Snefuld marts hjælper forårsforelskelser på vej

Hjernen vågner op og aktiverer de stoffer, der gør os glade, når sneen fordobler sollyset. Foto: Linea Kornum Rask

Hvis du tror, at du skal vente til sneen smelter væk, før du starter din første forårsromance, kan du godt tro om igen. For selvom marts måned ifølge DMI ser ud til at blive den koldeste i 26 år, kan det hvidklædte landskab hjælpe de forsinkede forårsforelskelser på vej.

Den opstemthed, man normalt forbinder med det spirende lysegrønne forår, hænger nemlig især sammen med vores optag af lys. Det er fordi, øget sollys nedsætter aktiviteten i den kirtel i hjernen, som danner hormonet melatonin, der ellers gør os trætte, når det er mørkt og medvirker til vinterdepression. Det forklarer overlæge på neurofysiologisk klinik på Rigshospitalet Troels Wesenberg Kjær.

– Melatoninen er med til at dæmpe hjernen ned. Når dæmpningen ikke er der, kommer der mere aktivitet i en række områder, blandt andet i hjernens belønningscenter som er med i forelskelsen, siger han.

Læs også: Vi bliver sindsyge af forelskelse

Dopamin er et af de stoffer, som mørket holder nede, så når lyset kommer frem, får vi mere dopamin i belønningscenteret. Det er en vigtigt del af forelskelsen, fordi dopamin gør os glade, fastslår Troels Wesenberg Kjær.

Lys vintermarts

Og faktisk kan man glæde sig over, at der har været en hel del lys i marts, selvom vi er blevet snydt for de perioder med højtryk og godt vejr, der tit er, fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI.

– Der sker meget med soltid på himlen i marts, når lyset kommer tilbage efter jævndøgn, og jeg tror generelt det påvirker folk meget. Indtil videre har vi haft 107 timers sol for marts og 110 er normalen, så det er sådan set ganske pænt. Sneen gør også meget for lyset, fordi den reflekterer næsten alt sol, så vi får nærmest en dobbeltstråling, forklarer han.

Af med overtøjet

Mens kulden i denne forårets første måned ikke direkte påvirker vores humør og dermed vores forelskelses chancer, er der alligevel ting ved vintervejret, som påvirker vores tiltrækning af potentielle partnere.

– Man bliver mindre visuelt stimuleret til forelskelse, når vi har tre lag varmt tøj på, end når vi går rundt med mindre tøj på og viser kroppens former frem, siger Troels Wesenberg Kjær.

Læs også: Derfor kommer vi os aldrig over den første forelskelse

Overlægen forklarer samtidig, at lugtesansen en en vigtig del af de stimuli, som påvirker forelskelsesfølelsen, og den kan have svære kår, når vi har tilstoppede snotnæser.