Demonstranter i kamp for damp

Mange fremmødte havde lavet bannere mod det nye lovforslag
Foto: Kristoffer Jonassen

Det vil slå mennesker ihjel. Så kontant lød beskeden fra en af ca. 150 demonstranter, der lørdag formiddag var mødt op på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed overfor et nyt lovforslag. Lovforslaget vil regulere markedet for e-cigaretter.

Mange af de fremmødte er tidligere rygere og har ved hjælp af e-cigaretten droppet smøgerne. En af de mange demonstranter der har erstattet cigaretter med damp, er Jytte Hansen på 63 år. Hun har dampet i to år og mener, at politikerne skal til at vågne op.

Jytte Hansen på 63 år, er ikke tilfreds med de regler og håber demonstrationen vil gøre en forskel.  Foto: Kristoffer Jonassen
Jytte Hansen på 63 år er ikke tilfreds med de nye regler og håber demonstrationen vil gøre en forskel
Foto: Kristoffer Jonassen

– Jeg håber den her demonstration vil få politikerne til at se, at der er et behov. Især for os gamle rygere, der endelig har fundet et alternativ, siger Jytte Hansen.

Politikerne skal være klar over, at det her lovforslag er med til at slå mennesker ihjel ved at fjerne et alternativ til tobak.
Peter Stigaard, Kasserer hos Dansk e-Damper Forening.

Et resultat af lovforslaget kan risikere at ende ud i rygere fratages dampen som et alternativ til cigaretter, og det bekymrer hende.

Læs også: E-dampere dumper nyt lovforslag

– Jeg er her for at støtte op om e-cigaretten. Jeg har røget i 40 år, men jeg har ikke røget cigaretter, siden jeg startede på den her (e-cigaretten, red.). Jeg synes det ville være meget frustrerende, hvis det skulle ende ud med et forbud.

Peter Stigaard fra Dansk e-Damper Forening er en af medarrangørerne for demonstration. <br> Foto: Kristoffer Jonassen
Peter Stigaard fra Dansk e-Damper Forening er en af medarrangørerne for demonstration.
Foto: Kristoffer Jonassen

Læs også: 90.000 “dampere” risikerer bødestraf

Peter Stigaard, der er kasserer hos Dansk e-Damper Forening, har sammen med foreningen været med til at arrangere demonstrationen. Han tror det nye lovforslag vil have store konsekvenser for de nuværende dampere og håber at demonstrationen kan være et springbræt til at gøre en forskel.

– Man skal se den her demonstration som et ”kickoff”. En start. Politikerne skal være klar over, at det her lovforslag er med til at slå mennesker ihjel ved at fjerne et alternativ til tobak. Det her produkt skal være lige så tilgængelige som cigaretter.

Det nye lovforslag vil træde i kraft fra den 1. november.