Alternativet: Patienter skal selv betale dyr cannabismedicin

Cannbisplanten kan bruges til at lave medicinsk cannabis. Medicinsk cannabis kan blandt andet lindre kræft- og sklerosepatienters smerter. Foto: James St. John, Flickr.
Partierne i folketinget undtagen Enhedslitsen og De Konservative har tirsdag d. 8. november 2016 indgået en delaftale om en ny forsøgsordning med medicinsk cannabis. Politikerne skal til at forhandle om et tilskud til lægemidler med medicinsk cannabis. Foto: James St. John, Flickr.

Patienter kommer til at betale op mod 1.600 kr. pr. måned for medicinsk cannabis, lyder forventningen fra Alternativets sundhedsordfører Carolina Magdalene Maier. Et beløb der er en del højere, end det beløb Alternativet som udgangspunkt håbede på.

– Oprindeligt havde vi et ønske om, at vi kunne komme ned under 1.000 kr. i egenbetaling. Men det vil kræve, at vi skal finde ret mange penge. Der er ikke enighed blandt partierne om, hvor pengene skal komme fra. Jeg tror og håber på, at det ikke bliver højere end 1.500 eller 1.600 kroner, siger sundhedsordføreren.

– Det kan jo være, at prisen bliver billigere, end vi regner med.
Carolina Magdalene Maier, sundhedsordfører, Alternativet

Ingen andre partier er endnu kommet med et konkret bud på, hvor mange penge patienterne selv skal have op af lommen for at købe medicinsk cannabis. Liberal Alliances sundhedsordfører May-Britt Kattrup er dog enig i, at der bør kunne findes penge til et tilskud.

Læs også: Cannabisbruger: Ny ordning bliver svinedyr

– Jeg så meget gerne, at vi kunne få noget tilskud. Det har ikke været muligt at finde finansiering til det. Men jeg arbejder fortsat på at finde en mulighed for tilskud, skriver May-Britt Kattrup i en mail.

Ny forsøgsordning

Forsøgordningen med medicinsk cannabis har fået 22. mio. kroner fra satspuljen. Det er regeringen, Socialdemokratiet, DF, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og SF, der har indgået en delaftale om forsøgsordningen med medicinsk cannabis.

Politikerne skal nu finde penge til medicintilskud til den nye ordning. Pengene skal komme fra Sundhedsministeriets budget, men partierne er endnu ikke enige om, hvilke poster pengene skal tages fra.

Forsøgsordning med medicinsk cannabis

  • Den 8. november indgik regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti en delaftale om en forsøgsordning med medicinsk cannabis
  • Aftalen vil træde i kraft i 2018
  • Forsøgsordningen er rettet mod patienter med kræft, sklerose og rygmarvsskader
  • Regeringen forventer at fremlægge lovforslaget i oktober 2017

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

Konservativ beregning

Med den nye forsøgsordning planlægger politikerne at importere lægemidler fra blandt andet Holland og Canada. Beregningerne for egenbetaling på de nye cannabislægemidler fra Holland og Canada er konservative, mener Alternativets Sundheds- og livskvalitetsordfører.

Der er to faktorer, der har stor betydning for, hvor høj egenbetalingen bliver. Den ene er prisen på cannabis og den er sat ret højt ifølge Carolina Magdalene Maier. Cannabis er en landbrugsvare og derfor svinger prisen blandt andet udfra, hvor god høsten er. Sundhedsordføren er dog optimistisk.

– Det kan jo være, at prisen bliver lavere, end vi regner med, siger hun.

Læs også: Landbruget: Legalisering af cannabis kan skabe job

Politikerne forventer, at patienter, der begynder at tage medicinsk cannabis, vil opleve et fald i mængden af deres nuværende medicin. De regner med, at patienter vil opleve, at de tager 20 procent mindre medicin. Den medicin får de typisk tilskud til, og faldet i indtaget af medicinen vil mindske udgifterne for staten. Det kalder man en substitutionseffekt, fortæller Carolina Magdalena Maier. Faldet på 20 procent er lavt sat, mener hun.

Sundhedsordføren tror, den reelle procentdel bliver højere, og det kan mindske prisen for patienterne. Hun henviser til tal fra speciallæge i anæstesi og smertebehandling Tina Horsteds Smerteklinik i København. Carolina Magdalene Maier fotæller, at tal fra klinikken viser, at patienter lægger op mod 50 til 70 procent af deres anden medicin på hylden.

Forhandlinger om medicintilskud

Caroline Magdalene Maier fra Alternativet har rykket Sundhedsstyrelsen for et møde om de sidste forhandlinger om penge til medicintilskud til den nye forsøgsordning. Ministeriet vil indkalde partierne, der er med i delaftalen, til et møde så snart finansloven er på plads. Så indtil ministeriet indkalder til møde, må hun og alle os andre vente på, hvor stor den endelige egenbetaling på medicinsk cannabis bliver.