Alternativ behandling hitter blandt danskere med sclerose

Rene Lübbert. Privatfoto.

Alternativ behandling kan tage mange former. Fra den prikkende berøring af akupunkturnålen til de beroligende toner af gigong eller yogaens positurer og meditationens stille refleksion.

Næsten 19.000 danskere har sclerose og halvdelen af patienterne benytter sig af forskellige former for alternativ behandling. De mest populære alternative behandlingsformer er kosttilskud og naturmedicin, men også zoneterapi, yoga, meditation og kranio-sakral terapi er populære alternative behandlingsformer. Det fremgår af Scleroseforeningens hjemmeside.

Fakta om sclerose

  • 700 danskere får stillet diagnosen hvert år
  • Multipel sklerose er den overordnede betegnelse for sygdommen og bliver tit forkortet til MS
  • Sclerose er en autoimmun sygdom, der påvirker centralnervesystemet og kan udløse forskellige symptomer i kroppen og hjernen, såsom nedsat gangfunktion, føleforstyrrelser og besvær med at holde på urin.
  • Der findes tre typer af sklerose: attakvis sclerose, primær progressiv sclerose og sekundær progressiv sclerose

Kilde: Scleroseforeningen.dk

Læs også: Yogastudie støtter op om mænds sundhed med nyt initiativ

Én af de patienter, der benytter sig af alternativ behandling, er Rene Lübbert, der har haft sclerose siden 2003. Da Rene Lübbert får diagnosen, kommer han på en type medicin, der forværrer hans sclerose.

– Da jeg tager den pille, så får jeg fandme sclerose i hele min krop med følelsesforstyrrelser, lyder det fra Rene Lübbert.

Rene Lübbert får nu en anden type medicin, som han kun får en gang hvert halve år og som holder hans sclerose nede. Denne medicin giver ham bivirkninger som nedsat gangfunktion, samt hoste. Ellers sørger han for at få nok søvn, nok med vitaminer, masser af motion og træning, og så undgår han stress, siger han.

– Vi sclerosepatienter tager en masse medicin, der giver bivirkning og som ikke er godt for kroppen, så jeg er kun på den medicin, der holder min sygdom i skak, lyder det fra Rene Lübbert.

Rene Lübbert går op i naturlige ting, der hjælper på hans sygdom.

– Jeg tager medicinsk cannabis hver dag, tre gange om dagen. Det halverer mine følelsesforstyrrelser, siger Rene Lübbert.

Rene Lübbert tager også to forskellige slags, ikke-euforiserende svampe, der giver ham mere energi i hverdagen.

– Ved at jeg tager de to svampe, der hedder Chaka og Lions Mane, er jeg blevet mere frisk kognitivt, og jeg føler, at jeg har mere energi. Og så påvirker det hverken min nyre og lever, lyder det fra Rene Lübbert.

Zoneterapi har en positiv effekt

Zoneterapeut og fysiurgisk massør, Gitte Weih Jørgensen, har erfaring med behandling af sclerosepatienter. Hun lægger vægt på, at man ikke kan helbrede og fjerne en sclerose, men at hun som alternativ behandler går ind og arbejder med de følgesygdomme, der følger med sclerosen. Hun fremhæver, at zoneterapi er et rigtig godt supplement til den medicinske verden.

Læs også: Golfklub gentager succes: Der skal flere kvinder i klubben

– Zoneterapi er en alternativ behandling, der er god til at bringe kroppen tilbage i en balance. Når du kommer til en alternativ behandler, kigger vi på din kost, hvordan sover du, hvordan lever du, om du er stresset, hvad du får af vitaminer og mineraler. Vi ser kroppen som en helhed, lyder det fra Gitte Weih Jørgensen.

Gurli Shaadt Berthelin, der har haft sclerose siden 2009, er klient hos Gitte Weih Jørgensen. Gurli Shaadt Berthelin får ikke medicin for sin sclerose, fordi der ikke findes noget medicin, som hjælper hende. Derimod hjælper zoneterapi hende.

– Der sker noget hver gang, hun har haft gang i mine tær. Det er ofte noget med min balance og min blære. For tit har os med sclerose en livlig blære, og der går hun ind og trykker et sted, der hjælper på lukkemusklen, så jeg kan holde på urinen, siger Gurli Shaadt Berthelin.

Gurli Shaadt Berthelin har ingen smerter, men hun kan hverken lugte, føle eller smage, og så kan hun næsten ikke gå.

– Efter at Gitte har vredet i mine tær, kommer der et lille hul, hvor jeg kan dufte, men efter et døgns tid forsvinder det igen, lyder det fra Gurli Shaadt Berthelin.

Bivirkninger og manglende virkning ved brugen af medicin

Kun omkring 50 pct. af patienterne med sclerose modtager medicinsk behandling. Sådan skriver Kirstine Bak Gulstad, hospitalsdirektør for Sclerosehospitalerne i Haslev og Ry, i en mail.

Der findes ingen medicin, som kan kurere sclerose. Der findes dog en type medicin, der kan holde sygdommen mere eller mindre i ro, men den virker kun på den attakvise sclerose, lyder det fra Helle Hvilsted Nielsen, forsker i neuroinflammatoriske sygdomme med fokus på multiple sclerose.

– Den medicin, der holder sygdommen i ro, er ikke god til at behandle de symptomer, som følger med sclerose. Så der skal der noget andet til, og det kunne for eksempel være alternativ behandling, lyder det fra forsker, Helle Hvilsted Nielsen.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt en begivenhed om indsamling af penge til sclerose. Journalisten researchede lidt rundt på scleroseforeningens hjemmeside og fandt ud af, at 50% af alle med sclerose modtager alternativ behandling.