Vær på vagt: Hackerne har fundet en ny måde at snyde dig på

De ældre er den gruppe, der oftest oplever økonomiske tab, når de udsættes for IT-kriminalitet. Kilde: Danmarks Statistik.
Foto: PublicDomainPictures.net

De fleste af os har prøvet at handle på nettet. Du leder efter de nyeste sko fra Nike og falder pludselig over et super godt tilbud fra en hjemmeside. De sko må du bare eje! Du tilføjer dem til kurven, skriver dine kreditkortoplysninger og venter nu på SMS-en, hvor du skal godkende dit køb. Den tikker ind, men hvad var nu det. Beløbet stemmer ikke overens med den pris, der var på skoene, og navnet på butikken er heller ikke korrekt.

Den opmærksomme forbruger vil opdage dette, mens andre blot vil trykke godkend og dermed falde i den fælde, der bliver kaldt for live-phishing.

Når du tænker, det er for godt et tilbud til at være sandt, så er det ofte sådan
Marie Wessel, kontorchef for cyber- og informationssikkerhed i Digitaliseringsstyrelsen

Live-phishing er det nyeste skud på stammen inden for phishing-branchen, hvor de kriminelle opretter fuphjemmesider for at frarøve kreditkortoplysninger. Det særlige ved den form for snyd er, at den sker samtidig med, at du foretager dit køb og altså er live. Kontorchef for cyber,- og informationssikkerhed i Digitaliseringsstyrelsen, Marie Wessel, forklarer, hvad det særlige ved denne form for phishing er.

– Det særlige ved live-phishing er, at snyderiet sker i det øjeblik, du taster dine kreditkortoplysninger ind på en fupbutiks hjemmeside. Det sker samtidig med, at du får en godkendelsessms for dit køb. Det er i det øjeblik, at de misbruger dine oplysninger og indsætter et andet køb, end det du selv foretog, siger hun.

Læs også: Falske SKAT-mails: Hvis du hopper i fælden

På den måde adskiller live-phishing sig fra traditionel phishing, da det sker ved, at du får en SMS eller e-mail, hvor de IT-kriminelle prøver at få dig til at udlevere personlige oplysninger. Det kan for eksempel være dine kreditkortoplysninger eller dit NemID, som de så bagefter kan misbruge. Dermed foregår den kriminelle handling ikke live.

Danskerne snydes i høj grad

Ifølge de nyeste tal fra Politiets Landsdækkende Center for IT-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK) er der fra december 2018 til oktober 2019 blevet anmeldt 23.981 sager.

Det er blandt andet en af grundene til, at Digitaliseringsstyrelsen netop har gennemført en kampagne i samarbejde med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, som sætter fokus på IT-kriminalitet. Kampagnen skal ruste danskerne til at spotte de digitale fælder. I en video guides forbrugerne for eksempel til, hvordan de undgår live-phishing.

Når man pludselig finder den vare, som man har søgt efter i lang tid til en virkelig god pris, så skal man tænke sig godt og grundigt om. Der vil jeg reelt sige, at man skal afstå fra at foretage købet
Trine Møller, centerchef for LCIK

Samtidig er det blevet lettere at anmelde live-phishing og anden IT-kriminalitet, fordi politiet har oprettet det nye center for IT-relateret økonomisk kriminalitet, forklarer centerchef Trine Møller.

Det skal du være ekstra opmærksom på

Ifølge Marie Wessel er live-phishing noget, vi skal forvente at se mere af, fordi de kriminelle vil afprøve nye måder at snyde forbrugeren på.

– De kriminelle bliver dygtigere og vil forsøge at ramme os på forskellig vis, siger Marie Wessel.

Derfor er det vigtigt, at forbrugeren er på vagt, når der bliver handlet på nettet. Generelt er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke hjemmesider der bliver handlet på og være opmærksom på blandt andet hjemmesidens navn og priser, forklarer Marie Wessel:

– Der kan være små ændringer i butikkens navn. Forbrugerne skal være opmærksomme på hjemmesidens navn og på priserne. Der er oftest markant billigere priser på mærkevarer. Når du tænker, det er for godt et tilbud til at være sandt, så er det ofte også sådan, siger hun.

Læs også: Tidlig internetadgang udruster børn mod fremtidig hacking

Trine Møller tilføjer, at der ofte er et stressende element i forbindelse med live-phishing, hvor siderne reklamerer med, at forbrugerne skal skynde sig, hvis de vil have fat i tilbuddet. Hun forklarer, at det er ekstremt vigtigt at have antennerne ude og følge sin sunde fornuft.

– Når man pludselig finder den vare, som man har søgt efter i lang tid til en virkelig god pris, så skal man tænke sig godt og grundigt om. Der vil jeg reelt sige, at man skal afstå fra at foretage købet, siger Trine Møller.

Klik på punkterne og lær mere om, hvordan du undgår fupbutikker:


Foto af computer: Free photo 21118026 © Kovaleff – Dreamstime.com

Sådan gjorde vi: Idéen opstod, efter  journalisten havde set en video på Facebook, der omhandlede live-phishing. Både interviewet med Marie Wessel fra Digitaliseringsstyrelsen og Trine Møller fra LCIK blev foretaget over telefonen. 

One Response to "Vær på vagt: Hackerne har fundet en ny måde at snyde dig på"