Er der svin i dét!?

Julen står for døren, og siden første spørgsmål i danskhedsprøven stadig er, »hvor kommer flæskestegen fra?«, har vi på NetAvisen valgt at sætte fokus på grisen og dens (sommetider overraskende) skæbne.

Tamsvinet, eller sus domesticus, har længe været danskernes foretrukne pattedyr. Faktisk er vi så glade for grisene, at vi har tilladt dem at blive over dobbelt så mange som os mennesker – 12,7 millioner ifølge nye tal fra Danmarks Statistik. Og svinene står os vitterligt nært. Her følger en top fem over ”personlige” ting med svin i.

5. Vingummi.
På nær de alleryngste iblandt os, er de fleste nok med på, at vi spiser store dele af grisen. Alligevel vækker det sjældent udelt begejstring, når sagesløse opdager, at deres lækre lørdagsslik også indeholder svin. Til af fremstille is, vingummi, yoghurt og en lang række andre fødevarer bruges gelatine, der gør konsistensen mere tyktflydende. Gelatine kan laves af både sener, knogler og huden fra svin.

LÆS MERE:
http://www.fodevarestyrelsen.dk/fdir/Pub/2009202/rapport.htm
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Tilsaetningsstoffer_og_teknologi/Tilsaetningsstoffer/Sider/forside.aspx

4. Sæbe
Allerede fra morgenstunden lægger mange danskere ud med at smøre sig ind i svin. Sæben til badet fremstilles nemlig af fedtsyrer fra bl.a. svin. På den måde kan fedt fra grisen bidrage til at fjerne fedt og snavs på os. Tak svin!

LÆS MERE:
http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Kemi/Vaskemidler,_s%C3%A6be/s%C3%A6be

3. Læbestift
Efter badet er vi klar til at smukkesere os. Glycerol, der er et biprodukt i sæbefremstilling, kan også udvindes fra svinefedt, og det anvendes bl.a. i kosmetikprodukter som blødgøringsmiddel. Næste gang du står med læbestiften foran spejlet, så prøv at tænke på, at du faktisk næsten står og kysser et svin.

LÆS MERE:

http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Kemi/Organisk_kemi_og_stoftyper/glycerol
http://www.ehow.com/list_7214753_uses-crude-glycerine.html

2. Mod rynker
Føler du dig tynget af mormorarme og hængekinder, så fortvivl ej. Det kan et rask skud svin formentlig sagtens ordne. I hvert fald bruger man indsprøjtninger af stoffet kollagen som anti-rynkemiddel. Kollagenet stammer fra grisens egen hud, som i øvrigt er den, vi også laver flæskesvær af.

LÆS MERE:
http://www.cosmedia.dk/restylane-juvederm-evolence
http://www.ehow.com/list_6857137_major-sources-collagen.html

1. Hjerteklapper
Den velkendte ret hjerter i flødesovs står i kølvandet på Nyt Nordisk Køkken muligvis over for en renæssance. Skulle begejstringen fra denne klassiker blive så stor, at de danske hjerte-kar-systemer lider overlast, kan grisen heldigvis også være behjælpelig i så henseende.
Anatomisk set er grisens hjerte nemlig det, der minder mest om menneskets, og derfor kan man kirurgisk erstatte en beskadiget hjerteklap med en modificeret klap fra en gris.
Tal lige om at have noget på hjerte – nemlig svin!

LÆS MERE:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19237022

Lær mere om svineproduktion i Danmark: www.infosvin.dk 

One Response to "Er der svin i dét!?"