Du er med stor sandsynlighed ikke stødt på sportsgrenen i idrætstimerne tilbage i folkeskolen og heller ikke, når du har tændt for tv’et og zappet hen på en sportskanal, men for 20-årige Lærke Bech er hjulgymnastik en stor del af hendes hverdag.
Lærke Bech er en af Danmarks bedste indenfor hjulgymnastik, også kaldet Rhönrad, og nu har hun kvalificeret sig til VM i 2024, der skal afholdes i Holland.
Fra springgymnast til hjulgymnast
Til dagligt er Lærke Bech instruktør på et gymnastikhold for børn, og ved siden af det bruger hun en del timer i det runde jern-hjul.
Hun har dyrket Rhönrad i otte-ni år, men før det gik hun til rytme- og springgymnastik. Det var til en opvisning, at hun tilfældigvis fik øjnene op for den lidt anderledes gymnastikform.
– Det fangede mig bare, fordi det var anderledes, siger hun.
Og man kan på mange måder sige, at Lærke Bech er dygtig til sin sport.
Læs også: Trods faldende medlemstal i andre sportsgrene: Golf og badminton hitter i Hillerød
Sidste lørdag blev hun nemlig danmarksmester i senior, hvoraf hun kvalificerede sig til verdensmesterskaberne, hvilket var en stor sejr for den 20-årige gymnast.
– Det var rigtig fedt. Jeg har kæmpet hårdt for det, så det var dejligt, at det lykkedes, siger hun.
Hård konkurrence
Den knap så kendte sportsgren har tysk afstamning og blev opfundet i starten af 1920’erne af den tyske Otto Feick.
Hjulgymnastik er en sportsgren, der i høj grad handler om styrke og balance, når gymnasten laver øvelser inde i det store hjul, der består af to forbundne ringe.
Og konkurrencen er også stor, når verdensmesterskaberne løber af banen til næste år. Derfor ved Lærke Bech også, at chancerne for en medalje ikke er særlig store.
Faktaboks: De tre discipliner i Rhönrad:
- Linje: Gymnasten udfører øvelsen, mens hjulet kører i en ret linje frem og tilbage inden for en afgrænset bane.
- Spiral: Gymnasten udfører øvelsen, mens hjulet kun køres på den ene ring i hjulet – som hvis man spinner en mønt.
- Spring: Gymnasten udfører øvelsen, mens hjulet er i bevægelse i en ret linje. Her sætter gymnasten hjulet i bevægelse, løber efter det og springer op på toppen af hjulet, hvorfra det gymnastiske spring udføres.
Kilde: Rhönrad Danmark
– Jeg ved, at alle de andre gymnaster fra de andre lande er meget bedre, fordi de træner på en helt anden måde. De træner meget mere, end vi gør her i Danmark, siger hun og forsætter:
– For mig er det en sejr bare at stille op.
Lars Takeuchi Lassen, der er Rhönrad-træner i Ringsted, er også stolt af at kunne sende en dansker afsted til verdensmesterskabet til næste år.
– Det er stort. Vi har været repræsenteret fra Ringsted og Sønderborg før. Men vi er så små, at vi i hvert fald ikke er overrepræsenterede, siger han.
– Vi træner slet ikke nok til, at vi rigtigt kan konkurrere med de andre. Det er fantastisk flot, at hun alene er med.
Til verdensmesterskabet skal Lærke Bech dyste i alle tre discipliner, der findes indenfor Rhönrad: linje, spiral og spring.
Artiklen fortsætter efter videoen. Video: Lærke Bech.
En lille sportsgren
Det er Lars Takeuchi Lassens kone, Naomi Takeuchi Lassens kone, der har fået sporten til Danmark i sin tid. Hun dyrkede gymnastikformen i Japan, men flyttede så til Danmark, hvor det stille begyndte at blive til en ting.
Efterfølgende er der opstået to klubber i Danmark – en i Ringsted og en i Sønderborg.
Læs også: Nyt skakhold: Listen over idrætstilbud til børn og unge med diagnoser bliver længere og længere
Lars Takeuchi Lassen og hans kone har i længe prøvet at udbrede hjulgymnastik mere i Danmark, men andre gymnastikformer, såsom teamgym, tiltrækker flere unge mennesker. Dog har han stadig et håb om, at sporten en dag vil blive større i landet.
– Jeg skal da ikke udelukke, at det kan komme stille og roligt. Men vi har prøvet på at udbrede det i mange år. Det er en lang og hård kamp, siger han.
Udover Tyskland, der opfandt Rhönrad, og Japan, er sportsgrenen også udbredt til lande som Østrig, Belgien, Holland, Norge, samt USA.
Fremtiden med Rhönrad
Lærke Bech lægger dog ikke skjul på, at hun har store håb for fremtiden.
– Jeg kæmper for en dag at få en bedre placering til verdensmesterskaberne. Men der går nok nogle år endnu, siger hun.
Sidste år blev verdensmesterskaberne i hjulgymnastik afholdt i Sønderborg, hvor der deltog mellem 150 og 200 gymnaster fra hele verden.
Du kan se flere billeder af Lærke Bech længere nede i artiklen.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt idéen til historien gennem research på en Facebookgruppe, hvor Lærke Bech havde delt et opslag om sin kvalifikation til VM. Journalisten har været i kontakt med alle kilderne telefonisk.