Nyt skakhold: Listen over idrætstilbud til børn og unge med diagnoser bliver længere og længere

Nu får børn og unge med diagnoser i Tårnby mulighed for at fordybe sig i skak. Foto: Chris Brooks /Flickr.com

Fodbold, håndbold, basketball. Fysiske idrætstilbud er der nok af i Tårnby Kommune, også til børn og unge med diagnoser.

Nu er et nyt tilbud lanceret. I dag starter et skakhold for børn og unge med diagnoser.

Holdet vil mødes en time hver mandag kl. 16.30 i Tårnby Curling Club, og det er åbent for maksimalt seks til otte børn.

Gyrithe Blichfeldt er henrykt over tilbuddet. Hun bor i Tårnby og er mor til en dreng med blandt andet autisme, ADHD og angst. Hans diagnoser gør, at han ikke kan trives på et almindeligt skakhold med mange børn, hvor der ikke tages højde for den enkeltes behov.

– Jeg er rigtig glad for initiativet. Tilbud for børn med diagnoser, der ikke kræver fysisk aktivitet, er noget, vi har ledt efter i noget tid, siger Gyrithe Blichfeldt.

Idrætstilbud i Tårnby Kommune til dig med særlige behov

– AB Tårnby
– Amager Demons
– AOF Amager Børne- og Familieyoga
– BK Amager Basketball
– Svømmeklubben KVIK
– Tårnby Curling Klub
– Tårnby Håndbold Klub

Kilde: taarnby.dk

Gyrithe Blichfeldts søn har før gået til skak i Københavns Kommune. Han måtte dog stoppe, fordi der var op til 50 deltagende børn, hvilket blev for stort og for larmende for sønnen.

“Et spændende projekt”

Underviseren i den nye skakklub er Jan Dvoracek på 75 år. Han bor også i Tårnby og kunne ikke sige nej, da han så, at skakholdets initiativtager Tina Weber, tidligere formand for Handicaprådet i Tårnby Kommune, søgte en frivillig underviser.

– Det er lige noget, jeg kan. Jeg er godt nok en travl mand, men jeg synes, det lød som et spændende projekt, siger Jan Dvoracek.

Jan har selv spillet skak, siden han var barn. I 60’erne vandt han Sjællandsmesterskabet i skoleskak med sin skole i Jægerspris.

Heller ikke skakundervisning er nyt for Jan. Han har tidligere undervist i skoleskak på Skelgårdsskolen, også frivilligt, og han ser meget frem til at gøre det igen.

– Jeg håber, at børnene vil få nogle gode oplevelser og vil blive gode til at spille skak. Det kan utvivlsomt give dem noget selvtillid. Meget, meget hurtigt vil sådan nogle børn jo kunne tæve deres forældre i skak, siger Jan Dvoracek.

Gyrithe Blichfeldt glæder sig over, at sønnens online skakunivers bliver erstattet af et fysisk rum.

– Det giver ham forhåbentlig en mulighed for at finde nogle ligesindede at kunne være sammen med, siger Gyrithe Blichfeldt.

Ifølge Tina Weber forventer de at se tre-fire børn på holdet i dag. Det er mange sammenlignet med ved curlingholdets opstart, hvor de stod uden børn de første tre gange.

“Nu er der hul igennem”

Da sønnen stoppede, forsøgte Gyrithe Blichfeldt at finde alternative tilbud i de lokale klubber, blandt andet i kommunens dartklub. Det lykkedes dog aldrig, og sønnen har derfor måtte nøjes med online skak på computeren derhjemme.

Skakholdets initiativtager Tina Weber kan nikke genkendende til den lange vej henimod tilbud til børn og unge med særlige behov.

– Jeg har som privatperson brugt tre år på at italesætte problemet, og nu er der hul igennem. Foreningerne er blevet opmærksomme på, at der er en gruppe børn og unge, der ikke eksisterer nogen tilbud til.

Læs også: Over 10 børn med særlige behov mangler skolepladser: »Det er et kæmpe problem«

Da Tina Weber begyndte at engagere sig i idrætstilbud for børn og unge med særlige behov, var der kun tilbud i basketball. Ifølge hende har klubberne haft svært ved at gribe bolden, fordi de er drevet af frivillige, der ikke nødvendigvis føler sig rustede til at opstarte særlige hold.

– Tro mig: Havde kommunen kunne bestemme over klubberne, havde det her været sat i værk for mange år siden. Men de kan kun opfordre, siger Tina Weber.

Gennem tiden har hun med hjælp fra den almennyttige organisation specialsport.dk fået forskellige klubber, blandt andet curling-, fodbold- og håndboldklubben, til at oprette hold for børn og unge med særlige behov.

Tina Weber er glad for samarbejdet med specialsport.dk. De er vigtige sparringspartnere i processen, mener hun.

– Man er for eksempel nødt til at hensyn til forældrene. Det kan ikke nytte noget, at man lægger træningen, når forældrene er på arbejde, og det er sådan noget, specialsport.dk kan hjælpe med, siger Tina Weber.

Skak er skisme på tide

Skakholdet skulle dog vise sig at være en anden udfordring at starte op.

– Jeg havde jo tænkt mig, at jeg bare skulle lave et hold i en eksisterende klub, men så finder jeg ud af, at skakklubben i Tårnby Kommune er nedlagt, siger Tina Weber.

Tina Weber har derfor oprettet Aktivitetsforeningen Tårnby United, som officielt bliver godkendt til foreningsmøde d. 21. juni. Foreningen vil udelukkende opstarte hold til borgere med særlige behov.

Udover skakhold er mangategning også på tegnebrættet. Foreningen vil også tage højde for de voksne borgere, blandt andet med et voksenhold i petanque for krigsveteraner med PTSD.

Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen kom af et Facebook-opslag, hvor Tina Weber efterlyste en frivillig underviser til et skakhold for børn og unge med diagnoser. Igennem hende fik jeg kontakt til den netop selvopstillede underviser, Jan Dvoracek. Gyrithe Blichfeldt, der havde kommenteret på opslaget, kontaktede jeg via Facebook. Alle tre kilder er blevet interviewet telefonisk.