Så skadelige er dine e-cigaretter

Mand, der ryger en e-cigaret indendøre Foto: Jan Klitsgaard
Mand, der ryger en e-cigaret indendøre
Foto: Jan Klitsgaard

De er ufarlige og meget sundere end almindelige cigaretter. Historier som disse florerer om e-cigaretter, som cirka 150.000 danskere ryger. Men det er skrøner, fastslår flere eksperter. For e-cigaretterne er skadelige:

– Der er fundet både giftige og kræftfremkaldene stoffer i e-cigaretter. Vi har dog ingen viden om langtidseffekterne af e-cigaretter endnu, siger Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital.

Det er ikke vanddamp, der kommer ud af e-cigaretter, selvom producenterne kalder dem for dampcigaretter
Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelse

Ingen klare resultater endnu

Charlotta Pisinger henviser til, at e-cigaretten sammenlignet med traditionelle cigaretter er et meget nyt produkt.

Læs også: NetAvisen undersøger: Butikker sælger ulovlige e-cigaretter

Forskningen har ikke resulteret i viden, der med sikkerhed kan sige, hvor skadeligt det er at dampe på en e-cigaret. Der kan gå flere årtier, før man kan se konsekvenserne ved at ryge på e-cigaretter.

Om e-cigaretter:

 •  150.000 danskere bruger e-cigaretter, viser tal fra Sundhedsstyrelsen
 • Knap 90.000 af dem der damper på e-cigaretter bruger nikotinholdig væske
 • E-cigaretter uden nikotin er lovlige i Danmark. Der er dog et EU-direktiv på vej, der skal regulere reglerne på området således, at der er fælles regler på området i EU.

– Hvis du begynder at ryge almindelige cigaretter som 14-15 år-årig, så vil de fleste faktisk først dø af skaderne, når de er omkring 60 år. Den samme sene helbredsskade kunne der være ved e-cigaretter. Det er et stort problem, at vi ikke har den viden, siger hun.

Samtidig er det et problem, at e-cigaretten bliver solgt på at være et sundt alternativ:

– Tobaksindustrien satser hårdt på aggressiv markedsføring af e-cigaretter. De promoverer det som en fuldstændig sikker cigaret, siger Charlotta Pisinger.

Ikke kun vanddamp i e-cigaretter

Kræftens Bekæmpelse peger også på, at e-cigaretter er skadelige, men at man ikke ved, hvor skadelige de er.

– Det er ikke vanddamp, der kommer ud af e-cigaretter, selvom producenterne kalder dem for dampcigaretter, siger Niels Them Kjær, som er projektchef for rygestopgruppen i Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: S vil straffe forhandlere af e-væske med nikotin

Selvom der er enighed om, at e-cigaretter er et sundere valg end at ryge en pakke smøger om dagen, vil Niels Them Kjær ikke anbefale e-cigaretter, fordi man endnu ikke ved, hvor skadelige de er.

Derfor er e-cigaretter med nikotin ulovlige

Hvad er en e-cigaret?

 • E-cigaretter består af en cylinder af plastik eller metal ofte med en glød i form af en lysdiode. Cigaretten indeholder typisk en forstøver, et batteri og en væskepatron med nikotin og andre kemikalier. Når man suger på cigaretten, eller trykker på en knap, aktiveres den, så væsken og de kemikalier, den indeholder, opvarmes og kommer på dampform, så de kan inhaleres ned i lungerne.
 • En undersøgelse har vist, at e-cigaretter indeholder det giftige stof Diethylenglycol (komponent i kølervæske) og Kræftfremkaldende nitrosaminer.
 • Man ved ikke, om e-cigaretter skader lungerne, eller om de stoffer, man optager gennem lungerne kan skade andre organer. Men der findes næppe findes noget produkt, man kan inhalere ned i lungerne, som ikke påvirker lungevævet.

Kilde: Cancer.dk

Ifølge Sundhedsstyrelsen ryger 150.000 danskere e-cigaretter, og 90.000 af dem bruger væske med nikotin. Det er imidlertid ulovligt at sælge væske til e-cigaretter, der indeholder nikotin i Danmark, man en del butikker gør det alligevel.

