Kan niqabklædte kvinder gå i dialog?

Kvinderne bag siden “kvinder i dialog” har besøgt en del skoler. Her ses de på deres besøg hos Krogerup Højskole. Foto: Kvinder i dialog.

Danske niqabklædte kvinder er gået sammen om at oprette Facebook-siden og hjemmesiden ”Kvinder i dialog“.

Formålet med initiativet er primært at komme de mange fordomme til livs og invitere til dialog. Derudover ønsker kvinderne at deltage meget mere i den offentlige debat. Facebook-siden har i skrivende stund 3.193 likes.

Kvinderne har besøgt mange politikere, været på Strøget, med henblik på at snakke med folk, og holdt adskillige åbent hus-arrangementer.

De ved, at den brede danske befolkning har en del fordomme om alle med slørede ansigter, fortæller Lene Al-Fayoumi, der til daglig selv går med niqab og er en af administratorerne på Facebook-siden.

Læs også: Burkaforbud: ”Det er kvindeundertrykkelse”

– Når man nævner en løgn ofte nok, så bliver det til en sandhed. Folk tror vi er undertrykte, og at vi er blevet tvunget til at iklæde os vores niqab. De tror heller ikke på, at vi er i uddannelse, er på arbejdsmarkedet eller har et socialt liv. Det er, hvad folk, som aldrig har mødt os, formoder om os, siger Lene Al-Fayoumi.

– De gentager de ting, som de hører i medierne og af politikere. Vores medstuderende, kollegaer, lokalbefolkning, og dem vi møder, i forbindelse med vores frivillige arbejde, ved godt, at det ikke passer.

Folks holdninger kan ændres betydeligt, når de får en snak med kvinderne.

– Når folk taler med os, så opdager de pludselig, at de har været fordomsfulde og oftest undskylder de. Vi er rigtig glade for, at flere har fået øjnene op for mediernes stigmatisering af os. Man skal ikke skal tro på alt det, man hører, men selv gøre sig nogle erfaringer og gå ud og møde os, siger administratoren.

Vi kender alle sammen hinanden

Københavns Universitet har i deres rapport om niqabklædte kvinder skrevet, at der i Danmark findes 150-200 kvinder iklædt niqab. Ifølge Lene Al-Fayoumi er det tal langt fra rigtigt.

– Vi mener, at der er under 50 kvinder i hele Danmark. Vi kender næsten alle sammen hinanden, eller kender en, som kender en. Vi har dannet støttegrupper på Whatsapp og Facebook for at takle diskriminationen. Det er det positive ved dette lovforslags udfald. Det har bragt os tættere på hinanden, siger hun.

Regeringen er kommet med et forslag, som forbyder kvinder i at gå klædt i niqab eller burka. Det er ‘Kvinder i dialog’ utilfredse med, da de ikke mener, at nogen har ret til at bestemme, hvad andre skal iklæde sig.

Undertrykkelse og udansk

Simon Werner har tidligere været medlem af gruppen, Stop Islamiseringen Af Islam. Han er ikke aktiv i gruppen længere, men hans holdning til niqab har ikke ændret sig.

– Det så udansk, som noget kan være. Jeg har svært ved at tro på, at kvinderne selv vælger at gå tildækket. Jeg tror simpelthen de bliver tvunget til det, siger han.

– Det kan virke svært at kommunikere med en person, hvis ansigt er tildækket. Derfor er det umuligt at gå i dialog med niqabklædte kvinder, mener Simon Werner.

Læs også: Muslimske foreninger: Flere danskere vælger Allah

– Hvordan skal jeg snakke med en person, jeg ikke kan se?, spørger han vredt. Jeg ved godt, at man kan se øjnene, men jeg kan ikke aflæse, om vedkommende smiler eller er sur. De siger, at de vil i dialog, men jeg mener helt klart, at de besværliggør muligheden for at gå i dialog, når de går klædt, som de gør.

– Selvfølgelig siger de, at det er deres eget valg. Det er tåbeligt at tro, at de går ud i offentligheden og indrømmer, at de er blevet tvunget til det. Det bliver deres mænd ikke så glade for, siger Simon Werner.

Skal udløse fængselsstraf

I tilfælde af, at regeringens forslag får flertal, kan niqabklædte kvinder se frem til en bøde, såfremt de bevæger sig tildækket i offentligheden. En alt for mild straf, mener den 53-årige niqabkritiker.

– Jeg tror ikke, at bøder får ændret noget. Især nu, hvor en eller anden rigmand har lovet at betale alle bøder.

Den fransk-algeriske rigmand, Rachid Nekkaz, har lovet at betale samtlige niqabbøder. Han har betalt bøderne i Schweiz og Frankrig.

– Første gang skal man have en bøde, men hvis man ignorer loven og bliver ved, er en fængselsstraf passende, siger Simon Werner afsluttende.

Nedenfor kan du få et overblik over de lande, hvor niqab og burka er forbudt.


Kilde: Ritzau, Quartz, BBC, The Guardian, AFP.

Sådan gjorde vi: Vi faldt over den nyoprettede Facebookside “kvinder i dialog” og kontaktede en af administratorene. For at få et andet perspektiv på nyheden, interviewede vi også et tidligere medlem af gruppen, Stop Islamiseringen Af Islam, for at høre hvad han mener om niqabklædte kvinder og deres forsøg på at gå i dialog.