Forsker: Spøgelser i hjemmet er ekstremt almindeligt

Mange danskere melder i dag om hjemsøgelser i deres hjem. Foto: Guian Bolisay, Flickr
Mange danskere melder i dag om hjemsøgelser i deres hjem.
Foto: Guian Bolisay, Flickr

Fodtrin på trapper, tunge madlugte fra et tomt køkken og mystiske skikkelser i fjerne hjørner af stuerne.

Det er blot nogle af de uforklarlige oplevelser, som danskerne fortæller om i et forskningsprojekt.

Kirsten Marie Raahauge er antropolog og ansat ved Design og Arkitektskolerne, og så forsker hun i hjemsøgte huse. I forbindelse med hendes forskningsprojekt har hun talt med mennesker, der har oplevelser, de ikke kan forklare. Og der har været mange henvendelser om mystiske oplevelser, fortæller forskeren:

– Der var rigtig mange, der havde haft mystiske oplevelser, og det kom bag på mig, at det viste sig at være så ekstremt almindeligt, siger hun.

Da jeg fortalte det til min mor sagde hun, at vores plejebarn i lang tid havde været bange for at gå op på 1. sal. Han blev ved med at sige, at der var en mand deroppe, men når de tjekkede, var der ingen.
Amanda Birkegaard, studerende

Læs også: Hvor kommer monstrene fra?

Uhygge på den gamle gård

Amanda Birkegaard er 23 år, studerende og én af de mange danskere, der har haft en oplevelse på hendes forældres gård, der ikke kunne forklares.

– I sommers lå jeg og sov hjemme hos mine forældre, og pludselig vågner jeg ved, at der står en mand bøjet ind over mig og ser mig lige i øjnene. Jeg skreg og tændte for lyset. Da der blev lyst, stod han ikke længere ind over sengen, men jeg kunne se en høj skikkelse stå i hjørnet af værelset.

Amanda Birkegaard har aldrig været overtroisk og har altid ment, at alt kan forklares videnskabeligt. Morgenen efter slog hun derfor koldt vand i blodet, men da hun fortalte sin mor om oplevelsen, blev hun alligevel rystet.

De fleste tror ikke på spøgelser, men er nødt til at bruge begrebet, fordi det bedst dækker det, de ikke forstår.
Kirsten Marie Raahauge, forsker i hjemsøgelser

– Da jeg fortalte det til min mor, sagde hun, at vores plejebarn i lang tid havde været bange for at gå op på 1. sal. Han blev ved med at sige, at der var en mand deroppe, men når de tjekkede, var der ingen.

Forskellige måder at forklare det mystiske

Forsker Kirsten Marie Raahauge fortæller, at man altid har søgt forklaringer på mystiske hændelser, men at den måde, vi forklarer oplevelserne på, har ændret sig gennem tiden.

– I 50’erne var der flere, der troede på UFO’er. Det er ret sjældent nu. Vores måder at forklare det uforståelige som figur skifter gennem tiden.

Læs også: Vampyrer vækker vores grå hverdag til live

Voksende interesse for husrenselser

Forskeren fortæller, at i dagens Danmark lyder forklaringen på sære hændelser tit, at det er spøgelser, der rumsterer i hjemmet. Også selvom de fleste egentlig ikke tror på spøgelser.

– De fleste tror ikke på spøgelser, men er nødt til at bruge begrebet, fordi det bedst dækker det, de ikke forstår, siger Kirsten Marie Raahauge.

Læs også: Voksne klæder sig ud som zombier for at glemme døden

Hvis man får mistanke om, at der er noget i ens hjem, der ikke skal være der, kan løsningen ifølge Clairvoyantforeningen være at få en såkaldt husrenselse, der udføres af en clairvoyant.

I foreningen oplever man desuden, at der de senere år er sket en stigende interesse for det overnaturlige:

– Når vi taler med vores medlemmer, fortæller de, hvordan de kan mærke, at interessen for faget er vokset, ligesom accepten af at det faktisk er helt okay at bruge clairvoyante rådgivere, siger Henrik Lindholm, der er næstformand i foreningen.