lagring af ammoniak som faststof.

Amminex vandt et udbud i forbindelse med regeringens indførelse af en såkaldt “renluftpakke” i 2014, hvor Movia skulle opgradere en stor mængde bussers miljøstandard. Opfindelsen har derfor fået stor relevans for bylivet i København, hvor næsten 300 busser nu benytter denne teknologi.

Læs også: Danske opfindere søger internationale patenter

Sådan gjorde journalisten: Interessen for emnet startede med en søgning på aktuelle historier indenfor teknologi og opfindelser. Her fandt jeg The European Inventor Award, som lige har afsluttet nomineringsfasen for prisuddelingen i 2019. Jeg tog herefter kontakt til Det Europæiske Patentkontor, der står for prisuddelingen, og den danske virksomhed Amminex, der vandt titlen i 2016, for at afdække historien.