“Jeg kunne sagtens have set mig dér resten af min karriere”

Kirsten Bank er 44 år og arbejdsløs. Hun har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter længere sygdomsforløb. (Foto: Sanne Jakobsen)
Kirsten Bank er 44 år og arbejdsløs. Hun har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter længere sygdomsforløb. Foto: Sanne Jakobsen

– Tak for lort! Altså, hun skulle holde weekend. Ja, flot mand, hun har lige fyret mig op til weekend!

Sådan følte Kirsten, da hun en fredag eftermiddag i februar 2009 kommer hjem fra indkøb med sin kæreste og sine to børn. På gulvet i entreen finder hun en kuvert, der hverken har frimærke, stempel eller adresse. Ingenting.

– Der står bare ‘Kirsten Bank’ på, fortæller Kirsten om det, der viste sig at være en opsigelse.

Der er nu gået tæt på fem år, men man fornemmer stadig, at Kirstens stemme næsten kammer over af arrighed, når hun taler om det.

Kirsten Bank har taget i mod mig i lejligheden i Herlev. Vi sætter os ved bordet, hvor vi lige er nødt til at rydde et hjørne, da det er tydeligt, at bordet bliver brugt til andet end blot at spise ved.

Der står en symaskine, der ligger masser af papirer, og på hjørnet står en bøtte tobak. På gulvet står buret med to hamstre. Det her er et hjem med liv i. Udover Kirsten flankeres bordenden da også af enten datteren Freja på fire år eller den sorte knurrende kat. Begge følger intenst med.

Ud af den blå luft

Kirsten Bank er uddannet laborant og fik i februar 2008 job som produktionslaborant i en virksomhed i Tårnby:

– Jeg var bare rigtig glad for mit job og rigtig glad for mine kollegaer. Det var stedet for mig, og jeg kunne sagtens se mig være der resten af min karriere, fortæller hun.

Læs også: Sådan slår du arbejdsløshedskøen

I  løbet af den sommer oplever hun, at arbejdspresset bliver større, grundet omstruktureringer, og begge hendes forældre bliver syge.

– Vi knoklede derudaf hele sommeren, og pludselige bliver begge mine forældre syge. Så der skete en hel masse – men jeg registrerede det egentlig ikke, fortæller Kirsten Bank.

Men en dag registrerer Kirstens krop det for hende.

– Vi arbejdede på et sterilt laboratorie, hvor vi skulle have fulddragt og masker på. Og på et tidspunkt, da jeg sad derinde og arbejdede, kunne jeg pludselig ikke få luft.

Noget er helt galt. Hun bliver af sin laboratoriechef bedt om at tage en stres test på nettet, og den er helt oppe i det røde felt, hvilket overraskede Kirsten meget.

Men både læge og psykolog er enige. Kirsten er ramt af en svær depression.

Nægter at give op

De næste mange måneder bruger Kirsten Bank på at arbejde sig tilbage til hverdagen. Under hele sit sygdomsforløb bibeholder hun dog kontakten til sin arbejdsplads.

– Jeg har jo hørt det der med, at man skal holde kontakten, og man skal hurtigt tilbage på job, og alt det der.

Kirsten ringer jævnligt til sin arbejdsplads for at give en status, og de dage, hvor hun magter det, tager hun forbi og siger hej. Og hver gang bliver hun mødt med beskeden om, at hun bare skal tage det roligt og komme tilbage, når hun selv føler sig klar.

Og den dag kommer torsdag den 12. februar 2009. Hun meddeler sin arbejdsplads, at hun er klar til at komme tilbage, og om de ikke skal holde møde om mandagen.

Dagen efter ligger konvolutten, den uden adresse, på gulvet i entreen.

Kirsten Bank går fra at have glædet sig til at skulle tilbage på arbejde til pludselig at stå helt uden job. dages regel, der giver en arbejdsgiver ret til at fyre en medarbejder, der inden for et år har oparbejdet 120 sygedage. Opsigelsen skal derudover ske, inden den sygemeldte raskmeldes og kommer tilbage på arbejde.

Usikker fremtid

I december sidste år gennemførte regeringen og Folketingets øvrige partier, med undtagelse af Enhedslisten, en ny sygedagpengereform, der har gjort det endnu sværere for arbejdsgivere at bibeholde deres langtidssyge på arbejdsmarkedet, da løntilskuddet til dem er faldet.

Jeg er helt sikker på, at jeg var fortsat derude, og at jeg stadig havde været glad for det
Kirsten Bank, langtidssygemeldt

Også ifølge seniorforsker Thomas Lund, med speciale i sygefravær, forringer en fyring den syges chancer for at få et langt arbejdsliv. Han mener ligeldes, at tallet fra Beskæftigelsesministeriet bekræfter en eksisterende tendens – at sygdom skader din jobsikkerhed.

– Vi har kunnet se i årevis, at jo længere tid du er syg, des mindre er chancen for, at du kommer tilbage igen, siger seniorforskeren.

Læs også: Sådan er du en god kollega til en psykisk syg

De sidste mange år, har Kirsten Bank sendt et hav af ansøgninger, der har resulteret i små-erfaringer med alt fra nøglebærer i Aldi til rengøringsassistent i Gladsaxe Kommune. Og hun er heller ikke i tvivl om, at hendes fremtid havde set helt anderledes ud, hvis hun var kommet tilbage på job igen. I stedet røg hun ind i endnu en depression i forlængelse med fyringen.

– Hvis jeg var kommet tilbage dengang, så havde jeg stadig været der, siger Kirsten Bank, og fortsætter:

– Jeg er helt sikker på, at jeg var fortsat derude, og at jeg stadig havde været glad for det, fortæller hun.

Senest i november blev hun opsagt som SOSU-medhjælper på grund af endnu et sygdomsforløb.