Det er ulovligt at sælge, fordi Sundhedsstyrelsen endnu ikke har godkendt produkterne.

– Ved at stille krav om, at nikotinholdige e-cigaretter skal godkendes som lægemidler, har man forsøgt at sikre befolkningen mod ikke-kontrollerede e-cigaretter på det danske marked, siger Jørgen Falk, som er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Den nikotinholdige væske bliver anset som er et lægemiddel, fordi ethvert produkt, der indeholder udtrukket nikotin fra tobaksplanten, er et lægemiddel.

Sundhedsstyrelsen har tidligere advaret mod de nikotinholdige væsker til e-cigaretterne, da børn og voksne er blevet forgiftet af dem.

Sundhedsstyrelsen vil dog ikke afvise, at e-cigaretter med nikotin kan blive godkendt på sigt.

5 Responses to "Så skadelige er dine e-cigaretter"

 1. Flemming   25. marts 2014 at 18:50

  Jeres såkaldte “ekspert” er jo bare et fjols som ikke gør noget for at være i besiddelse af den mega meget viden der findes om emnet.
  Og hvordan kan det være at i som “avis” blot videreformidler de negative udtalelser om e-cigs, når der findes hundredevis af undersøgelser som viser det stik modsatte af hvad de inkompetente “eksperter” fra Sundhedsstyrelsen og KræftensBekæmpelse ytrer ? Hvorfor er det at i SLET ikke undersøger sagerne bare en lillebitte smule ?
  Hvis i blot videreformidler — hvorfor så ikke prøve at videreformidle nogle af de positive ting om e-cigs ? I kunne f.eks prøve at spørge nogle af de 200.000 danskere som bruger e-cigs om de mærker en forbedring i forhold til dengang de røg cigaretter ?
  Faktisk så krummer jeg tæer over jer journalister som ikke selv gør andet end blot at vidergive informationer — måske skulle i være en anelse mere kritiske….I skriver jo bare de samme ting som alle de andre — i kunne jo lige så godt bare bruge “copy/paste”…Tag jer dog sammen og brug jeres uddannelse — enhver kan skrive af efter sidemanden.

 2. dampheaven   25. marts 2014 at 21:37

  “SÅ SKADELIGE ER DIN NIKORETTE TYGGEGUMMI, PLASTER, PILLEN, INHALATOR”

  DET er den næste overskrift vi skal se… så ville vi nemlig snakke om faglig fakta og konkret viden.
  Den som er i toppen nu er nemlig så nederdrægtig LØGN som noget kan være. Der er IKKE fundet kræftfremkaldende stoffer i e-cigaretter. Der ER dog fundet giftige OG kræftfremkaldende stoffer i alle nikorette produkter… og de er alligevel at finde på hylderne.

  eksperter??? prfffff
  Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Ekspert (noun) er en person, som er meget vidende eller dygtig i et bestemt område. ‘Eksperter’ kan anvendes til udvælgelse og kvalitetsvurdering af information og dokumenter.

  Det kræver i det mindste at de såkaldte eksperter læser analyserne og det er tydeligt her, at de ikke har gjort det. Der ER over 100 analyser offentligt.

  Jan Klitsgaard, Netavisen
  Skam dig stort. Hvor i alverden er dine journalistiske evner, etik smuttet? Jeg opfordrer dig på det kraftigste til at finde dem frem… det der er sgu for pinligt.
  Checker du ikke dine facts? En lille opfordring var måske at gennemgå de 10 bud.

  Journalistikkens 10 bud

  1. Min journalistik er oplysende og troværdig.
  Jeg søger sandheden, er saglig og korrekt.
  Min journalistiske opgave er at forklare – ikke at forsvare eller fordømme.

  2. Min journalistik er uafhængig.
  Jeg varetager ikke særlige økonomiske, politiske eller personlige interesser.
  Jeg udnytter ikke min stilling som journalist til at opnå private fordele.
  Jeg fremlægger forhold, der kan skabe tvivl om min habilitet.

  3. Min journalistik er kritisk
  Jeg forholder mig kritisk over for alt og alle – ikke mindst mine egne forudfattede meninger.

