Fest for de frivillige: Futsal-pioner hyldes med pris

En glad og overrasket Christian Koustrup modtager sin pris som årets idrætsleder på Albertslund Stadion. Foto: Mikkel Skovby

Den røde løber var rullet ud, komikeren Mahamad Habane gjorde sig klar bag scenen, kokkene havde lavet en flot tre-retters menu, og barpersonalet og livebandet stod klar. Det lyder umiddelbart som starten på et landsdækkende tv-arrangement, men det hele foregik på Albertslund Stadion.

Her vandt Christian Koustrup fra AIF Futsal nemlig titlen som årets idrætsleder, og Herstedøster Idræts Club (HIC) løb med titlen som årets forening – og det skulle fejres med manér.

Hvert år afholder Albertslund Kommune nemlig deres årlige Albertslund Awards, hvor de frivillige i foreningslivet bliver hyldet for deres indsats, og hvor dem, der har gjort en særlig indsats, vinder priser.

Manden, der bragte futsal til Danmark

At blive hyldet som årets idrætsleder var dog ikke noget, som Christian Koustrup havde regnet med, men det var en glædelig overraskelse, da hans navn blev råbt op, og han blev kaldt op til scenen.

Den erfarne træner, der har specialiseret sig i futsal – en form for indendørs fodbold, hvor der spilles på en mindre bane og med mindre hold – fortæller, at selvom det er rart med anerkendelsen for sit hårde frivillige arbejde, så er der også andre grunde til, at han er glad for prisen.

– Det er jo noget, der promoverer den sport, som jeg står for og brænder for – det er jo lige så meget dét, som det er det personlige. Det er jo altid rart at få ære og hæder, og anerkendelsen er jo en god ’betaling’ for al det frivillige arbejde, som man har gjort i mange år, siger han.

Christian Koustrup har været frivillig i AIF i mere end 20 år, og der er særligt én person, der har inspireret ham til at vælge dette spor – og det er hans far, der var frivillig i selvsamme forening.

– Min egen far har været med i AIF, siden jeg var barn, og det var stort for ham at høre, at jeg blev årets træner. Han er stolt af, at jeg bliver ved, og at jeg bringer hans ånd videre i det frivillige foreningsliv, siger han.

Koustrup vinder prisen som årets idrætsleder, fordi han har været en bærende styrke for sin sportsgren i mange år, forklarer Mikkel Skovby formand for Idrætsrådet i Albertslund Kommune.

Og det kan man roligt sige, at han har været.

Faktisk var han den, der introducerede futsal-sporten på klubplan i Danmark i starten af 00’erne, og siden har han ufortrødent ført sin klub til tops – og holdt fanen højt under modgang.

Men målene på resultattavlen er ikke det eneste, som træneren har fokus på.

Det skal nemlig også være sjovt og socialt at gå til futsal i AIF, og det er noget, han lægger særlig vægt på i sin funktion som træner.

– Vi går meget op i det med fællesskabet. Man skal både være der for sin egen skyld – men også for de andre på holdet. Det skal altid være hyggeligt at være til træning, og uanset om det går godt eller skidt, skal man stå sammen om at vinde eller tabe, siger han.

Læs også: Frederiksbergs Handicappris aflyst: »Der er simpelthen ingen kandidater«

Målet om en fleksibel forening

Søren Burchall, der er formand i HIC ­– der løb med titlen som årets forening – lægger også stor vægt på det sociale aspekt i hans klub, som har hele 90 frivillige.

Søren Burchall modtager prisen for årets forening. Foto: Mikkel Skovby

– Vi har rigtig mange børn og unge i vores forening, og vi ved fra erfaring, at det sociale er nøglen til, at vi kan holde på dem i mange år. Jeg plejer at sige, at det er idrætsaktiviteten, der tiltrækker, og det er sociale forhold, der fastholder, siger han.

HIC vil blandt andet vil styrke det sociale fællesskab ved at øge fleksibiliteten for deres klubmedlemmer. Det har klubben blandt andet gjort ved at etablere et nyt motionsrum, og så vil de undersøge, hvordan deres træning kan blive mere fleksibel.

Desuden har HIC bidraget til Albertslund Kommunes vision om at gøre det mere attraktivt for kvinder og piger at dyrke sport. I denne sammenhæng har klubben fået bygget nye omklædningsfaciliterer, og det er noget, som dommerpanelet har lagt mærke til ifølge Mikkel Skovby.

– De gør rigtig mange ting for deres medlemmer, som er helt ekstraordinære, og de tænker ud af boksen, forklarer han.

Det sociale fokus rækker dog også ud over deres egne medlemmer, og det er ifølge Mikkel Skovby blandt andet noget af det, der har sikret titlen som årets forening.

HIC har nemlig selv bidraget aktivt til, at foreningen kunne få bygget en ny klubbygning i efteråret ved at skaffe egenkapital som bidrag til projektet – et initiativ, der fik anerkendelse af panelet, og som Burchall mener var tiltrængt.

– Vi har skabt rammer til det antal medlemmer, som vi har. Tidligere stod vi på tæerne af hinanden hele tiden, og nu kan vi være der på mere ret og rimelig vis, fortæller han.

Den årlige ceremoni har stået på i 30 år.

Sådan gjorde vi: I et opslag på Facebook fra Mikkel Skovby fortalte han om arrangementet. Det vakte vores interesse, og derfor tog vi kontakt til Mikkel Skovby, Søren Burchall og Christian Koustrup med henblik på interviews og belysning af den festlige aften.