Fædregruppe vil sætte skub i demokratiet: »Vi ønsker at give folk en forståelse for, at det er vigtigt, at de stemmer«

Aktive i Vapnagaard Fædregruppe står klar til at hjælpe folk med at brevstemme.
Foto: Vapnagaard Fædregruppe

Kun 60 procent af beboerne i boligområdet Vapnagaard i Helsingør stemte ved sidste kommunalvalg. For hele Helsingør var tallet på 72 procent. Derfor forsøger Vapnagaard Fædregruppe nu at få beboerne i det almene boligområde op af sofaen og ned i stemmeboksen den 16. november.

– Det er en stor opgave for os at få folk til at stemme. Vi ønsker at give folk en forståelse for, at det er vigtigt, at de stemmer. Vi giver dem en demokratisk forståelse, siger Menderes Acikel, der er formand for Vapnagaard Fædregruppe.

Vapnagaard Fædregruppe startede for cirka fem år siden og består i dag af 16 fædre, der alle bor i Vapnagaard. Gruppen opstod som reaktion på uro og bandekriminalitet i området, og gruppens formål er at tale med og hjælpe unge mennesker og at skabe tryghed i området.

De synes ikke, det er vigtigt at stemme. At deres stemme har stor betydning. At det gør nogen forskel, om de stemmer eller ej.
Menderes Acikel, formand for Vapnagaard Fædregruppe

Nu har gruppen så engageret sig i kommunalvalget. De sidste par uger har de stoppet folk i området og været aktive på Facebook. De har fortalt om vigtigheden af at stemme, oplyst om valgprocessen og opfordret folk til at tage til vælgermøder. De har stået klar ved brevstemmesteder for at hjælpe folk og kommer også til at gøre det på selve valgdagen. Alt sammen for at få flere beboere i Vapnagaard til at stemme.

– Der er mange familier i det her område, der aldrig har stemt. De synes ikke, det er vigtigt at stemme. At deres stemme har stor betydning. At det gør nogen forskel, om de stemmer eller ej. Så vi forklarer dem, at deres stemme har betydning, og at det er vigtigt, at de stemmer. For vi skal jo vælge, hvem der skal styre vores kommune, siger Menderes Acikel.

Læs også: Bydelsmødre skal få flere indvandrerkvinder til at stemme til kommunalvalget

Demokratiet skal være inkluderende

Fædregruppens arbejde sker blandt andet i samarbejde med kommunens kriminalitetsforebyggende instans SSP og boligselskabet Boliggården, der ejer samtlige boliger i Vapnagaard. Indsatsen er især målrettet indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund, der udgør 36 procent af beboerne i Vapnagaard.

Ole Skjellerup Frydkjær, der er sekretariatsleder for Boliggårdens boligsociale indsats, mener, at det er vigtigt, at mange af beboerne stemmer.

– Vores ønske er at højne deltagerprocenten til valget, og at så mange som muligt engagerer sig i demokratiet. Der er mange i de her miljøer, der ikke føler, at deres stemme har betydning eller bliver brugt til noget, siger Ole Skjellerup Frydkjær.

Kristina Bakkær Simonsen, der er lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i indvandrere og efterkommeres politiske deltagelse, fortæller, at et inkluderende valg er vigtigt for demokratiet.

– En måde, man kan måle temperaturen på demokratiets tilstand, er ved at se på, hvor inkluderende det er. Hvis flere mennesker med anden etnisk baggrund stemmer, bliver det et mere inkluderende og demokratisk valg, siger hun.

Lokale initiativer er vigtige

Kristina Bakkær Simonsen mener, at Vapnagaard Fædregruppes arbejde kan have en positiv effekt for valgdeltagelsen.

– Det gode ved det her initiativ er, at det er lokalt forankret. Det er ikke fjerne mennesker fra kommunen, der fortæller beboerne, at de skal stemme. Vi ved også, at etniske netværk kan være mobiliserende. Det kan være, fordi folk bliver prikket til og får information, og fordi det at stemme kan udvikle sig til en norm i den lokale kontekst, siger hun.

Når vi siger det, så forstår de. De ved, vi kommer fra det samme sted.
Menderes Acikel

Menderes Acikel tror på, at en opfordring fra Fædregruppen har stor betydning for beboerne.

– Vi gør det, fordi vi kender de fleste familier. De har tillid til os. Det er bedre, at vi siger, de skal stemme, end at en politiker gør. Når vi siger det, så forstår de. De ved, vi kommer fra det samme sted, siger formanden.

Han bliver bakket op af Ole Skjellerup Frydkjær, der understreger, hvor vigtig en rolle Vapnagaard Fædregruppe spiller i projektet.

– Når der er udfordringer, stiller Fædregruppen op. Det er en kæmpe ressource. De har et stort netværk, og folk lytter til dem. Så de kan tale med deres netværk om vigtigheden af at stemme, siger han.

“Der er stor interesse for at stemme i år”

Hos Boliggården håber de på, at deres arbejde bærer frugt.

– Vi får tal på, om stemmeprocenten er hævet efter valget, og så skal vi evaluere hele den her proces. Hvis vores arbejde virker, skal vi selvfølgelig arbejde videre med det, og det er slet ikke utænkeligt, at vi gøre det samme igen ved næste valg. Så må vi tage de bedste metoder, hvorpå vi kan løfte stemmeprocenten, siger Ole Skjellerup Frydkjær.

Menderes Acikel glæder sig til at se resultatet af valgdeltagelsen på tirsdag. Han har allerede en positiv fornemmelse.

– Vi kender jo ikke tallene endnu. Men vi kan se, at der er mange familier med anden etnisk baggrund forbi brevafstemningen. Der er en stor interesse for at stemme i år. Det er virkelig godt, siger han.

Sådan gjorde jeg: Idéen til artiklen opstod ud fra et Facebook-opslag i gruppen for folk i Helsingør. I opslaget var Vapnagaard Fædregruppe tagget, og jeg undersøgte derfor, hvem de var. Alle interviews er foretaget over telefon.