Nøjsomhed er ikke længere en ghetto, men det mærker beboerne ikke

Sydvej er den store vej i Nøjsomhed. Foto: Laurits Buck Madsen.

Efter tre år på regeringens ghettoliste blev det almene boligbyggeri Nøjsomhed fjernet fra listen i 2021.

Men det er ikke noget, de lokale borgere ved Sydvej lidt uden for Helsingør mærker i det daglige liv.

– Jeg mærker slet ikke nogen forskel. Jeg har lagt mærke til, at der flytter betydeligt flere danskere ind, efter vi ikke er på ghettolisten mere. Eller hvide mennesker. Kald det, hvad du vil. For de andre er også danskere, siger den 66-årige murer Ulrich, der ikke har ønsket at oplyse sit efternavn. Redaktionen er bekendt med hans fulde identitet.

Mureren, der planlægger at gå på pension om et år, er dog langt fra utilfreds med at bo i Nøjsomhed.

– Jeg har boet herude i 16 år, og jeg er fucking glad for at bo herude. Jeg har havudsigt, så jeg skal slæbes ud, siger 66-årige Ulrich.

Sekretariatsleder for Helsingørs boligsociale indsats Ole Skjellerup mener, at der er fremgang i området.

– Jeg synes, det er en positiv udvikling i området, og det er jo noget, jeg sagtens kan sidde og sige, fordi vi laver en masse projekter, hvor en række beboere deltager. Men det bliver altså også underbygget af en måling, som Boligministeriet præsenterer hvert år. Der kan vi jo se at området bevæger sig i den rigtige retning i forhold til den velkendte parallelsamfundsliste, som før hed ghettolisten, altså væk fra den her liste, fortæller Ole Skjellerup.

Tallene peger fremad

Tallene fra Social- og Boligministeriet, som Ole Skjellerup refererer til, viser ganske rigtigt, at det fra 2018 er gået den rigtige vej på de parametre, som man måler parallelsamfund på. Det er eksempelvis arbejdsløshed, etnicitet, kriminalitet og uddannelsesniveau. Tallene viser blandt andet, at andelen af beboere i Nøjsomhed med ikke-vestlig baggrund er faldet fra 56,2% i 2018 til 47,8% i 2023. Desuden er arbejdsløshedsprocenten faldet fra 43% til 31,9% i samme tidsperiode.

Hvordan definerer regeringen en ghetto?

  • Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:
  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Under 1000 mennesker
Den primære årsag til, at Nøjsomhed i 2021 blev taget af ghettolisten, var ikke udviklingen af tallene, men at antallet af beboere kom ned under 1000 mennesker, og dermed kan området ikke længere klassificeres som en ghetto. Med ombygninger og renoveringer af et større antal boliger og tvangsflytninger af 96 familieboliger lykkedes det i 2021 Nøjsomhed at komme væk fra regerings ghettoliste.

Ligesom den 66-årige murer Ulrich, så har den 51-årige pensionist Lissa Brusila heller ikke mærket den positive udvikling af tallene i sin hverdag.

– Jeg har ikke mærket ret meget til, at området er kommet af ghettolisten. Man mærker det ikke. Jeg føler mig tryg, fordi jeg godt ved, hvad for et bøllekvarter, jeg bor i. Jeg er ikke bange for det, siger Lissa Brusila, der har boet i området i 8 år.

Læs også: Kommune knækker kurven: Markant fald blandt unge hjemløse i Helsingør

Resultaterne kommer henad vejen

Ole Skjellerup vurderer, at borgerne løbende vil kunne mærke en større og større forskel, når det gælder udviklingen i Nøjsomhed.

– Når man skal udvikle området, så er resultaterne langsigtede. Én af de parametre, man bliver målt på, er hvor mange af borgerne, der kun har grundskole, altså niende klasse, som deres højeste gennemførte uddannelse. Det kan vi se, at udviklingen bevæger sig i den rigtige retning. Unge mennesker tilvælger i langt højere grad ungdomsuddannelser end før, siger Ole Skjellerup.

Ole Skjellerup erkender, at der kan gå nogle år, før beboerne i Nøjsomhed kommer til at kunne mærke en større forskel og understreger, at udviklingen går positivt, men langsomt.

– Arbejdsløshedsprocenten er faldet med 11 procentpoint siden 2018. Men det er klart, at det er en individuel følelse, og nogle vil helt sikkert opfatte, at mange ting er uændret i forhold til tryghed, eget liv og opfattelse af området.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt tal og statistik på området Nøjsomhed via Social- og Boligministeriet og Boligaardens hjemmeside. Journalisten tog ud til lokalområdet og snakkede med beboere. Til sidst talte journalisten med lederen af Helsingørs boligsociale indsats. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.