Facebook-udfordring: Kan du klare ramadanen?

10509743_10203149288905930_889256531516325997_n
Her ses Lucas og Philip til festmåltidet efter overstået udfordring. Foto: Mahmoud Tawfieq

På Facebook findes en video. Hvis man afspiller denne video, vil man kunne se Mahmoud Tawfieq sidde i en stol og fortælle om sin udfordring til sine to nære venner, Lucas og Philip. De skal begge faste en hel dag som under ramadanen. Dvs. fra solen står op til solen går ned. Klarer de dette, vil de blive indbudt til et festmåltid hjemme hos Mahmoud selv.

Jeg ville aldrig kunne klare 30 dage, og jeg har respekt for dem, der kan
Lukas Paasch Eriksen, deltager i udfordringen

Philip Tamimi-Sarnikowski og Lukas Paasch Eriksen tog i mod Mahmouds udfordring. De tog derfor en dag ud af kalenderen og fastede som muslimer, men gjorde sig blandede erfaringer.

– Jeg ville aldrig kunne klare 30 dage, og jeg har respekt for dem, der kan, siger Lukas Paasch Eriksen, der havde størst problemer med at komme igennem af de to, da han var nødt til at passe sit arbejde på Eksperimentariet i København.

– Min dag var stille og rolig. Jeg skulle ikke rigtigt noget, siger Philip Tamimi-Sarnikowski til sammenligning. Dog påpeger han også, at 30 dage ville være alt for lang tid, og at han har respekt for dem, der gennemgår det, og samtidigt formår at leve et normalt liv ved siden af.

Læs også: Når Facebook bliver en del af druklegen

Håbede på perspektiv

Bagmanden, Mahmoud Tawfieq, håbede på, at han kunne åbne sine venners øjne lidt med sin udfordring.

– De er mine gode venner, så jeg ville gerne have, at de skulle kunne sætte sig ind i, hvor hårdt det faktisk er, og så ville jeg gerne udbrede viden om ramadanen, siger han.

Ramadanen
– Ramadanen udføres hvert år af muslimer og varer i 30 dage
– Den følger den islamiske kalender, og ligger derfor forskelligt år til år
– Når den slutter, fejres den med festen Eid-ul Fitr
Kilde: Islam.dk

Inspirationen fik han fra dokumentaren “30 Days of Ramadan”, som handler om en dansker, der får udfordringen at skulle faste på lige fod med muslimer under hele ramadanens varighed.

Ny “dansk” udfordring

De to drenge har givet Mahmoud en udfordring tilbage, som skal løses, og som ligeledes udløser en præmie.

– Han er meget kuldeskær, så han skal vinterbade i december, det er en dansk tradition, siger Lukas med et glimt i øjet.

Præmien er drengene endnu ikke enige om, men det skal leve op til temaet om kulturelle forskelle.

– Han får en biograftur med efterfølgende kebab. Det er meget dansk, griner Lukas.

– Jamen han skal jo gøre det, konkluderer Philip på spørgsmålet om hvorvidt, at Mahmoud vil leve op til udfordringen.

I 2014 så fænomenet Facebook-udfordring dagens lys. Det startede som en drukleg, hvor man skulle bunde en øl, filme det og uploade videoen på Facebook. Det bevægede sig derefter over i, at den udfordrede skulle hoppe i vandet. Til fælles havde de det, at man via det sociale medie Facebook blev udfordret til at gøre noget.

Se videoen her: