Cykelprøver og film om trafikdrab udløser pris: Frederikssund er bedst til skoletrafik

Cykelparkering foran en folkeskole. Foto: Sabrina Holm

Bilen lokker, når de travle børnefamilier skal have en hverdag til at hænge sammen, og hvert år stiger antallet af personbiler på de danske veje – og mange vælger at lade både børne-og voksencyklen stå.

Det er en af grundene til, at der er behov for undervisning i trafiksikkerhed, og den opgave løfter Frederikssund Kommune gennem et stærkt samarbejde mellem lærere, skoler og kommunen. Det har båret frugt, da Frederikssund Kommune i år står med et diplom i hånden for sejren i Kommunernes Skoletrafiktest 2023.

Læs også: Cyklist efter ulykke: »Min største frygt i trafikken er elcyklister«

Arbejdet bag sejren

Ifølge Pernille Hedevang Erck-Termansen, som er færdselskontaktlærer på Ådalens Skole, sørger lærerne i kommunen for at deltage i flere arrangementer, som kan forbedre trafikundervisningen på skolerne.

Lærerne samarbejder på tværs af folkeskoler både internt i kommunen, men også på tværs af kommunegrænser.

– Vi har et trafik-lærernetværk, hvor der sidder trafiklærere fra alle skoler i Frederikssund. Der mødes vi et par gange i løbet af året. Der er også en dag i november, hvor vi er i Allerød sammen med politiet og andre trafiklærere, hvor vi får mange gode idéer fra hinanden, siger hun.

En af de gode idéer, som hun tog med hjem, er fokus på Årets Refleksdag, som finder sted sidste torsdag i måneden. Ifølge børneulykkesfonden.dk markeres dagen ved, at Børneulykkesfonden uddeler reflekser til bløde trafikanter, løbeklubber i landet afholder Refleksløb, og børnehaver og skoler sætter fokus på synlighed i trafikken.

Det er ikke kun få gange om året, at Ådalens Skole arbejder med trafiksikkerhed, det er nemlig en del af dagligdagen på skolen, at skolens trafiklærer står foran skolen, når eleverne møder ind.

Det giver anledning til en god trafiksnak med eleverne.

– Jeg står derude om morgenen, og de ved, der er en voksen om morgenen sammen med skolepatruljen, siger Pernille Hedevang Erck-Termansen om sit daglige arbejde med trafiksikkerhed.

Den årlige trafikdag

Det arbejde, som udføres i løbet af året for at indhente inspiration til undervisningen, kulminerer på Frederikssund Kommunes årlige trafikdag, hvor alle skoler undervises i trafiksikkerhed.

Pernille Hedevang Erck-Termansen beskriver, hvordan undervisningen er tilrettelagt på de forskellige klassetrin.

– 3. klasse har lille cyklistprøve, 5. klasse arbejder med stor cyklistprøve, de små arbejder med gå-prøven, forklarer hun.

Også de store elever i overbygningen i 8. og 9. klasse har undervisning, men her handler det om mere end “rød mand stå, grøn mand gå”.

– Her ser vi blandt andet en film, som hedder “Mens vi lever”, som omhandler en, der er blevet trafikdræbt, og hvilke konsekvenser det har. Man snakker om dilemmaer i forhold til alkohol og kørsel på henholdsvis cykel og knallert og sætte sig ind i en bil, fortæller hun.

Læs også Opråb til forældre: Gør dit barn trafikklar allerede i børnehaven

Pointfordeling

Hvert år kan landets kommuner deltage i skoletrafiktesten. Rådet for Sikker Trafik har udarbejdet et pointsystem, hvor den kommune, som klarer sig bedst, vinder.

Frederikssund Kommune opnåede hele 935 point ud af 1000 mulige, som var nok til at vinde.

Pointene fordeles ud fra, hvordan skolerne og kommunerne besvarer et spørgeskema fra Rådet for Sikker Trafik. Skolerne kan maksimalt opnå 600 point, og kommunerne kan maksimalt tildeles 400 point.

I figuren herunder ser man hvilke kommuner, som har klaret sig bedst i kommunernes trafiktest og hvor mange point de fik. Artiklen fortsætter under figuren.

Politisk prioritering

I Frederikssund Kommune prioriteres arbejdet med trafiksikkerhed også fra politisk side.

– Vi arbejder målrettet med alle vores skoler, hvor vi prioriterer at undervise alle vores skoler i sikker trafik. Så afholder vi en trafikdag hvert år på alle skolerne, fortæller byrådsmedlem Kenneth Jensen (S).

Undervisning er ikke gratis, og derfor kræver det økonomi at arbejde med trafiksikkerhed på skolerne. I den forbindelse har Frederikssund Kommune afsat penge til formålet.

– Politisk er der sat penge af til, at vi kan deltage i forskellige trafikkampagner. Vi understøtter at have skolepatruljer på alle skolerne og har trafiklærere, fortæller Kenneth Jensen (S).

Sådan opnår skolerne point

Have en færdselskontaktlærer

Gennemføre en gåprøve i 0. eller 1. klasse

Gennemføre en cyklistprøve i 5. eller 6. klasse

Undervise i risikofaktorer i 8. eller 9. klasse

Have en nedskrevet trafikpolitik

Både (vice)skoleleder og færdselskontaktlærer besvarer testen

Skolen gør en forskel

Noget tyder på, at det er en fordel for eleverne at blive undervist i, hvordan man færdes i trafikken, når man skal gå eller cykle. Det er nemlig ikke unormalt, at elever køres i skole, hvilket ikke giver den samme erfaring i trafikken, som hvis man cykler eller går i skole til dagligt.

– Mange af vores børn bliver kørt i skole, og jo ældre de bliver, jo mere bliver de kørt. Men det handler også om, at vi har et snævert skoledistrikt, men vi er en attraktiv skole, hvorfor vi får mange, der kommer kørende i bus og bil, siger Pernille Hedevang Erck-Termansen.

Den kommune, som opnåede færrest point, er Samsø Kommune med 75 point.

Se hvordan de forskellige kommuner klarede sig her.

Sådan gjorde vi: Historien udspringer af Frederikssund Kommunes egen hjemmeside. Den ene kilde er fundet ved at kontakte en folkeskole i kommunen. Den anden kilde er byrådsmedlem i kommunen. Rådet for Sikker Trafik blev interviewet til baggrund.