Der er så stille i Ungeren

– Vi var så store, og så mange, og så kæmpe, fortæller Sofie Boel, 22 år, som gennem mange år har været aktivist i Ungdomshuset. Hun sidder i folkekøkkenet i det ungdomshus, der gennem de sidste fem år har haft base på Dortheavej 61 i København NV.

I de tilstødende lokaler sidder nogle fyre med briller og bladrer i halvslidte, skønlitterære bøger i skæret fra et par gamle bordlamper. Udenfor i gården skodder en gruppe læderklædte punkere deres smøger og ser stilfærdigt til, mens et par hunde tumler rundt og bider hinanden i nakken.

– Lige nu er der rigtig meget at kæmpe for også. Men det er sådan nogle meget diffuse ting: hvorfor nogle mennesker i verden ikke får nok at spise, hvorfor man fucker med klimaet…. kæmpe, totalt diffuse kampe, som er svære at tage fat i, fortæller Sofie, som udtaler sig som privatperson. Aktivisterne i Ungdomshuset må nemlig ikke tale på vegne af hele huset.

Mangler konkret samlingspunkt

Truslen om nedrivningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69, som satte sind og brosten i bevægelse blandt venstrefløjen i 2007, var en konkret og helt nær begivenhed, som samlede unge fra hele landet. Men nu er det blevet sværere at samle folk om en fælles sag, fortæller den unge aktivist, mens Tommy Seebachs ”Under stjernerne på himlen” kører på repeat ud af højttalerne fra det vegetariske  folkekøkken. Tonerne blander sig med lyden af klaprende grydelåg og knive, som hamrer ned i skærebrættet.

Flere mennesker strømmer til folkekøkkenets lokalet i takt med, at klokken går mod spisetid.

– Med truslen om rydningen af Ungdomshuset på Jagtvejen skete der en konkret uretfærdighed i vores nærmiljø. Nu er der bare ikke noget umiddelbart i vores lokalmiljø at kæmpe for, det er i det globale miljø. Der er ikke det samme til at samle os nu, siger den unge aktivist.

Sofie er dog ikke tvivl om, at Ungdomshusets aktivister står klar til at handle, hvis der sker noget
lignende:

– Så samles vi igen. Vi har ikke lagt os på ryggen.

Links:

Læs også: Ungdomshuset har mistet sin kultstatus 

Ungdomshusets hjemmeside: www.ungeren.dk