Danmark er svinenes land, men nu lurer et ‘nej tak’ fra europæerne

Data fra https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20180301-1?inheritRedirect=true
Med 214 svin per 100 mennesker, er Danmark det eneste land i EU med flere svin end borgere. Data: Eurostat Grafik: Thilde Hastrup

Mange husker nok 1992 som året, hvor det danske fodboldlandshold vandt EM. Få vil måske vide, at 1992 også var året, hvor svinebestanden i Danmark nåede et niveau, der var mere end dobbelt så højt som befolkningen.

Ifølge Eurostat bor 9% af den samlede svinebestand i Europa på dansk jord, og for hver 100 dansker er der 215 svin. Det er den højeste ratio af menneske til svin i Europa, hvor Holland indtager en anden plads med 70 svin per 100 hollændere.

Det gør Danmark til det eneste land i Europa, hvor der er over dobbelt så mange svin som mennesker. I hvert fald indtil nu, hvor bestanden er faldet med 19% siden 2007, da den var højest.

Største svinebestande i Europa

Spanien: 30.1 mio
Tyskland: 27.6 mio
Frankrig: 13.1 mio
Danmark: 12.8 mio
Holland: 12.3 mio
Polen 11.9 mio

Data: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20180301-1?inheritRedirect=true

Et stigende ‘nej tak’ til til dansk grisekød på det europæiske marked har nemlig fået bestanden til at falde, siger interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer.

– Dansk griseproduktion er en eksportsektor, som er fuldstændig afhængig af forholdene på det europæiske marked. Her har vi set en faldende efterspørgsel efter dansk grisekød, da der har været et overudbud af grisekød i Europa generelt, og en stigende efterspørgsel efter danske smågrise. Det har haft den betydning, at mange af de landmænd, der producerer slagtegrise har haft en mindre produktion, og det har haft betydning for det samlede danske antal af grise, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

LÆS OGSÅ: TV: Økologiske svin som landbrugets redning

Faldende i hele EU

Svinebestanden har været faldene i hele EU, og Eurostat skriver at der viser sig en general trend.

Svinebestanden i EU. Tal fra Eurostat.
Det er ikke kun i Danmark svinebestanden er faldende. Data: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/APRO_MT_LSPIG/default/table?lang=en

Landbrug og Fødevarer er ikke bekymrede 

Christian Fink Hansen er dog ikke bekymret for, at bestanden vil falde yderligere og siger, at konkurrencen mellem danske landmænd er blevet bedre.

– Vi kan allerede nu se, at antallet af slagtegrise i Danmark øges, da konkurrencesituationen for danske landmænd har forbedret sig. I den seneste opgørelse fra starten af november i år, kan vi se en stigning i antallet af slagtegrise på 4,4 % i forhold til 1. juli 2023. Det gør ikke op for det fald, vi så i løbet af andet halvår af 2022 og første halvår af 2023, men vi begynder at se positive tegn på markedet for dansk grisekød ude i verden, siger han. 

 

Sådan gjorde vi: Vi opdagede på Danmarks Statistik at grisebestanden i Danmark var faldet, og for første gang lang tid var faldet til under dobbelt så høj som befolkningstallet. Vi ringede til Landbrug og Fødevarer for at undersøge dette nærmere. L&B har givet et skrifteligt svar.