  4. Min journalistik er fair
  Jeg går fordomsfrit til enhver opgave og hører altid flere parter – ikke mindst en angreben part.
  Jeg udelader ikke fakta af større vigtighed eller betydning.
  Jeg har sans for proportioner og undgår irrelevante og misvisende informationer.

  5. Min journalistik er åben for indsigelser
  Jeg lægger mine præmisser ærligt frem for mine kilder.
  Jeg indrømmer mine fejl.
  Jeg beskytter mine kilder.

  6. Min journalistik er tilgængelig for alle
  Jeg skriver for den forudsætningsløse læser – ikke for mine kilder og kolleger.
  Jeg undgår jargon og et kunstigt oppustet, sensationssøgende sprog.
  Jeg tilstræber nærvær og nærhed i min journalistik.

  7. Min journalistik respekterer privatlivets fred
  Jeg kender forskellen på “need to know” og” nice to know”.
  Jeg vejer altid hensynet til privatlivets fred op mod offentlighedens krav på at vide besked.

  8. Min journalistik er ansvarlig
  “Jeg glemmer ikke mine privilegier og mit ansvar. Mennesker vil henvende sig trygt til mig med deres problemer. Jeg svigter dem ikke. Jeg husker, at pressen er den fjerde magt. Det er mig, som gennem den bliver den sidste instans, når myndigheder og magthavere misbruger deres beføjelser. Svigter jeg, er det demokratiet, jeg svigter, for uden en fri presse er der ikke noget demokrati”. *)

  9. Min journalistik giver plads til begejstring
  Jeg har sans for journalistiske eksperimenter, for det livsbekræftende, det fascinerende, det satiriske, for det sjove, den ægte glæde og begejstring – både i mit sprog og i mit emnevalg.

  10. Min journalistik er skarp og afsøger nye grænser
  Jeg ved, at fairness-målsætningen ikke står i modsætning til en skarp og aggressiv og grænsesøgende journalistik.
  Jeg vil bestræbe mig på at gå nye veje, gøre en forskel og sætte mit eget præg på journalistikken.

  Note: *) lettere omformuleret citat af Nils Ufer s. 10 i bogen “Pressens Pris”, Høsts debatbøger, 1972.

 3. Henrik   26. marts 2014 at 06:54

  Pyha den sved… da jeg i sin tid på gymnasiet lavede en rapport der ikke blev godkendt, så fik man besked på at lave den om, med korrekt kilde angivelse og en ekstra portion kritisk vurdering af mine kilder. Du burde skamme dig på fagets vegne… og så kan i ikke forstår at oplagstal tal (i den trykte presse) er dalende. Det i skriver kan jeg da selv finde på diverse sensations sider på nettet.. og der har jeg da bevaret min sunde kildekritik og kan helt klart skelne snot for sig og skæg for sig. Kom nu ind i kampen… i kan ikke vinde en kamp hvis i til stadighed bliver ved med at lave selvmål…

 4. Ma*****   26. marts 2014 at 14:24

  Sikke en flot artikel. Tak for god viden og indsigt i de såkaldte “e-cigs”. Jeg vil fremover holde mig væk fra de sataner

 5. dinecigaret   27. marts 2014 at 11:46

  Jeg synes nu denne artikel har en meget misvisende overskrift “Så skadelige er dine e-cigaretter” hvorefter der står at man ikke ved hvor skadelige det er!!?

  Sandheden er jo den, at ja, nogle e cigaretter kan være skadelige fordi folk selv kan blande det derhjemme, og derfor kan der ikke kontrolleres hvad der puttes i væsen. Så kan man i prinicippet tilføje alle mulige slags ting i e cigaret væsken.

  Men de fleste store danske forhandlere har fuldt certificerede e cigaret væsker, hvilket giver 100% gennemsigtighed omkring hvad væskerne indeholder.
  Og du skal ikke bilde mig ind, at det er de væsker som er omtalte her!

  Men hvis man skal give artiklen ret i noget, så er det at der burde komme regler som sikrer forbrugeren at han ved hvad e væsken i hans e cigaret indeholder, så alle kan føle sig sikre på hvad de damper!