Alt er til salg på det hemmelige internet

Untitled
Danske pas til salg på den nu lukkede hjemmeside Silk Road

The deep web, the Undernet, Tor – lyssky affære har mange navne. Da indehaveren af den illegale hjemmeside Silk Road, Ross Ulbricht, blev fanget af FBI for en lille måned siden, blev det slået op som en succeshistorie.

Men Silk Road var en lille fisk, og årsagen til, at det kunne lade sig gøre at drive den populære hjemmeside i så mange år, programmet Tor, er fortsat ubesejret.

Det er nemt på Tor. Alle og enhver kan sætte det op. Det kræver kun en computer.
Lars Sommer, internetsikkerhedsspecialist

For ved en simpel installation af de to gratis programmer Tor og Bitcoin, kan enhver frit og anonymt bevæge sig rundt på hjemmesider der sælger alt fra danske pas til lejemord.

– Det er nemt på Tor. Alle og enhver kan sætte det op. Det kræver kun en computer. Det koster heller ikke noget at sætte op. Tor er gratis. Bitcoin er gratis. Det kræver kun lidt tid, siger internetsikkerhedsspecialisten Lars Sommer.

Læs også: Nyt narkomarked på internettet udfordrer politiet

Fakta om Tor og Bitcoin:

  • Tor blev lanceret i 2002 af Roger Dingledine, Nick Mathewson, og Paul Syverson.
  • I 2011 var Tor’s tre udviklere på det amerikanske magasin Foreign Policy’s liste over ”Top 100 Globale Tænkere”, fordi de ”gjorde nettet sikkert for whistleblowers”
  • Edward Snowden brugte Tor til at sende informationer om PRISM til The Washington Post og The Guardian i juni 2013.
  • Bitcoin er udviklet af japaneren Satoshi Nakamoto, og blev lanceret i 2009.
  • Bitcoin vinder frem som alternativ betalingsform. I Danmark kan man betale med bitcoins hos blandt andre frisøren Ruben & Bobby i København og på Bandholm Hotel på Lolland.

Sådan fungerer det
Tor er et program, du installerer på din computer, ligesom når du installere Skype eller Java. Når man derefter går på internettet igennem Tor, er man umulig at spore.

Tor fungerer nemlig sådan, at den laver en krypteret vej igennem en vilkårlig, men lang række af andre Tor-brugere. Når man for eksempel bruger netbank, er indholdet af det, man foretager sig på sin netbank, også krypteret.

Men de to computere, der taler sammen, bankens og netbankbrugerens, er til at spore. Sådan fungerer Tor også, bortset fra, at indholdet, fx salg af stoffer, går igennem en hel kæde af computere, der har det til fælles, at de alle har Tor installeret.

Dermed taler køberens og sælgernes computere aldrig direkte med hinanden, og det er derfor umuligt at spore.

– Når politiet kigger, så ser de bare et eller andet krypteret trafik i mellem to Tor-brugere. De kan ikke se, hvem der er hvem, eller hvem der gør hvad – og det er jo smart for banditterne, siger Lars Sommer.

Når der skal betales for varerne, bruger man betalingsformen Bitcoins. Systemet fungerer på mange måder ligesom Tor. Bitcoin udmærker sig ved at være en betalingsform, der er totalt decentraliseret, det vil sige, at der ikke er en bank, der administrerer dem. De går direkte fra en bruger til en anden, uden at det registreres på et kontoudtog. Når pengene er overført, er der ingen, der kan se, til hvem eller hvad de er gået.  

Frihed på nettet
Tor og Bitcoin blev oprindeligt lavet ud fra en politisk ide om frihed på internettet. Skaberne argumenterede for, at journalister i undertrykte lande kunne kommunikere med omverdenen.

– Og det bliver også brugt i stor i Iran og Kina og andre lande, hvor der er af censur, så journalister dernede har mulighed for at bruge Twitter for eksempel. Men det bliver så også brugt i stor stil, til blandt andet Silk Road, hacking, børneporno og alt det skidt man nu kan lave på nettet.

One Response to "Alt er til salg på det hemmelige internet"