Rumekspert: Fantastisk hvis vi finder liv

Et rumskip på størrelse med en chip, skal vha. et lyssejl forsøge at finde liv i rummet. Foto: NASA
Et rumskip på størrelse med en chip skal vha. et lyssejl forsøge at finde liv i rummet.
Foto: NASA

Rumekspert fra DTU Space er begejstret for Stephen Hawking nye rumprojekt, men er skeptisk overfor, om det lykkedes. Det er især tidshorisonten, der er urealistisk.

– Jeg tror ikke rigtigt på, at det kan lykkes på 20 år. Vi snakker nærmere en horisont på mindst 80 år, fordi vi ikke kan flyve så hurtigt endnu. Hvis der på sigt skal mennesker ombord, ville det tage endnu længere tid og ville koste billarder af kroner, siger Ib Lundgaard Rasmussen, seniorrådgiver emeritus hos DTU Space Institut for Rumforskning og Rumteknologi.

Projektet, som kaldes Breakthrough Initiatives, er foreløbigt sat til at koste ca. 657 millioner danske kroner. Planen er at sende en mini-rumsonde afsted, og den skal lede efter intelligent liv i andre galakser.

Læs også: Dansk rumteknologi i kæmpe NASA-mission opsendt med stor succes

Det er det hidtil største forsøg på at finde liv i rummet. Dog er Ib Lundgaard Rasmussen ikke overbevist om, at det vil få større betydning for os på jorden.

– Det ville ikke betyde så meget for selve rumbranchen, fordi vi i højere grad arbejder med ting, der kan bruges nede på jorden. Det er fx satellitter til at måle vejret og GPS-systemer, som er i kredsløb om jorden, forklarer han.

Hvis der findes liv i rummet…

Det har altid interesseret mennesker, om der findes liv andre steder end på Jorden. Set i et historisk perspektiv er det dog først for nyligt, at vi er begyndt at udforske andre steder end Jorden.

Før musen henover billedet og se nogle af rumforskningens milepæle.

For Stephen Hawking er det også, hvad der driver det her projekt.

– Uanset hvad, findes der ikke et større spørgsmål end om der er liv i universet. Det er på tide at forpligte sig på at finde svaret, siger han til BBC.

Ib Lundgaard Rasmussen synes da også, at det ville være banebrydende.

– Hvis det lykkes, vil det være fantastisk, især hvis det viser sig, at der er liv. Hvis der skulle ske noget med jorden, som gør, at vi ikke længere kan bo her, ville det være godt for vores arts overlevelse at kunne udbrede generne, siger han.

Et ambitiøst projekt

Breakthrough Initiatives er det mest ambitiøse af sin slags indtil videre.

Det vil forsøge at nå det nærmeste stjernesystem, som ligger 40 trillioner km væk fra jorden. Forskerne estimerer, at det ville tage 30.000 år at nå dertil med den nuværende teknologi. Det er derfor, at Hawking og hans team vil opfinde et rumskip på størrelse med en chip, som skal kunne bevæge sig meget hurtigere, end hvad vi hidtil har set.

Projektet er et samarbejde med forskere fra hele verden, og er bl.a. finansieret af en russisk rigmand Yuri Milner.

Læs også: Ekspert: Rumrejse til Mars er uetisk