Du kan blive dronepilot på 10 minutter

I ovenstående grafik kan du se, hvordan du skal flyve med din drone

Det er blevet mere og mere populært at flyve med droner, men for at få lov til det, skal man bestå en online teoriprøve med 12 spørgsmål.

Det har over 5000 danskere gjort de sidste tre måneder, efter det 1. juli blev lovpligtigt at tage dronetegn.

Dronetegnet giver privatpersoner tilladelse til at flyve uden for bymæssigt område med droner på over 250 gram. Hensigten med dronetegnsprøven er, at få hobbybrugere til at sætte sig ind i reglerne for droneflyvning.

10 minutter er for let sluppet

Droneentusiast Glen Michaelsen, som har taget dronetegnet, mener, at en multiple-choice test med 12 spørgsmål er for let sluppet.

– Det er en simpel prøve, som ikke kræver den store research. Den er ganske enkelt for let at bestå, siger han.

På trods af prøvens format ser Glen Michaelsen dog positivt på, at det er blevet lovpligtigt at tage prøven, fordi det tvinger folk til at sætte sig ind i reglerne for droneflyvning, som ikke altid er ufarligt.

Hvis det tager mere end 10 minutter, får folk det ikke gjort

Seniorspecialist hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, Søren Rolin Hvorup Jensen, og droneentusiast Glen Michaelsen ser begge kritisk på prøvens form, men mener, at en udvidelse af prøven, vil afholde mange fra at tage prøven.

– Jo nemmere det er at gøre, jo flere gør det. Det er en talemåde, som vi kender fra IT-branchen: ”If you lower your complexity, you will raise compliance”. Så hvis det tager mere end 10 minutter, får folk det formentlig ikke gjort det, siger Søren Rolin Hvorup Jensen.

Læs også: Dronesport er kommet til Danmark

Droneentusiast Glen Michaelsen mener, at en praktisk prøve for flyvning med mindre droner vil blive for omstændig til, at folk vil tage dronetegnet.

Fakta om dronetegn: 

  • Dronetegn blev lovpligtigt 1. juli i år.
  • Dronetegnet tillader flyvning uden for bymæssigt områder med droner over 250 g.
  • Dronebevis blev indført 1. september 2016. Det er forsat kun tilladt at flyve med droner i bymæssigt med et dronebevis og et professionelt formål.
  • Det er ikke obligatorisk at tage dronetegn, hvis man har dronebevis.

Flyveprøve mangler

Søren Rolin Hvorup Jensen så dog gerne, at dronetegnsprøven var mere nuanceret og krævede mere af droneførerne.

– Personligt synes jeg, at det er en fantastisk idé med en praktisk prøve. Jeg så gerne, at folk kom med ti timers log, før de fik deres dronetegn. Altså ti timer, hvor de havde fløjet på en modelflyveplads sammen med en instruktør, som har godkendt, at flyvningen er sikker.

Læs også: Nu skal droner have nummerplader

Søren Rolin Hvorup Jensen mener, at den praktiske prøve vil give en garanti for, at folk ved, hvad de laver.

Han påpeger dog, at der mangler ressourcer på området, og det vil af den grund næppe komme på tale at indføre en praktisk prøve – særligt ikke for private dronepiloter.

Selvstyrende droner kan også være farlige

Søren Rolin Hvorup Jensen mener, at for mange droneførere læner sig op af, at dronerne i dag er så sikre, at de næsten kan styre sig selv. Derfor glemmer folk helt, at det er vigtigt, at de også selv skal kunne styre dem.

– I dag kan du gå ned og købe en drone på syv kilo, bruge ti minutter på internettet og gå ud at flyve med den. Hvis nogen får en syv kilo tung drone i hovedet fra 100 meters højde, så kommer de alvorligt til skade. Det er særligt, når det går galt, at det er vigtigt at have rutinen på rygraden, siger Søren Rolin Hvorup Jensen.