Nu skal flere fagfolk blive klogere på hovedpine

 Foto: Youtube.com
Av, av, av! Lider du også ofte af migræne eller en anden form for hovedpine? Så er du langt fra alene.  
Foto: Youtube.com

Dunkende tindinger og smerter i hovedet, der er så voldsomme, at du ikke kan andet end at blive under dynen og slukke lyset.

Mange af os lider af voldsom hovedpine, og netop smerterne i hovedet skal en ny uddannelse nu gøre endnu flere fagfolk klogere på.

I september 2016 slås dørene nemlig op til en ny international masteruddannelse på Københavns Universitet. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.

Uddannelsen skal samle læger, sygeplejersker, psykologer, fysioterapeuter og farmaceuter under samme tag og specialisere dem i hovedpinesygdomme. Målet er, at der skal forskes mere på området og udvikles bedre behandling til folk, der lider af hovedpine.

Henrik Schytz er afdelingslæge på Neurologisk Klinik på Rigshospitalet – Glostrup, og han er en af lægerne bag den nye uddannelse.

Migræne er Danmarks tredje mest udbredte sygdom, og den har været nedprioriteret i ALT for mange år.
Hanne Johannsen, formand i Migræne og Hovedpineforeningen

– Hovedpine er en enormt udbredt sygdom. Der er mennesker, som er ramt at daglig svær hovedpine, der gør, at de ikke kan gå på arbejde, eller at de ikke kan fungere socialt. Der er behov for bedre behandling af dem for at forbedre deres livskvalitet, men også for om muligt at gøre dem i stand til at komme tilbage på arbejdsmarkedet, siger Henrik Schytz.

Læs også: Ekspert: Hver tredje skjuler migræne

Behandling skal være et tværfaglig samarbejde

Den nye masteruddannelse har semesterstart i september 2016, og Henrik Schytz og hans kollegaer håber på at optage op til 20 studerende.

Henrik Schytz påpeger, at det er vigtigt, at uddanne både læger såvel som sygeplejesker, fysioterapeuter, psykologer og andre sundhedsprofessionelle, for der findes over 300 former for hovedpine, og hver type af hovedpine kræver en specifik behandling.

– Hovedpine kan f.eks. skyldes muskelspændinger, stress eller tumorer. Ved muskelspændinger kan fysioterapeuter være nyttige, ved stress er der brug for en psykolog, og ved tumorer er der behov for læger. Derfor vil vi gerne samle forskellige fagfolk, som kan indgå i et tværfagligt samarbejde, så vi kan opnå den bedst mulige behandling af de syge, fortæller Henrik Schytz.

Læs også: Håb for migræneramte danskere

Migræne og Hovedpineforeningen er begejstret for den nye uddannelse

Hanne Johannsen, som er formand i Migræne- og Hovedpineforeningen, er rigtig glad for, at der sættes mere fokus på forskning af hovedpine.

Hver tiende lider af migræne eller en anden form for hovedpine.
Hanne Johannsen, formand i Migræne og Hovedpineforeningen

Fakta om migræne

  • Mere end en halv million mennesker i Danmark lider af migræne.
  • 70 % af alle migrænepatienter får ikke den rigtige behandling.
  • Migræne er arveligt og rammer hyppigere kvinder end mænd.
  • Et migræneanfald varer omkring 4-72 timer.
  • Smerten er pulserende og forværres ved fysisk aktivitet.
  • Mange er lyd- og lysfølsomme, når de har migræne.
  • Stress, søvnmangel eller et overforbrug af medicin kan være årsager til migræne.
  • Migræne kan blandt andet forebygges ved ro, regelmæssig livsstil og gode søvnforhold.

– Migræne er Danmarks tredje mest udbredte sygdom, og den har været nedprioriteret i alt for mange år. Det er virkelig vigtigt, at der forskes i migræne og andre hovedpinesygdomme, for det er til gene for rigtig mange mennesker i deres dagligdag, siger Hanne Johannsen.

Hanne Johannsen er dagligt i kontakt med folk der lider af hovedpine, og hun oplever, at der er en stor frustration blandt de syge, fordi migræne og andre typer af hovedpine undervurderes som sygdomme.

Ifølge hende lider hver 10. af os af migræne eller en anden form for hovedpine. Men det kan være langt flere.

– Mange går ikke til lægen, og derfor bliver de heller ikke registrerede, siger Hanne Johannsen.

Hanne Johannsen fortæller, at hun ofte møder folk, der har problemer med at passe deres arbejde eller uddannelse på grund af svær hovedpine.

Læs også: “Jeg har været ensom med min migræne”

– Sygdommen koster samfundet 1,4 milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste hvert år, og det er kun beregnet ud fra de, der er registrerede hos deres læge, lyder det fra Hanne Johannsen.

I Migræne- og Hovedpineforeningen glæder de sig derfor over, at Københavns Universitet opretter den nye uddannelse i hovedpinesygdomme.