Danmark har knækket lykke-paradokset

Danmark placerer sig altid godt, når det kommer til at være den lykkeligste nation. Forsker fra RUC Bent Greve kommer med bud på hvorfor.
Foto: Wikipedia

I dag er det lykkedag, og derfor udkommer den årlige “World Happiness Report”. Den rangerer alle verdens lande fra det land med mindst til mest lykke. Danmark har siden starten på initiativet placeret sig i toppen af listen. Flere gange er Danmark også kåret som dét mest lykkelige lande. Men både i 2017 og 2018 glippede førstepladsen for Danmark. Placeringen i år kender ingen endnu.

– Vi kommer til at ligge blandt de fem øverste eller endda de tre øverste, svarer forsker Bent Greve til spørgsmålet, hvor lykkelig en nation, Danmark kåres til på den internationale lykkedag. 

Lykkedagen er et initiativ fra FN, der skal inspirere til mere lykke og gøre op med det økonomiske paradigme som den eneste målestok for velstand i et land. I stedet forsøger man med den internationale lykkedag at sætte fokus på, at lykke i et land i sig selv har en værdi. Den internationale lykkedag er blevet afholdt siden 2013. 

Det stærke velfærdssamfund

Bent Greve, der er velfærdsforsker og professor ved Roskilde Universitet, og samtidig forfatter til bogen “Et lykkeligt land?: hvad skal der til – og kan velfærdssamfundet bidrage?” er påpasselig med at forudsige Danmarks præcise placering.

Han forklarer, at man, taget den statistiske usikkerhed i betrækning, ikke kan andet end at estimere Danmarks placering inden for et interval. For det er meget små nuancer og usikkerhed, der skiller landene i toppen af listen fra hinanden. Derfor kan han ikke med sikkerhed sige, om Danmark vil tilbageerobre sin førsteplads. 

– Det kan tale for en førsteplads, at vi de sidste par år har set fremgang i beskæftigelse og nedgang i ledighed. Og vi har set, at der er en sammenhæng mellem beskæftigelse og ledighed i forhold til lykke, siger forsker Bent Greve.

Læs mere: Danskerne er bange for at tale om ældres selvmord

Bent Greve påpeger dog også, at uligheden er blevet større i Danmark, hvilket trækker ned. Men vi klarer os dog stadig utrolig godt samlet set, og her spiller velfærdssamfundet ind, ifølge Bent Greve. 

– Vi har en stor tillid i landet. Social- og økonomisksikkerhed spiller en stor rolle i forhold til lykke. Vi er et lille, velfungerende samfund. Så velfærdssamfundet spiller helt klart en rolle, siger Bent Greve. 

Lykke-paradokset

Forskning har gennem længere tid belyst det tragiske lykke-paradoks. Med lykke følger også en større ulykke hos folk, der ikke kan genkende denne lykkefølelse. Det resulterer i flere selvmord ifølge forskningsresultater fra blandt andet Warwick University.

Men det lader til, at Danmark har knækket den triste kurve. I hvert fald ifølge Christina Petrea Larsen der er ansat ved Center for Selvmordsforskning, en selvejende institution under Børne- og socialministeriet.

Selvmordsraten var på sit højeste i 1980, hvor den var på 39,8. Det betyder, at der er 39,8 personer, der begår selvmord pr. 100.000. Tallet er heldigvis faldet stødt siden. Og i 2017 var tallet helt nede på 11,9, hvilket er en af de laveste selvmordsrater længe. 

Ligesom Bent Greve kommer Christina Petrea Larsen ind på vigtigheden af velfærdsstaten og et godt sikkerhedsnet. Hun forklarer, at velfærdsstaten og sikkerhedsnettet har betydning for den faldende selvmordsrate. 

Læs mere: Q&A: lykkepiller eller ej?

– Det sociale sikkerhedsnet i Danmark er der til svære situationer. Der er derfor ikke den samme usikkerhed som i visse andre lande. Det kan være en af grundene til, at selvmordsraten er lavere i Danmark end i visse andre lande, siger Christina Petrea Larsen.

Christina Petrea Larsen nævner også, at faldet i selvmord skyldes, at der er kommet meget bedre muligheder for at få hjælp fra blandt andet Livslinjen og Forebyggelsescentrene.

– I forhold til lykkeplaceringen kan vi ikke se nogen umiddelbar afspejling i selvmordsraten siden 2013, hvor Danmark blev kåret som det lykkeligste land, siger Christina Petrea Larsen. 

Sådan gjorde vi: I anledningen af den internationale lykkedag 20. marts tog vi kontakt til forsker Bent Greve, der har beskæftiget sig meget med lykke. Yderligere kontaktede vi Christina Petrea Larsen fra Center for Selvmordsforskning for at få et indtryk af, om vi kunne se en stigende selvmordrate i forbindelse med Danmarks mange lykkekåringer.