Det er langt fra nok, at man kun kan møde sine lokale betjente 15 timer om ugen fordelt på tre hverdage på Tårnbys nye nærpolitistation.
Sådan lyder kritikken fra en række borgere, der var mødt op mandag eftermiddag, da Tårnby Kommune fejrede åbningen af borgerekspeditionen på kommunens nye nærpolitistation.
Mange borgere var samlet for at få en snak med politiet og for at fejre dagen.
Nærpolitistationen er en af de 20 nærpolitistationer rundt omkring i Danmark, som har til formål at skabe mere synligt politi og komme tættere på borgerne. Borgerekspeditionen i Tårnby Kommune åbnede 24. januar, og siden har den givet lokale mulighed for at anmelde hændelser og komme i kontakt med politiet.
Borgerekspeditionen har åbent 15 timer om ugen, men det mener flere af Tårnby Kommunes borgerne ikke helt er nok.
Regeringens politiaftale
Regeringen og Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige står bag en flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden.
Politiets og anklagemyndighedens bevilling blev øget med ca. 650 mio. kr. i 2021 og kommer til at stige til ca. 1 mia. kr. i 2023.
Aftalen skal med 20 nye nærpolitistationer ifølge regeringen skabe mere nærværende og synligt politi.
Kilde: Justitsministeriet
– Det er alt for lidt at have åbent 15 timer. Det er selvfølgelig en begyndelse, men tre dage om ugen er for lidt, fortæller Lilian Hein, der bor i Tårnby Kommune.
Samme melding kommer fra Lilian Byberg. Hun synes ikke, at den nye politibygning skal stå tom, så mange dage på ugen.
– Der skal være åbent hver dag, så politiet bliver endnu mere synligt. Sådan et fint hus bliver lidt tomt, hvis ikke der er åbent hver dag. Så vil jeg næsten hellere have en ekstra pædagog i børnehaven, fortæller Lilian Byberg, som også bor i Tårnby Kommune.
I stedet burde åbningstiden fordobles, mener Eli Nielsen og Kirsten Kristensen, som også er borgere i Tårnby Kommune.
Læs også: Nærpolitistation til Helsinge: Lokalpolitikere ser det som løsningen, men er uenige i problemet
Begge troede, at nærpolitistationen havde åbent for henvendelse 15 timer i døgnet, så de var utilfredse med åbningstiden på 15 timer om ugen.
– Vi kan hurtigt blive enige om, at 15 timer om ugen ikke er nok. I stedet synes jeg, den skal holde åbent det dobbelte af, hvad den gør nu, lyder det fra Eli Nielsen.
Minister: Betjente vil også være tilstede til byfester og køre patrulje
Justitsminister Nick Hækkerup (S) forstår godt, at borgerne efterlyser længere åbningstider, men han ser de 15 timer om ugen som en god start.
– Jeg vil også utroligt gerne have længere åbningstid, men de 15 timer var det, som kunne lade sig gøre i første omgang, da vi besluttede at igangsætte 20 nye nærpolitistationer og ansætte fem politifolk i hver af dem, siger Nick Hækkerup.
Udover at borgerekspeditionen har åbent 15 timer om ugen, så vil betjentene også kunne ses uden for åbningstiderne.
Politiet oplyser, at de vil være til stede gående, cyklende, på heste og i patruljevogne. Selvom der er lukket, vil man kunne se politiet i gadebilledet, lyder det fra justitsministeren.
– Det vigtige er, at der er fem betjente her, som kun hører til i det her område, og som har en 37 timers arbejdsuge hver. Det vil sige, at når de ikke har åbent, så skal de være ude og snakke med borgerne. Hvis der eksempelvis er byfest om aftenen, så vil de være der og holde øje. Så det er ikke sådan, at der kun er åbent 15 timer, og så sker der ikke mere. Resten af tiden vil de være ude og køre patrulje og være tilstede ude i lokalområderne, fortæller Nick Hækkerup til Netavisen.
Læs også: Nu åbner ny nærpolitistation: Skal øge trygheden
Anne Tønnes, politidirektør i Københavns Politi, ser også de 15 timer om ugen som en start.
– Jeg har et indtryk af, at det er det, som borgerne har efterspurgt. Nu ser vi, hvordan det går, og om borgerne faktisk benytter sig af det. Hvis der kommer rigtig meget tryk på, så må vi jo sætte tiden op. Man skal huske, at betjentene er på arbejde hver eneste dag i en meget længere periode end åbningstiderne, så det er vigtigt, at man ser på det samlede billede, når man taler om politidækningen i et område, siger hun.
Derudover oplyser politidirektøren, at der altid er mulighed for at kontakte politiet på Hovedbanegården i København, som har meget længere åbningstider hver dag.
“Et kæmpe løft”
For borgmester Allan S. Andersen (S) i Tårnby Kommune er borgerekspeditionen vigtig for kommunen, og han glæder sig over, at borgerne nu kan henvende sig til politiet.
– De 15 timer om ugen er et kæmpe løft i forhold til, at vi har haft en nærpolitistation, hvor der ikke har været borgerekspedition. Bare det, at man kan komme og få vejledning til problemer og anmelde et eller andet, er vigtigt for borgerne. Derfor tror jeg også, at man indfinder sig med, at det kun er 15 timer om ugen, fortæller han.
Politistationen holder åbent for personlige henvendelser mandag kl. 15-20, onsdag kl. 12-17 og fredag kl. 15-20. Det er borgerne selv, der har bestemt åbningstiderne på de tre dage, oplyser Københavns Politi.
Sådan gjorde vi: Ideen til historien kom fra en pressemeddelelse fra Københavns Politi, som inviterede til fejring af Tårnby Kommunes nærpolitistation. Kilderne er interviewet mundligt til arrangementet.