Derfor spiser vi pebernødder til jul

Pebernødden er en rigtig, rigtig gammel juletradition.
Foto: Wikipedia.org

Lysebrune eller mørkebrune, fabriksproducerede eller hjemmelavede, helt runde eller halvt runde. Pebernødden findes i utallige afskygninger, der uanset farve, producent eller form, er forbundet med én ting for rigtig mange danskere: Nemlig julen.

Og den lille brune kage er for mange en fast bestanddel af julen. En lille ting, der ligesom bare hører sig til, når kalenderen skriver 1. december. Men hvor stammer traditionen med pebernødder egentligt fra? Netavisen er gået på jagt efter svaret på, hvorfor vi spiser i pebernødder til jul.

Pebernødden er en gammel julekage

Pebernødden er en meget, meget gammel kage. Den er faktisk ældre end både julemanden, nissen og vaniljekransen.

– At bage pebernødder er en rigtig gammel tradition. Pebernødden er sammen med klejnen den allerældste julekage, vi har, forklarer Anja Jørgensen som er museumsinspektør på Frilandsmuseet.

Min mor bager alle slags julekager. Hun sætter en hel weekend af til julebagning, og vi er allerede blevet inviteret. Så skal vi bare ud og guffe pebernødder.
Laura Truberg, pædagogstuderende, men pt. på barsel

Og det er slet ingen tilfældighed, at det lige nøjagtigt er til jul, vi spiser pebernødder. Det hænger nemlig sammen med, at man i rigtig gamle dage bagte brød ved juletid, og så foregik pebernødebagningen ved siden af.

– Det var i julen, man bagte de store, fine brød af sigtemel, og måske endda af hvedemel. Hvedemelsbrød var jo så fine, at man kaldte dem for kage i gamle dage. Når man havde denne her fine dej, så tilføjede man noget honning og nogle krydderier. Og så rullede man de her lange pølser af dejen og skar dem i små stykker og rullede dem.

Læs også: Tidligt juletrætte danskere køber alligevel juleknas

Krydderierne var ligeledes forbeholdt julen, for krydderier var frygteligt dyre i gamle dage. Og samtidigt gav pebernøddebagningen datidens børn mulighed for tage del i julebagefesten.

– Det var lækkerier, og det var børnene med til at lave. De kunne ikke være med til bagningen, for de havde slet ikke kræfter til at ælte de her kæmpe portioner af den tunge dej, men at rulle pebernødder. Det kunne de være med til! Så det var sådan den første slags lækkeri til børn, siger hun.

Opskrift på pebernødder

250 g. smør
250 g. sukker
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. kanel
1 tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 dl. piskefløde
500 g. mel

Smør og sukker piskes sammen med en el-mikser, til sukkeret er pisket godt ud.Piskefløden piskes i (laveste hastighed i starten!).

Bland krydderier, bagepulver og natron i melet og rør det så i dejen, til der fåes en nogenlunde fast dej.

Ælt det sammen med hænderne.

Tril dejen ud i pølser, ca. på tykkelse med en lillefinger.

Skær dem i små stykker (ca. 1 cm.) lange og tryk dem let sammen i toppen.

Sæt på bageplader – de flyder ikke meget ud, så de kan sættes nogenlunde tæt.

Bages i ca. 10 minutter (kun ca. 7-8 minutter i min ovn ved almindelig varme) ved 200 grader, de skal ikke blive alt for brune og pas på at de ikke får for meget under bunden.

kilde: newyorkerbyheart.com

Pebernødden er en familietradition 

I dag er julebagningen stadigvæk en familietradition, hvor hele familien tager del i festen. Sådan er det ihvertfald i Laura Trubergs familie. For hende er pebernøddebagning en fast juletradition, der er fastholdt gennem generationer.

– Det var en tradition, at hele familien mødtes den 23. december til æbleskiver og pebernøddespisning hos min oldemors søster. Nu er hun blevet for gammel, så hun kan ikke bage længere. Men det var sådan nogen pebernødder, der var hårde som sten, fortæller den 22-årige kvinde fra Herlev.

Læs også: Online juleshopping: Sådan undgår du at blive snydt

Selvom oldemorens søster er for gammel til pebernøddebagning, fastholdes traditionen stadig. Laura Trubergs mor holder stædigt fast i at bage pebernødder og andre julekager. Og også den næste generation skal tage del i pebernøddebagningen, for Laura Truberg er i maj blevet mor til en lille dreng, og der er slet ingen tvivl om, at han også skal tage del i juletraditionen.

– Min mor bager alle slags julekager. Hun sætter en hel weekend af til julebagning, og vi er allerede blevet inviteret. Så skal vi bare ud og guffe pebernødder. Og jeg tager kagedåsen med, så jeg kan fylde den helt op! Det er bare så hyggeligt, siger hun.

Noget tyder altså på, at traditionen med pebernødder til jul er kommet for at blive. For julen er traditionernes tid, og dér hører pebernødden altså bare til.