Ældre indvandrere er dårligere stillet

På billedet ses en ældre mand. Foto: Ben Kerckx, Pixabay
Foto: Ben Kerckx, Pixabay

Blandt gruppen af de danske pensionister, som er økonomisk dårligst stillede, er der flest indvandrere, viser en ny undersøgelse fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Ifølge SFI skyldes forskellen, at ikke etniske danskere ofte ikke har befundet sig i Danmark i de 40 år, der skal til, før man som pensionist kan modtage en fuld folkepension.

Undersøgelsen er baseret på data fra danskere over 68 i perioden 2000-2013 og belyser, hvilke grupper mennesker som er dårligst stillet samt konsekvenserne for disse menneskers levevilkår.

Ved at se på forbruget blandt pensionister med den laveste indkomst, og sammenligne det med forbruget hos dem med de højeste indkomster, kan man ifølge medforfatter af undersøgelsen, seniorforsker Anna Amilon, få en idé om, hvordan den økonomiske forskel afspejler sig i den daglige økonomi.

– Gruppen med de laveste indkomster bruger færre penge på sundhedsrelaterede udgifter, end gruppen med den højeste indkomst. Til gengæld bruger de en større andel af deres ressourcer til køb af f.eks. mad og elektricitet, siger hun og understreger, at det nok ikke skyldes, at disse mennesker har færre helbredsmæssige problemer.

Se også TV: Få styr på din pension  

Hos Rådet for Socialt Udsatte ser man også problemer ved de lavere indkomster.

– Det er i virkeligheden nogle af de problemstillinger, vi kender fra de fattigeres problemstilling generelt. Konsekvenserne er, at de lever med nogle afsavn, som gør, at de ikke kan leve et almindeligt liv, hvor de hverken kan betale for fritidsaktiviteter eller for den medicin, de får anbefalet af deres læge, lyder det fra rådets formand, Jann Sjursen.

Han mener, at sagen bør tages op i forbindelse med en pensionsreform, som ifølge regeringen vil finde sted til efteråret.

– I perspektivet heraf synes jeg, man skal tage højde for nogle af de problematikker, der kan være i forbindelse med borgere, som af forskellige grunde ikke får en så stor folkepension. Derudover bør man se på hvilke muligheder, der kan være for dem, som ikke har boet i Danmark i 40 år, f.eks. i forhold til ekstra pensionsopsparing, siger Jann Sjursen.

One Response to "Ældre indvandrere er dårligere stillet"