Ekspert: Nedgang i boligpriser skyldes ikke finanskrisen


Foto: Boligsiden.dk

En ny opgørelse fra boligsiden.dk, en boligportal ejet i fællesskab af ejendomsmæglere, viser, at gennemsnitsprisen på boliger i 30 af landets 98 kommuner stadig er lavere, end de var før finanskrisen for ti år siden.

Nedgangen i boligpriser i de enkelte kommuner skyldes ikke kun finanskrisen, men er en konsekvens af urbanisering og strukturforandringer i samfundet, der gør, at flere og flere flytter ind til storbyerne. Det mener direktør for Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen.

Det vil sige, at mens kommuner som København og Aarhus oplever store gevinster ved salg på boliger, så står det meget værre til i enkelte små kommuner som Odsherred og Nyborg, hvor næsten alle boliger solgt indenfor de sidste ti år, er solgt under den oprindelig købspris.

Kort med oversigt over de 10 kommuner med størst tab samt over de kommuner med størst gevinst ved salg af boliger i 2017. Artiklen fortsætter under billedet.

Gælden overgår ofte husets værdi

I Odsherred kommune er samtlige boliger, der er blevet solgt indenfor de sidste ti år, solgt med et gennemsnitligt tab på 30,5 procent.

– Det er en tendens, som vi ser over hele verden, hvor folk rykker tættere på deres arbejdspladser i storbyerne, forklarer Curt Liliegreen.

Han mener, at folk hellere vil betale mere for at bo tættere på København. Noget som resulterer i, at man ender med såkaldte tilbagegangsområder, hvor befolkningstallet synker.

– På disse områder kan boligmarkedet gå i stå. Det betyder, at dem, der gerne vil sælge, ikke kan det, fordi gælden, de har på huset, er større end husets værdi, uddyber han.

Han mener, at nedgangen også skyldes, at der bliver flere og flere ældre, og at der ikke kommer nye tilflyttere til kommunen, samtidig med at arbejdspladserne er rykket til storbyerne og til udlandet.

Læs også: 6000 nye ungdomsboliger i København er langt fra nok

Dødsbo trækker priserne ned

En stigende antal ældre blandt befolkningen og mangel på arbejdspladser er også nogen af de problematikker, som Mikkel Henriksen, indehaver af Nybolig Odsherred, peger på, som mulige årsager til nedgangen i boligpriserne.

– Når det går mindre godt med økonomien, så oplever vi, at folk ønsker at rykke tættere på deres arbejdspladser. Der er rigtig mange af beboere i kommunen, der pendler til deres arbejde i København og Roskilde, så det hænger jo sammen med, at der ikke er så mange arbejdspladser i Odsherred Kommune, fortæller Mikkel Henriksen, som har arbejdet som mægler i Odsherred Kommune i 22 år.

Han forklarer også, at en stor andel af befolkningen i Odsherred Kommune er ældre. Noget som resulterer i, at mange boligsalg i kommunen er salg af dødsbo, der går for en lavere pris end almindelige boliger.

Læs også: Familiehandel med boliger hitter: Skaber gode økonomiske fordele

Husejere holder igen med forbruget

Curt Liliegreen mener, at nedgang i boligpriser og tab ved salg af boliger kan danne ringeffekter og gøre skade på lokaløkonomien til kommunerne.

– Folk ved jo, at de vil miste penge, hvis de skal sælge deres huse, og at der ikke er nogen økonomisk gevinst på det. Det gør, at de bliver mere tilbageholdne overfor det at bruge penge lokalt. Dermed er dette et problem, der har en tendens til at sprede sig fra boligmarkedet over til lokaløkonomien.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen kom fra en pressemeddelse fra Boligsiden.dk. Meddelelsen giver en oversigt over de kommuner, hvor den gennemsnitlige salgspris ligger under niveau i forhold til for ti år siden. Journalisten har taget kontakt med indehaver af Nybolig Odsherred for et telefonisk interview, for at forsøge at få en forklaring på, hvorfor nedgangen i boligpriserne er så høje i netop Odsherred Kommune. Derudover har journalisten taget kontakt til tænketanken Boligøkonomisk Videnscenter for at finde ud af årsagen til nedgangen i boligpriserne, og hvad det betyder for lokaløkonomien i kommunerne.